achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

'Sam' (25) klaagt genderkliniek @AmsterdamUMC aan: 'Verkeerde diagnose, transitie agressief aangemoedigd, ik kreeg geen tegengas'

En dit is echt pas het volkomen terechte begin

Wij de avant-garde laten dit dossier al een krap jaartje lekker over aan nette mensen, want ook zij zien inmiddels in dat het allemaal volkomen onhoudbaar is. Maar hier las u ook tijdens de vele hoogtepunten van de hype al dat het kinderlijk lineaire mensbeeld achter dit fenomeen gewoon onzin is. Wat dat mensbeeld was? Dat gendertransitie (geslachtstransitie bestaat niet) de uitweg is voor meervoudig belaste en zeer kwetsbare minderjarigen met ook via sociale besmetting opgelopen gendertwijfel.

Nu vertelt de 25-jarige 'Sam' (niet zijn echte naam) over zijn ervaringen met dat mensbeeld, en hij is niet de enige. Zijn advocaat behandelt op dit moment nog twee andere soortgelijke zaken.

"Sam worstelt flink met zichzelf als hij op zijn 16de denkt dat hij transgender is. "Er was toen een uitzending op televisie met een transjongen die zijn verhaal deelde", blikt hij terug. "En dat was in een periode waarin ik me al heel ongelukkig voelde, ik zat heel erg in de knoop met mezelf." In die tijd komt Sam er ook achter dat hij op mannen valt.

(...) "Het zien van die transjongen op tv gaf mij het idee dat dit een kans was om een nieuw soort persoon te worden. Iemand die wél goed was en wél leuk was."

Sam zoekt daarom hulp bij het genderteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Er volgen een aantal gesprekken, waarna de diagnose genderdysforie wordt gesteld. (...) Wel wordt besloten om nog niet met behandeling te starten.

Dat verandert als Sam naar Amsterdam verhuist en bij de genderkliniek van het VU Medisch Centrum (VUmc) terechtkomt. "De bedoeling was dat de diagnostiek daar opnieuw zou plaatsvinden, maar ik heb niet echt het idee dat dat is gebeurd", blikt hij terug.

"Eigenlijk vanaf het begin al toen ik bij het VU rondliep, was het van: 'Oh, jij bent transgender, punt.'" Of genderdysforie wel zijn belangrijkste probleem is, wordt volgens Sam niet meer onderzocht tijdens de behandeling. "Van meet af aan is het proces in Amsterdam gericht op het voldoen aan de voorwaarden voor transitie."

Terwijl er meer zaken zijn die op de achtergrond spelen bij Sam: zo vindt hij bijvoorbeeld moeizaam aansluiting bij leeftijdgenoten en gaan zijn ouders in die periode uit elkaar. Maar de impact van al deze dingen op hoe Sam zich voelt, lijkt volgens hem nauwelijks een rol te spelen in de gesprekken met behandelaars.

"Ze zeiden bijvoorbeeld wel: 'We zien niet zozeer dat je veel lijdt onder man-zijn.' Dan zei ik dat ik dat inmiddels redelijk van mij af kon zetten, omdat ik uitzicht had op een behandeling in de vorm van een transitie. In mijn hoofd dacht ik namelijk dat er daarmee een oplossing zou komen voor mijn problemen", legt Sam uit. "Hier hebben ze vervolgens nooit op doorgevraagd. Er is nooit op een of andere manier tegengas gegeven."

Sam erkent dat hij de transitie zelf wilde en daar ook duidelijk over was tegen zijn behandelaars. (...) Maar volgens hem doet dat niet af aan het feit dat de psychologen in het genderteam tegengas hadden kunnen geven. "Ze hadden me moeten helpen om naar het hele plaatje te kijken en niet alleen die transitie." Hij vindt bovendien dat zijn ouders te weinig zijn betrokken en dat zijn moeder niet genoeg gehoord is toen zij haar twijfels uitte over het proces.

Als Sam op zijn 22ste op het punt staat om opnieuw een cosmetische ingreep te laten doen, komt hij tot de conclusie dat zijn transitie naar vrouw niet de oplossing is. Hij besluit te stoppen met het gebruik van vrouwelijke hormonen en zegt 'nee' als hij later door het ziekenhuis wordt opgeroepen voor de geslachtsbevestigende operatie.

Inmiddels leeft Sam alweer 3 jaar als man en gaat het stukje bij beetje beter met hem. "Het had niet veel gescheeld of ik had de geslachtsoperatie gehad. Als ik daarover nadenk, kan ik daar heel naar van worden. Ik ben echt door het oog van de naald gekropen, heb ik het idee."

Alle volwassenen die transgenderisme zo gretig accommodeerden - academici, medici en poortwachters verkleed als fact-checkers voorop - zijn in de eerste graad medeplichtig aan dit leed.

's lands laatste gelovige zit er bovenop

Een onvoorstelbare tekst:

"I feel so much joy..." Transman Elliot Page over leven na transitie

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.