achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Feynman en/of Feiten – 20 jaar 11 september

Symbool voor 11 september staat de vallende man. Een man die van de Twin Towers afsprong. Liever als een vrije vogel sterven, dan levend verbranden. Hij was niet alleen. Duizenden stierven bij meerdere aanslagen. Het leidde tot oorlogen in onder andere Afghanistan en Irak. Daar stierven ruim 15 duizend Amerikanen.

De Twin Towers bleken voor zo'n 4 miljard verzekerd, totale schade zit boven de tientallen miljarden. (PDF p9, 10 & 11). De oorlogen in Irak en Afghanistan hebben de Amerikanen 6,4 biljoen gekost tot en met 2019. Er zijn een miljoen Amerikaanse veteranen, inclusief hun zorg gaan de kosten over de acht biljoen. Dan hebben we de kosten van alle coalitielanden nog niet meegenomen.

Het zijn oorlogen op de pof. De Korea-oorlog werd betaald met een 92% toptarief, de Vietnam-oorlog met 77%, de oorlogen tegen terrorisme gingen samen met forse belastingverlagingen voor de rijkste Amerikanen. De rente tot en met 2050 op deze nieuwe staatsschulden wordt geschat op nog eens 6,5 biljoen. (Ter vergelijking, de staatsschuld is daar 28,7 biljoen).

De wraak op de aanslagen van 11 september heeft honderden keren zo veel levens gekost dan de aanslagen zelf. De kosten van de oorlogen waren honderden keren duurder dan de schade van de aanslagen. De oorlogen tegen religieuze fanatici zijn een lange uitputtingsslag. Eentje waarbij we vooral onszelf uitputten, we vielen in ons eigen zwaard.

Afghanistan en Irak staan inmiddels op eigen benen. Onder nieuws zie je vandaag gemartelde verslaggevers. (NSFW). De Taliban wist in een maandje de laatste helft van Afghanistan te veroveren. Een gebied dat zeven keer zo groot is als Nederland. Klik op deze kaart rechtsboven op het knopje time en je kan de voortgang van dag tot dag zien.

Tien jaar eerder gebeurde hetzelfde in Irak. De Amerikaanse coalitie werd de deur gewezen, er brak een halve burgeroorlog uit tegen de centrale overheid, maar ook tussen diverse religieuze groepen en ISIS nam grote gebieden in waaronder miljoenenstad Mosul en Fallujah. Als er twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen...

Tijdens de Golfoorlogen werd er een veilige zone ingesteld voor de Koerden in Irak. Die kent in de ene helft een dozijn Turkse militaire basissen en in de andere helft is Iran bezig met artillerie beschietingen. De doodscultus blijkt een eeuwenoud continuproces, nabij Koerdisch gebied vermoordde ISIS bij Makhmour 3 Iraakse soldaten, en bij Kirkuk 13 Iraakse politieagenten.

Noord-Syrië kent een strijd tussen Turkije, Assad en Koerden, waardoor ISIS actief blijft. Rusland bombardeerde ISIS in Noord-Syrië, in centraal Syrië sneuvelden Assads militairen in de strijd tegen ISIS, aan de grens met Irak gebeurde hetzelfde. Langdurige burgeroorlogen blijken in drie verschillende landen de ideale voedingsgrond voor ISIS.

Deze MUST-SEE video laat zien hoe diep dromen over de Islamitische Staat bij sommige Syrische vluchtelingen zit. Die vrouwen of hun kinderen redden is niet zonder gevaar. Die komen niet om te integreren, maar om ons te bekeren tot de jihad. Dat het CDA-congres met een marginale meerderheid voor hun terugkeer stemde, is barmhartig en naïef.

ISIS claimde de bomaanslag op het vliegveld van Kabul. Er volgde een snelle Amerikaanse drone-strike als vergelding, maar zelfs NYT twijfelt over het doelwit. Het is onmogelijk om onschuldige burgers te onderscheiden van terroristen. Het lukt net zoals in Vietnam wel om tijdelijk de macht te grijpen, maar niet permanent.

Osama bin Laden werd in 2011 vermoord. De jaren erna werd zo ongeveer om het jaar een nieuwe topman van Al-Qaida vermoord. Dat tempo bleek te laag om de organisatie te ontwrichten. Het lukt niet om deze landen te ontdoen van terroristen of een democratie te geven. Het lukt ook niet terroristische organisaties te onthoofden en tot stilstand te brengen.

Afghanistan, Irak en Syrië zijn door oorlog verscheurde landen waar ISIS voet aan de grond heeft. Binnen deze landen vervallen terroristen weer in oude gewoonten, met betere bewapening, kennis en infrastructuur. Tijdens de strijd tegen terrorisme zijn mensenlevens en biljoenen geofferd, maar we zijn weer terug bij af.

20 jaar later blijkt de cirkel rond te zijn.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.