achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Grunberg, Brusselmans en het satirische van de satire in het Stamcafé

'Hij neemt het wel heel persoonlijk'

Eerst even alle uitingen van adjunct-hoofdredacteur Matthias Vanderaspoilden van Humo over Brusselmansgate achter elkaar, want daar kan geen zichzelf serieus nemende satire tegen op. 

In het begin, na ophef: "Herman Brusselmans is een gevierd en gerespecteerd schrijver die in zijn vele boeken en teksten graag scheldt en schampert, gretig gebruikmakend van hyperbolen en schuttingtaal. Nog meer dan voor andere columns geldt dus voor de zijne dat ze met literaire en niet met journalistieke maatstaven beoordeeld moeten worden"

En dan, na nog meer ophef: "Het is vanzelfsprekend nooit de bedoeling geweest om de Joodse gemeenschap te kwetsen. Als dat toch is gebeurd, willen we ons daar graag voor verontschuldigen. Daarom hebben we uiteindelijk ook beslist om de column offline te halen."

En dan schrijft Grunberg dáár weer een scherp stukkie over en dan wordt het: "Arnon is een gewaardeerd columnist van Humo. Ik zie wel dat hij het heel persoonlijk neemt, en dat hij ook op de man speelt. Ik had het fijner gevonden als Arnon zijn mening eerst aan ons had gegeven, dan hadden we erover kunnen debatteren."

Nou ja zeg. Iemand die de zinsnede "dan word ik zo woedend dat ik iedere Jood die ik tegenkom een puntig mes los door de keel wil rammen" persoonlijk neemt! Alleen maar omdat-ie Joods is zeker. En dan ook nog op de man spelen! Verschrikkelijk. Dat zou Herman Brusselmans nooit doen.

Eindigen wij met een Grunbergiaanse powerquote uit de ontslagbrief van Grunberg:

"Dat het revisionisme geëxcuseerd wordt met Gaza, waar het volgens Matthias over dient te gaan, maakt de zaak er niet beter op.

Inderdaad, laat het over Gaza gaan, stijg eindelijk boven jezelf uit en ontdoe je van de zeven hoofdzonden en het oneindig aantal variaties daarop, de festivalitis, en andere vormen van dat vermoeide human interest en vul het blad van de eerste tot en met de laatste pagina met Gaza. En niet een keer, maar elke week, tot en met kerstmis, en bij voorkeur kerstmis 2026.

Wees geen slaaf van je eigen maandsalaris, al begrijp ik dat hypotheken, ski- en andere vakanties en alimentatie doorslaggevend kunnen zijn. Neem je eigen satire eindelijk eens serieus.

Om mijn laatste achting voor jullie niet te verliezen heb ik besloten jullie satire dan maar serieus te nemen."

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.