Storytime. Rutte en het referendum: een tijdlijn
Gedoetje gisteren, toen de NOS berichtte dat Rutte iedereen al een half jaar belazert en een rad voor ogen draait over de referendumuitslag. Hij zou gaan "onderhandelen" over de uitslag, maar hij doet al 174 dagen helemaal niets. Lekker dan. De kiezer zei op 6 april in overgrote meerderheid 'NEE is NEE', dus dat associatieverdrag had meteen van tafel gehaald kunnen worden. Of hij had de uitslag meteen naast zich neer kunnen leggen, want het was immers een raadgevend referendum. Maar nee hoor: Rutte koos voor de niet-bestaande optie drie en koopt nu al een half jaar tijd. Maar waarvoor? Naar nu blijkt doet hij helemaal niets met de uitslag. Niet hier en ook niet in Brussel. Hij houdt gewoon iedereen aan het lijntje alsook voor het lapje. Nou goed. Om de tijd te doden, hebben we maar een timeline gemaakt om nog eens op een rijtje te zetten hoe het is gegaan met de uitslag van 6 april.
10 juli 2015: Let's go!
GeenPeil 2.0 krijgt groen licht. Start van de handtekeningenactie. Eerst 10.000 krabbels, daarna 300.000. Voor de democratie. Rutte doet het af als internetachtige constructie. Lol.
14 oktober 2015: Gelukt!
De Kiesraad maakt bekend dat er 472.849 referendumverzoeken zijn ontvangen, waarvan er (middels steekproef) 427.939 geldig zijn verklaard. Holy f***, we did it! ER KOMT EEN REFERENDUM.
6 april 2016: Referendum!
2.509.395 Nederlanders stemmen tegen het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De opkomst bedraagt 32,3 procent, hetgeen betekent dat de opkomstdrempel is gehaald (Kiesraad). Rutte belooft Nederland: het Oekraïneverdrag kan niet zonder meer worden geratificeerd.
13 april 2016: Uitstel!
De Tweede Kamer debatteert over de uitslag van het referendum. De voltallige oppositie (behalve Roland van Vliet en Johan Houwers) steunt de motie-Van Bommel over het zo spoedig mogelijk indienen van een intrekkingswet, zodat het verdrag voor wat Nederland betreft van tafel is. Rutte spint en draait. Hij belooft dat zijn kabinet na 23 juni maar nog vóór de zomer met een antwoord komt, maar weigert een intrekkingswet in te dienen. Hij wil eerst gaan onderhandelen met Brussel over verdragsaanpassingen die volgens Rutte "recht doen aan de wensen van het NEE-kamp". Huh? Welke wensen? Nee is nee!
32% opkomst. 61% TEGEN. Uitslag officieel geldig. #NEEisNEE pic.twitter.com/ytnVukK0dm
— GeenPeil (@GeenPeil) 12 april 2016
31 mei 2016: Zomer!
Laatste dag van de lente. Morgen begint de zomer. Rutte zou doet niets en verbreekt zijn belofte om nog vóór de zomer met een antwoord te komen op het nee van de Nederlandse bevolking.
7 juni 2016: Duurtlang!
Antwoord van Rutte op referendumuitslag gaat worden besproken tijdens de Europese top op 28 en 29 juni, zo zegt Rutte toe.
13 juni 2016: Desastreus!
Rutte noemt de uitslag van het GeenPeil-referendum desastreus. Daarbij benadrukt hij dat hij totally, totally, totally against referenda is. Het is inmiddels zomer, maar Rutte is nog niet in de buurt van een antwoord op de referendumuitslag.
29 juni 2016: Toveren!
Rutte wil de uitslag van het GeenPeil-referendum het liefst wegtoveren, zegt hij tegen zijn Europese collegas op de Europese top.
De Volkskrant meldt intussen: "Premier Rutte is bereid het Oekraïneverdrag ongewijzigd te ondertekenen onder voorwaarde dat er een aparte, wettelijk bindende verklaring komt die rechtdoet aan de Nederlandse zorgen over het EU-akkoord met Oekraïne. Dit blijkt uit een vertrouwelijk verslag van de vergadering van EU-leiders op dinsdag."
8 juli 2016: Zomerreces!
De Tweede Kamer gaat met zomerreces tot en met 5 september. Rutte heeft gefaald om nog vóór dit reces met een antwoord te komen - alweer een belofte verbroken. 'Sorry'...
31 augustus 2016: Herfst!
Officiële laatste dag van de zomer. Nog steeds geen antwoord van Rutte op de referendumuitslag. #duurtlang
14 september 2016: Prinsjesdag!
