achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Leerjaar gestart, @NWONieuws trapt nieuwe rassenkruistocht af: "Wil diversiteit afdwingen, weigeraars krijgen geen financiering"

'Universitas' is Latijn voor intersectioneel vormingskamp

NWO-kruisvaarders dr. Margot Weijnen en dr. Yvonne Benschop

We laten de ballen even het werk doen:

"Voor het eerst wordt de helft van de universiteiten geleid door een vrouw. (...) De vrouwelijke opmars is te danken aan „toegenomen bewustzijn” dat het anders moet, zegt Margot Weijnen [v, red.], bestuurslid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de financier van de wetenschap. (...) Een belangrijk instrument hierin is de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren, die jaarlijks rapporteert over de man-vrouwverdeling in alle academische functies. Op basis daarvan maakten universiteiten afspraken over streefquota en deden vervolgens hun best die te halen."

Maar na die gewonnen slag die elke faculteit sociale wetenschappen reduceerde tot kweekschaaltje voor toxic femininity ongeacht geslacht, wordt nu opgeschaald naar ras.

"Nu voor vrouwen de lijn omhoog is ingezet, verschuift de aandacht naar andere groepen die minder vertegenwoordigd zijn in de top van de wetenschap. (...) Zo kunnen op de Erasmus Universiteit onderzoekers met een migratieachtergrond zich sinds vorig jaar aanmelden voor een ondersteuningsprogramma om promotie te maken.

Zij krijgen een jaar extra begeleiding en kunnen aanspraak maken op een bedrag van 10.000 euro dat besteed kan worden om het cv te versterken. Eerder was deze regeling alleen bestemd voor vrouwen, nu voor iedereen uit een „minderheidsgroep”. „Omdat we ook diversiteit in etniciteit en seksuele oriëntatie willen stimuleren”, zegt Erasmus-bestuursvoorzitter Annelien Bredenoord."

De methode voor deze rassenquota - data over migratieachtergrond van medewerkers aanleveren aan het CBS - is omstreden:

"Ook binnen universiteiten was er weerstand. Niet alle medewerkers en studenten voelden zich er comfortabel bij dat zij op grond van het herkomstland van hun ouders in een categorie zouden worden ingedeeld."

Maar laat het maar aan dr. Yvonne Benschop, voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, die weerstand fijnbesnaard te pareren:

"Het registreren van deze persoonsgegevens ligt gevoelig in landen die betrokken zijn geweest bij de Tweede Wereldoorlog."

'Bij landen die betrokken zijn geweest bij de Tweede Wereldoorlog'. Staat er echt en toont toch vooral aan dat het gebouw met het glazen plafond eigenlijk maar twee etages hoog is.

En nu de bedenkingen daarmee af zijn gedaan wordt de Blitz voortgezet:

"Ook zonder harde data of quota wil wetenschapsfinancier NWO afdwingen dat universiteiten serieus werk gaan maken van meer diversiteit. Universiteiten zullen worden verplicht een ‘diversiteitsplan’ op te stellen, zegt NWO-bestuurder Margot Weijnen. „Met concrete interventies en doelstellingen, zodat je de voortgang kunt meten.” Universiteiten die dit weigeren, kunnen in de toekomst geen NWO-financiering meer krijgen, kondigt Weijnen aan. „Ja, ik vrees dat de soep zo heet gegeten moet worden.”"

Dit is hoe ideologische bezetenheid eruit ziet.

Benschops onverrassende bio

Zoals zovelen: een ordinaire ideoloog met een titel

"Diversiteit en inclusie leiden tot betere wetenschap." Dat zoeken we op.

Tags: NWO, wit, minder

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.