achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Extreme toename in diefstal en oplichting van ouderen door 'nepagenten'

Van 400 voorvallen in heel 2023 naar 2.400 (!) in de eerste 8 maanden van 2024

Soms maak je heel even de vergissing te denken niet in Liberia aan de Noordzee te wonen, en dan zie je de zeven (!) nieuwe video's die Opsporing Verzocht gisteravond publiceerde. Een daarvan is de bovenstaande, waar zelfs de NOS niet omheen kon. "Het aantal incidenten met nepagenten is flink toegenomen. Oplichters doen zich daarbij voor als politie. In 2023 ging het om ongeveer 400 incidenten, maar dit jaar staat de teller al op ruim 2400, meldt de politie in het programma Opsporing Verzocht."

De slachtoffers zijn bijna altijd ouderen, de daders bijna altijd 'bendeleden', en de voorvallen schrijnend. 

Slachtoffers "worden gebeld over dat er inbraken in hun buurt plaatsvinden. Op dat moment stelt de beller voor om een agent snel ter plaatse te sturen om alle sieraden van de mensen op te halen. Vervolgens zijn die dan alles kwijt. (...) Zo zijn er mensen die op deze manier al hun spaargeld, erfstukken of kunst kwijt zijn geraakt. Zij geven hun spullen namelijk in goed vertrouwen mee aan de nepagenten. "Dit zijn nog voorzichtige cijfers, want niet iedereen die dit overkomt meldt het ook daadwerkelijk bij de politie." De politie roept mensen op dit wel te doen en waarschuwt ook voor meerdere bendes die actief zijn in heel Nederland."

Maatjes, sein opa en oma even in. De politie benadrukt dat:

"echte agenten nooit zomaar spullen meenemen. Ook kan een agent zich altijd legitimeren met een fysieke politiepas en kan het officiële politienummer (0900-8844) gebeld worden ter controle." En bovendien "draagt een echte agent altijd een volledig uniform en niet alleen een politiepolo onder zijn kleding."

Niet onbelangrijk: links de oude, rechts de nieuwe politie-identificatiepas

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.