achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

DOE ZELF ONDERZOEK. 12 pagina's appverkeer tussen Jaap van Dissel en Hugo de Jonge

Wat waren het toch een prutsers

Hee dit is leuk. Het ministerie van VWS heeft MEER DAN TWEE JAAR NA HET INDIENEN VAN HET VERZOEK eindelijk een deel van de appjes tussen Hugo de Jonge en Jaap van Dissel openbaar gemaakt. Voor de mensen die zijn vergeten wie Hugo de Jonge en Jaap van Dissel waren: Jaap van Dissel was de man in februari 2020 zei dat je carnaval alleen in hele kleine groepen viert, en Hugo de Jonge heeft de hele coronacrisis lang geprobeerd aan iedereen die het maar horen wilde dat Hugo de Jonge heel erg zijn best deed om Nederland door de coronacrisis te loodsen. Jaap van Dissel is inmiddels met pensioen en Hugo de Jonge zit ergens in Zeeland.

De Volkskrant heeft een aantal staatsrechtsgeleerden naar de appjes laten kijken en die concluderen: staat niets schokkends in. En dat is misschien wel zo, maar wat wij toch wel een beetje schokkend vinden is wat er NIET in deze appjes staat. Daar staan namelijk NIET te lezen dat Hugo de Jonge appt 'mijn imago maakt me niet uit, ik wil gewoon dat we de beste maatregelen nemen om Nederland door de crisis te loodsen', er staat ook NIET dat Jaap van Dissel appt 'ik ben juist blij met lastige vragen over onze adviezen, dat geeft mij de kans beter uit te leggen dat wij er ook wel eens naast zitten maar dat we echt ons best doen'. Had dat er maar gestaan. Dan hadden ze zichzelf niet door de coronacrisis heen hoeven bluffen. Concreet voorbeeldje na de breek.
ZELF ONDERZOEK DOEN: Daarrr

Toch nog even terug naar 18 mei 2020

Ja we gaan toch nog even deze oude koe uit de sloot halen, omdat het zoveel zegt over de manier waarop Van Dissel en De Jonge communiceerden: zij hebben gelijk, ook als ze dat niet hebben en iedereen die daar lastige vragen over stelt moet zijn bek houden.

Op 18 mei publiceerde GeenStijl een topic over een fout van Jaap van Dissel in een presentatie aan de Tweede Kamer dat het hartstikke goed ging met de coronacijfers in Nederland: dat klopte niet. Wij hebben toen het RIVM vragen gesteld over die fout, maar kregen daar geen antwoord op. Een woordvoerder zei over Van Dissel "dat hij er eventueel tijdens de briefing komende woensdag op terugkomt." Dat deed Van Dissel inderdaad twee dagen later. 

Vervolgens twitterde een NOS-verslaggever daarover, maar omdat vrijwel niemand in Den Haag iets van cijfers snapt, werd die tweet daarna gerectificeerd. Wij hadden gehoopt dat Jaap van Dissel op die dag aan Hugo de Jonge had geappt: "Moet je horen Hugo, wij hebben een domme fout gemaakt in die slides, Nederland staat inderdaad niet bij de beste EU-landen, maar bij de slechtste EU-landen."

En dat Hugo de Jonge dan had teruggestuurd: "Ha Jaap, jullie werken je de hele dag de pleuris en dan kan zo'n foutje in een presentatie altijd een keer gebeuren, laten we even kort opsommen wat wij hebben gezegd, wat daar niet aan klopt, en hoe het wel ziet, dat is niet alleen duidelijk voor iedereen, maar vergroot ook het vertrouwen van de burger in het bevoegd gezag."

Maar nee. Van Dissel en De Jonge waren twee dagen later blij dat de NOS-verslaggever (ten onrechte) zijn tweetje rectificeerde.

Niet schokkend misschien, wel veelzeggend.

Okee nog eentje dan

Hier appen Van Dissel en De Jonge gezellig over een plaatje dat Van Dissel heeft gemaakt voor de Kamerbriefing

Dat plaatje, is dit plaatje

En dat herkenden wij. Het is namelijk het plaatje waar toenmalig LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers glashard over heeft zitten liegen in de Tweede Kamer. Maar daar hebben De Jonge en Van Dissel het niet over. Die zijn alleen maar blij dat de cijfers extra argumenten leveren voor het coronatoegangsbewijs. En als u wilt weten wat er daarna gebeurde, kunt u ons topic LIVE. Kamer rommelt ons de QR-samenleving in van die middag nog eens teruglezen.

Wat een prutsers.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.