achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Feynman en/of Feiten – Bescherm het beroepsgeheim, teken tegen de Sleepnetwet

De voortgang van leerlingen in het basisonderwijs moet door leerkrachten worden bijgehouden in meerdere volgsystemen. Dezelfde informatie meerdere keren handmatig invoeren, omdat de staat weigert zelf op de achtergrond informatie te kopiëren of te delen.

Vragenlijsten verzonnen door managers die iets meetbaars nodig hebben voor hun cijferfetisjisme, nulmetingen en procentuele verbeteringen. Gegevens die verzameld worden omdat ooit iemand die wilde hebben, maar waar steeds minder op gestuurd wordt. Monnikenwerk voor een bureaulade.

Complete lesweken gaan verloren aan het toetsen van leerlingen om de jaarlijkse voortgang op afstand te kunnen borgen. Alleen worden belangrijkste leerpunten niet getoetst. Wel taal en rekeningen, niet houding, gedrag en karakter. Kinderen, ouders & onderwijzers blijven achter met de illusie dat de toets belangrijk is en verliezen de rest van de ontwikkeling en opvoeding uit het oog.

In Finland krijgen leerlingen tot en met hun zestiende geen gestandaardiseerde toetsen. Heeft iemand ooit opgeteld hoeveel tijd leerlingen kwijt zijn aan deze meetmomenten? Geteld hoeveel tijd volwassen kwijt zijn aan het ontwerpen, surveilleren, nakijken en meermaals invoeren?

De beste stakingsactie om de werkdruk te verlagen is om daar direct mee te stoppen. Log uit. Hebben kinderen geen last van, hebben ouders geen last van en overbodige ambtenaren kunnen gaan staren naar lege databases.

Dat maakt de onderwijsinspectie en het ministerie van onderwijs blind. Er zijn docenten die in hun hele carrière geen of enkele lesbezoeken vanuit het ministerie hebben gehad. Inspecteurs komen niet verder dan een kopje koffie en het bespreken van cijfers met de directie. Alleen die hebben een persoonlijk belang in het houden van een mooi-weer-show.

Vissersdorpen

Zo worden basisscholen in vissersdorpen snoeihard afgerekend op de resultaten. De ouders verdienen stevig, dus verwachten de computermodellen van de ambtenarij goede onderwijsresultaten. Bij hoge inkomens worden meer academisch geschoolde ouders verwacht, waarvan de kinderen dus makkelijk goede cijfers horen te halen.

De gebeurt natuurlijk niet, omdat vissen zware lichamelijke arbeid is. Een kwaliteit die binnen de basisschool alleen bij gymnastiek summier beoordeeld wordt. Van deze leerkrachten wordt een konijn uit de hoge hoed geëist, dat er echt niet in zit. Hier wordt de werkelijkheid van de computer leidend, terwijl dat masseerbare gegevens van programmeurs blijven. 

Van leerkrachten wordt verwacht zich aan te passen aan de behoefte van de individuele leerling, waardoor het klassikale deel in het gedrang komt en de groep steeds verder uit elkaar loopt. De instelling die daar toezicht op moet houden, krijgt het niet voor elkaar correct te differentiëren op schoolniveau, laat staan klas of leerling.

Privacy uitgevers

Waarom is er wel een openlijke discussie over dat uitgevers per kind studieresultaten bijhouden, maar geen discussie over dat de overheid meermaals exact datzelfde doet in inefficiënte systemen. Krijgen we in de toekomst een extra belasting op intelligentie? Of alleen studiefinanciering voor betere leerlingen? Een dienstplicht in een cyberleger voor aankomend programmeurs?

Deze microregistratie is ook een aanval op een veilige omgeving van leerlingen om fouten te maken en daarvan te leren. Het geeft een alles-telt-mee-cultuur. Al die testscores vertekenen de verwachtingen van leerkrachten, die verwachtingen blijken een selffulfilling prophecy. Geef een leerkracht gemanipuleerde resultaten en later voldoen die leerlingen aan die uitslag.

Safe spaces

Een kind heeft een veilige omgeving nodig om fouten te maken en daarvan te leren. Niet een productieplek waar de leerkracht als middle management de leerling vooruit moet schoppen. Moet een leerkracht wel alles over leerlingen verraden? Een patiënt heeft een vergelijkbare vertrouwensrelatie nodig om over zijn (mentale) gezondheid te praten met een arts.

Daarom heeft een arts een beroepsgeheim. Eentje die gesneuveld is in de nieuwe sleepwet. De arts hoeft niet te verklaren, maar zijn pc mag wel gekraakt worden. De artsenfederatie KNMG en huisartsenvereniging LHV zijn daarom beide fel tegen de sleepwet. Patiënten zouden terughoudend kunnen worden in het melden van klachten.

Zwart gat

Michael Moore heeft al een schets gegeven wat er gebeurd als gezondheidsinformatie in verkeerde handen valt en om financiële redenen misbruikt wordt in de film Sicko. De overheid gebruikte al gefabriceerde medische informatie om een klokkenluider te beschadigen. De leercurve is ook al gevoelige informatie. Wordt een mislukt leerjaar straks een gat op een digitaal CV?

Met alle spindokters, voorlichters en rest van de paarsebroeken-maffia heeft de politiek en het grootbedrijf al een stevige greep op de media. Via strategische lekken werd u gemasseerd het nieuwe regeerakkoord te slikken. Sporadisch is er een echte onthulling dankzij een klokkenluider. Straks is altijd keurig terug te vinden wie gelekt heeft. Dan wordt het stil.

Alles wat vastgelegd wordt, kan en zal tegen u gebruikt worden. Leerkrachten e leerlingen, artsen en patiënten, maar ook journalisten en kiezers hebben een stukje privacy nodig om zonder angst, represailles en sabotage hun werk te doen.

Gun die ruimte. Teken. Laat andere mensen tekenen.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Fiscale fuik

De uitgaven van Rutte IV stegen 10% harder dan inflatie, nu moet het botte mes erin

@Feynman | 17-08-24 | 18:45 | 263 reacties

Feynman en/of Feiten - De regendans

Wie wereldwijd veiligheid en vrijheid zoekt, vindt dat louter bij Vrouwe Justitia

@Feynman | 03-08-24 | 20:30 | 267 reacties

Feynman en/of Feiten - Deugen is dodelijk

Deugen en de-escalatie verzandt in een doodlopende weg

@Feynman | 25-05-24 | 20:00 | 295 reacties

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.