Shout-out naar de stakende Juffen en Meesters
Ingezonden Brief van Ouder. Hart onder riem voor Aap-Noot-Mies Boeroepers!
Aanstaande dinsdag gaan in het overgrote deel van het land de deuren van basisscholen dicht. Minister Arie Slob vindt 720 miljoen van de gevraagde 1,4 miljard ruim voldoende om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen. Wie geen kinderen of kleinkinderen heeft zal waarschijnlijk weinig ophebben met de ongemakken die een staking van deze omvang met zich meebrengt. Nou, déze ouder steunt de stakingen en eventuele overige acties voor de volle 100%.
Vinden ouders dat hun kroost recht heeft op onderwijs? Is het lastig om opvang te vinden voor een weken van tevoren aangekondigde stakingsdag? Kan je nagaan wat er gebeurt wanneer er vaker hele klassen thuis moeten blijven, omdat er geen invallers beschikbaar zijn. Dan hoor je 's ochtends om kwart voor acht dat je kind die dag niet naar school kan komen, omdat er geen juf of meester is. Dat is van invloed op die kids zelf, op ouders die zich in alle bochten moeten wringen, op de opvangsector die daarop moet anticiperen, op werkgevers die hiermee worden geconfronteerd wanneer mensen dus plots niet kunnen komen werken etcetera.
En wat te denken van passend onderwijs? Mooi idee hoor, om alle bijzondere kinderen samen les te geven en samen op te laten groeien, maar daar hangt wel een aardig prijskaartje aan. Zijn scholen al jarenlang bezig om gedwongen passend onderwijs voor elkaar te boksen (want scholen voor passend onderwijs zijn zoveel mogelijk gesloten en op reguliere scholen moet passend onderwijs worden aangeboden), kinderen hebben dat nodig, ouders rekenen daarop.
En wat nou als dat ondersteunend personeel voor de klas komt te staan bij een gebrek aan voldoende leerkrachten? Dan ís er geen passend onderwijs meer. Willen we dat ook? Nee, iedere ouder die een beetje uit zijn/haar ogen kijkt op school, die zíet dat de werkdruk gigantisch is en dat leraren doen wat ze kunnen.
Daartegenover staat een salaris waar we ons met z’n allen diep voor moeten schamen, terwijl deze mensen wel de helft van de opvoeding van onze kids op zich nemen! Een mens ontwikkelt zich het hardst in de basisschoolleeftijd, een goede begeleiding daarbij is essentieel voor de rest van het onderwijs, werk en leven.
De jongeren van nu zien dat ook allemaal. Zij die een beetje gezond verstand hebben gaan niet meer naar de Pabo om juf of meester te worden. En dan? Over een paar jaar? Dan zit ieder kind de helft van de vereiste lesuren thuis. Veel invalpools zijn nu al leeg en het griepseizoen is nog maar net begonnen.
720 miljoen van de gevraagde 1,4 miljard. Dat hebben we over voor ons basisonderwijs, maar tegelijkertijd bedenken we wel dat basisschoolkids nu ook maar les moeten krijgen over eten, dat de basisschool een moestuin aan moet leggen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een enorme voorstander van gezond eten en ik vind het altijd vreselijk als er een vriendje of vriendinnetje van zoonlief komt eten en dan niets lust, maar is dit een taak voor school? Of voor de ouders?
Er is nu al geen individuele tijd meer van de juf voor een kind. Allemaal moeten ze hetzelfde zijn, wordt er hetzelfde van ze verwacht. De druk is zo hoog dat als een kind buiten de middenmoot valt, ze dat het liefst zo lang mogelijk negeren. Er is namelijk simpelweg geen tijd meer voor. De meeste scholen in NL hebben namelijk al last van de zogeheten 'plofklassen' van 30 kinderen of meer.
Allemaal eenheidsworstjes, lekker makkelijk vormbaar voor later op het voortgezet onderwijs en verder. Meer meer meer druk op leraren in het primair onderwijs en minder minder minder mensen willen überhaupt leraar worden in datzelfde primaire onderwijs. Dus ik zou zeggen: kom op voor onze toekomst en steun alle dappere juffen en meesters die daar ook voor knokken.
====
Strijdlied videoclip met dank aan Pieter van Schooten featuring Basisschool De Vlasgaard uit Zeeland. "Het is ingezongen door mij en alle leerkrachten van de Vlasgaard. Ik zie hoe pittig het vak van leraren/leraressen is geworden. En schrik helemaal van de cijfers hoeveel docenten er in het basisonderwijs last hebben van burn-out klachten. Vandaar mijn poging om ze een hart onder de riem te steken!"
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Feynman en/of Feiten – COP29 werd flop29
Hoeveel diplomaten zijn er nodig om een lampje te vervangen?
Inspectie van het Onderwijs inspecteert onderwijs niet
Dat is een ONVOLDOENDE
Feynman en/of Feiten – Betekenisvol Bètaonderwijs
Basisvaardigheden leer je pas echt in bètavakken
Staking NS: Gansch het raderwerk draait door
Ochtendspits: valt mee
Feynman en/of Feiten – Reken er niet op
Taal, rekenen en burgerschap zijn de eerste stapjes naar veel grotere doelen
COLUMN. Dit gaat er fout in het onderwijs
Het is niet de overbelasting, stupid!