achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Politie: "Steeds meer eerwraak, vooral bij Syriërs, Turken, Marokkanen en Afghanen". Antropologe: "Maar zeker niet voorbehouden aan islam"

Vorig jaar 619 gevallen van eergerelateerd geweld, een stijging van 35% (!) ten opzichte van de 460 gevallen 10 jaar geleden.

Gisteren die uitvoerige reconstructie van de eerwraakmoord op de 18-jarige Syrische Ryan Al Najjar door haar twee broers en vader te Lelystad afgelopen mei. Ze was uitgehuwelijkt door haar vader, maar "wilde haar hoofddoek afwerpen en snakte naar een vrije, westerse levensstijl, wilde haar eigen keuzes maken. Ook op liefdesgebied." En dat staat dus niet op zichzelf, zeker niet onder de inmiddels ruim 150.000 Syriërs in Nederland.

"Vorig jaar waren bij ruim een kwart van de zaken Syrische vluchtelingen betrokken. Daarna zijn de meest voorkomende achtergronden Turks, Marokkaans en Afghaans. (...) De oververtegenwoordiging van deze groep [Syriërs, red.] bij eergerelateerd geweld baart de politie zorgen. De politie heeft daarom aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd of er wel genoeg aandacht is voor het onderwerp in de inburgeringscursus."

Hoofd van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie dhr. Wilfred JANMAAT: "Aan nieuwkomers moet duidelijk worden gemaakt dat het kiezen van een partner in Nederland het recht van een individu is. Als dit momenteel onvoldoende gebeurt, zal daar meer aandacht voor moeten komen."

Mooi hè, hoe zo'n verworvenheid die het resultaat is van eeuwen in de centrifugale kracht van de Verlichting, even fundamenteel als onvanzelfsprekend, vervolgens wordt afgedaan als iets dat achteraf wel even bijgestuurd kan worden door een vraag toe te voegen aan een meerkeuzevraag op een inburgeringstoets.

Maar, niet getreurd, de sociale wetenschap zit er bovenop. Cultureel antropoloog van datzelfde expertisecentrum prof. dr. Janine Janssen: "Eergerelateerd geweld is zeker niet voorbehouden aan islamitische culturen. We zien het ook terug bij andere groepen. We zien eigenlijk de hele wereld aan ons voorbij trekken."

Je zal het maar aan je voorbij zien trekken, de hele wereld.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Extreme toename in diefstal en oplichting van ouderen door 'nepagenten'

Van 400 voorvallen in heel 2023 naar 2.400 (!) in de eerste 8 maanden van 2024

@Spartacus | 28-08-24 | 09:50 | 363 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.