Prinsjesdag en Algemene Politieke Beschouwingen. Over de referendumuitslag zegt Rutte letterlijk:
"Het niet tekenen van het associatieakkoord zou er naar mijn absolute overtuiging toe leiden dat de andere 27 lidstaten gewoon doorgaan.
en:
Ik denk dat de 27 andere landen het echt niet laten zitten als Nederland niet tekent. Die gaan met elkaar om tafel zitten en intergouvernementeel 99,9% doen van wat er op tafel ligt. Dat is mijn politieke inschatting."
Alsook:
Het belang dat de andere 27 lidstaten aan het verdrag hechten is zo groot dat ik verwacht dat ze hun weg zullen vinden, mocht Nederland de handtekening niet zetten. ( ) Maar ze gaan hun weg vinden om grofweg, grotelijks, wat er nu op tafel ligt toch te doen, zonder Nederland. Dat was niet de bedoeling van de nee-stem. De bedoeling van de nee-stem wat dat dat ding van tafel zou gaan.
20 september 2016: Duurtlang!Een voor Rutte desastreuze peiling van EenVandaag wijst uit: 60% van de ondervraagden (n = 20.000) heeft er geen begrip voor dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over wat het gaat doen met de uitslag van het Oekraïne-referendum. Een meerderheid van tweederde wil dat het kabinet het verdrag minimaal aanpast (33%) of direct afwijst (33%).
2 oktober 2016: NOS-bronnen!
Na 173 dagen (geteld vanaf 12 april, de datum waarop de Kiesraad de uitslag van het referendum officieel vaststelde) komt er eindelijk nieuwe duidelijkheid over de uitslag van het referendum. Deze komt echter niet vanuit MinPres Rutte, die de uitslag in feite nog steeds negeert, maar vanuit 'bronnen in Brussel' van de NOS. Daarnaast is deze informatie alles behalve positief:
1. Rutte beweert al een half jaar dat hij aan het onderhandelen is. Hij zou immers nog vóór de zomer van 2016 met een antwoord komen (zie 13 april). Maar volgens de bronnen van de NOS is dat een leugen.
2. Volgens de NOS gaat het Oekraïne-verdrag zonder Nederland gewoon door, terwijl dat volgens de tekst van het verdrag niet kan: alle 28 EU-lidstaten moeten het verdrag ratificeren, anders kan het niet van kracht worden, zegt artikel 486. De EU zou dan in strijd handelen met hun eigen verdragsrecht. (Wat de EU overigens regelmatig doet.)
Na de berichtgeving van de NOS, wist Rutte niet hoe snel hij de Rijksvoorlichtingsdienst een persbericht moest laten opstellen waarin alles ontkend wordt. Problematisch voor Rutte: de RVD ontkent daarbij ook per ongelijk Rutte's eigen woorden. Jup, het valt meerdere mensen op: Rutte heeft een politiek probleem. En nu zijn we dus hier:
Maandag 3 oktober 2016: Campagne!
Maar liefst 174 dagen sinds de uitslag officieel werd - bijna een half jaar. Nog altijd wordt het referendum genegeerd. Het wordt voor GeenPeil langzaamaan tijd om een nieuwe campagne te gaan bedenken, waarmee we tegen de verkiezingen van 15 maart 2017 nog eens aan Nederland kunnen vertellen hoe premier Rutte van de VVD de Nederlandse nee-stemmer, en daarmee de hele democratie, geweld aandeed met zijn leugens, draaien en onnodige uitstel van een referendumuitslag waar volgens de wet "zo spoedig mogelijk" een antwoord op moest komen. GeenPeil remembers...
Misschien hebben de 3000 GeenPeil-helden zin in een folderactie in maart, om Rutte's omgang met het referendum in herinnering te brengen :)
— Bart Nijman (@BartNijman) October 2, 2016
Ohja, en dat dit nog:
De rechtszaak van Thierry Baudets Forum voor Democratie om Rutte aan het wetszinnetje "zo spoedig mogelijk" te houden, dient op 13 januari voor een meervoudige kamer. Rutte voor de rechter op 2 maanden vóór de verkiezingen, dat is slechte PR. Dus dat ons vermoeden dat het kabinet ietsje eerder dan die datum met een antwoord zal komen...
UPDATE Rechtszaak @fvdemocratie tegen @MinPres Comparitie op vrijdag de 13e januari 2017 (meervoudige kamer). Rechtbank: Geen verder uitstel pic.twitter.com/qUKen6RI4k
— ForumvoorDemocratie (@fvdemocratie) October 3, 2016
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Strandfeestje Mark Rutte: 150.000 euro
RTL vroeg bonnetje op
BEWIJSFOTO - Mark Rutte e i n d e l i j k opgerut
Bye Bye Zwaai Zwaai Liegende Nokia
Rutte nu echt bijna SG van de NAVO: Orbán eist excuses voor uitspraken over Hongarije
Kan het Brusselse pluche al bijna ruiken
Rutte over Rafah - don't mention the hostutsjus
Het steenkolenhebreeuws van onze minister-president aan vooravond EU-top