achtergrond

Geenstijl

ingelogd als

lid

logout

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Jeugdzorgmedewerkers ronselen jongeren voor prostitutie, plaatsing explosieven, drugsvervoer en fraude

En dan ook nog eens vooral jongeren met een verstandelijke beperking

Jeugdzorg - een organisatie waar doorgaans niets op aan te merken valt behalve dat vorige week nog 20% van de medewerkers helemaal niet over de juiste papieren bleek te beschikken - baart opzien. Die 20% bleek uit een steekproef onder 274 medewerkers, maar naar aanleiding daarvan worden nu 3.500 van de 62.000 geregistreerden gecontroleerd. "De steekproef vindt plaats vanwege signalen van fraude en het crimineel uitbuiten van kwetsbare jongeren. Jeugdzorg Nederland (JN) is geschrokken van de schaal waarop wordt gefraudeerd met papieren. ,,Vooral dat mensen via dit soort malafide constructies toegang hebben gekregen tot de zorg,’’ zegt Leon Noorlander, directeur JN.

En die uitbuiting neemt de meest uitzinnige vormen aan. Een directeur van een kleinschalige zorgorganisatie die uit veiligheid anoniem wil blijven vertelt aan De Telegraaf: "Ze worden onder meer geronseld voor de prostitutie, om drugs te vervoeren of een vuurwerkbom bij een voordeur te plaatsen’’ (...). Volgens hem zijn het vaak jongeren met een beperking die het slachtoffer zijn, die uit huis zijn geplaatst of op een crisisplek in een jeugdzorginstelling wonen. (...) Veel jongeren zijn de laatste jaren in de handen van louche professionals gevallen omdat instanties nauwelijks controleerden op diploma’s, vertelt hij. ,,Terwijl al zolang bekend is dat het gebeurt.’’ Door de personeelstekorten in de zorg hebben foute figuren volop kans gezien te infiltreren in het werk. ,,Zij zitten nu in het vak en krijg je er echt niet zomaar meer uit,’’ vertelt hij."

Ook spreekt De Telegraaf een twintigjarige jongen die vanaf zijn 15e in de Jeugdzorg in Almere zit en zelf werd geronseld werd voor deze toestanden:

"Als hij daar een paar maanden woont, vraagt een begeleider of hij misschien wat geld wil verdienen. Dat kan als hij meewerkt aan pinpasfraude. Jason stemt toe. Hij zoekt mensen die verslaafd zijn en in ruil voor drugs hun pasje willen afstaan.Naar deze bankrekening wordt door anderen vervolgens gestolen geld overgemaakt en gepind. Na een paar maanden krijgt Jason steeds meer klussen binnen via zijn begeleider en de verzoeken worden extremer.

Toch doet hij alles zonder aarzeling. Uiteindelijk blaast hij zelfs eens een huis op, vertelt hij afgemeten. Wie daar op dat moment woonde, weet hij niet. Het is niet het ergste dat hij heeft gedaan, vertelt hij verder. Wat dat wel is, wil hij niet zeggen. Hij voert de klussen uit omdat het hem een kick geeft en hij krijgt ervoor betaald. Hij verdient er zo’n 5000 euro per maand mee. Dat geeft hij uit aan designerkleding. ,,Iedereen wil mooie kleren, toch?’’"

Ja heel bezwaarlijk allemaal, maar hij heeft natuurlijk wel gelijk: iedereen wil mooie kleren.

Dit wil je ook lezen

Eindejaarsinterview met Metje Blaak: de hoeren en de boeren krijgen altijd de schuld

Metje Blaak (Almelo, 1949) zat in het volle leven, was woordvoerster van belangenorganisatie De Rode Draad en van Vakwerk, de vakbond voor prostituees, schrijft boeken en fotografeert.

@Arthur van Amerongen | 30-12-23 | 23:00 | 553 reacties

Mocromaffia breidt uit naar jeugdzorg

Laid E; voor al uw uw thuiszorg, zorgmedewerkers en drugslabs

@Bas Paternotte | 19-08-23 | 15:05 | 136 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.

GeenStijl.nl is een uitgave van GS Magenta B.V.