Politie dwingt geboeide verdachte om met duim zijn telefoon te ontgrendelen. Rechter: đ
Spannende jurisprudentie in tijden waarin uw digitale privacy ongeveer net zoveel waard is als de volledige collectie plintenladders van de Praxis.
De politie mag u niet dwingen het wachtwoord van uw telefoon of pc of wat dan ook te geven, maar de politie mag u wel dwingen uw duim op het biometrische sensor dinges van uw iPhone te leggen. Dat heeft de politie namelijk gedaan in een zaak tegen een zogeheten phishing-bende (soort pulsvissers, red.). En de rechter vindt dat dat niet ingaat tegen het nemo tenetur-principe dat je niet hoeft mee te werken aan je eigen veroordeling. "Anders dan de situatie waarin verdachte wordt gedwongen de toegangscode van zijn telefoon te geven, hetgeen een verklaring van verdachte vereist, maakt het plaatsen van de duim van verdachte op zijn iPhone naar het oordeel van de rechtbank geen inbreuk op het nemo tenetur-beginsel. Het betreft hier namelijk het dulden van een onderzoeksmaatregel die geen actieve medewerking van verdachte vereist. Daar komt bij dat de vingerafdruk met een zeer geringe mate van dwang is verkregen." Zegt u het maar. Terechte boevenvang-maatregel of walgelijke schending van grondrechten?
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Politie breekt wet: alle gegevens van iedereen worden altijd bewaard, TERWIJL DAT NIET MAG
Maar gelukkig is de politie scherp op gegevens
Minister Van Weel: Politie-hack kwam van een ander land
Zullen dan wel de Fransen zijn
Joe @Politie, wat is DIT voor bericht over morele bezwaren tegen bewaken Joodse objecten?
Veiligheid van eenieder niet in goede handen bij korpschef Janny Knol
Politie: "Steeds meer eerwraak, vooral bij Syriërs, Turken, Marokkanen en Afghanen". Antropologe: "Maar zeker niet voorbehouden aan islam"
Vorig jaar 619 gevallen van eergerelateerd geweld, een stijging van 35% (!) ten opzichte van de 460 gevallen 10 jaar geleden.