achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bassiehof – D66 krijgt het binnenkort tweemaal voor de eigen kroonjuwelen

De Telegraaf wist het afgelopen week zeker. D66 heeft het raadgevend referendum aan de formatietafel uitgeruild voor de gekozen burgemeester.

In de toekomst dus geen Geenpeil- of sleepwetreferenda meer, wel naar de stembus voor de burgemeester. Dat laatste gaat vermoedelijk nog een tijdje duren. De benoeming van burgemeesters is nu nog vastgelegd in de Grondwet. Er is al eens een voorstel aangenomen om dat te veranderen, de toekomstige coalitiepartijen zijn nu overeengekomen dat ook in 'tweede lezing' te doen. Daarná pas ontstaat de mogelijkheid de gekozen burgemeester in te voeren. Een nieuwe wet dus die nog geschreven moet worden. Een wetsvoorstel te stoppen met raadgevende referenda neemt veel minder tijd in beslag. Misschien ligt het zelfs al klaar in een Haagse lade.

Grappige bijkomstigheid  is wel dat een wetsvoorstel om te kappen met het raadgevend referendum referendabel is. Arme Bart Nijman, moet hij wederom aan de slag.

D66-leider Alexander Pechtold zei afgelopen week nog iets opmerkelijks over de kwestie. En dan specifiek over het correctief referendum, ook zo’n voormalig kroonjuweel van de sociaal-liberalen.

"Ik vind het heel belangrijk dat mensen inspraak hebben. Het correctief referendum in de huidige vorm is niet haalbaar. Dus moeten we kijken hoe we in het kader van mensen invloed geven de zaken wel kunnen regelen", antwoordde hij op de vraag of hij van het raadgevend referendum af wil.

Mijn grote witte behind. Het correctief referendum in de huidige vorm is niet haalbaar omdat D66 dit voorjaar – samen met mede-initiatiefnemers PvdA en GroenLinks - de handen van de eigen wet heeft getrokken. Aanleiding uiteraard de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne die zeer tegen de zin van genoemde partijen was. Dat het correctief referendum qua Kamermeerderheid niet haalbaar is, wil niet zeggen dat je het geen kans kan geven qua formele afwikkeling.

En zo zitten we in de situatie dat deze referendumwet die in eerste lezing reeds is aangenomen door de Tweede Kamer nu wordt verdedigd door Ronald van Raak van de SP.   

De voorbereidingen voor dat debat bevinden zich in de laatste fase. Opmerkelijk: aan de recentelijke 'schriftelijke ronde' voorafgaand aan de behandeling van de wet hebben D66, PvdA en GroenLinks niet eens deelgenomen. Theoretisch kan het debat deze maand nog op de agenda verschijnen. En dan zal het trio hoe dan ook plenair met de billen bloot moeten. Daar de snor drukken zou de afgang alleen nog maar groter maken. 

En dan moet D66 ook nog eens in het debat over de Regeringsverklaring (al dan niet gecombineerd met de Algemene Politieke Beschouwingen) uitleggen waarom ze het raadgevend referendum uit de wet wil slopen.

D66 krijgt het binnenkort voor de kloten. Tweemaal in de eigen kroonjuwelen. 

Au!

Bas Paternotte

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Rob Jetten 2011 vs. Rob Jetten 2024

Flauw "ga eens aan het werk"-trucje is uitgewerkt kerel, doe maar weer normaal

@Mosterd | 24-10-24 | 15:50 | 218 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.