achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

VIDEO. XR blokkeert cruiseschip, toeristen moeten van boord, POLITIE DOET NIETS

"Geen levensgevaar"

Ja wacht even hoor. Er is is dus een schip met mensen, die naar Amsterdam willen (raar, maar okee, red.). Dat schip werd vannacht bij de sluizen in IJmuiden tegengehouden door activisten van Extinction Rebellion die zich vastgeketend hadden, waardoor de sluizen niet open konden en alle toeristen nu van boord moeten. Dan denk je: bel gewoon de politie, die knippen de boel door, dan kan die boot er langs. Nou. Dit is Nederland, land waar midden in de nacht schepen blokkeren volgens de politie kennelijk een legitieme manier van demonstreren is. 

"Een woordvoerder van de politie Noord-Holland bevestigt dat het ging om zeven actievoerders, die zich vastgeketend en vastgelijmd hadden. Hij spreekt van een demonstratie. "Zolang er geen mensen in levensgevaar zijn hoeven we niet per se in te grijpen, want er is demonstratierecht in Nederland", zegt de politiewoordvoerder."

Dus zolang er geen levensgevaar is, grijpt de politie niet in. Lekker dan. Wij gaan vanmiddag demonstreren bij de Albert Heijn door voor 1300 euro boodschappen in ons karretje te laden en niet af te rekenen. De politie hoeft niet in te grijpen, want er is demonstratierecht in Nederland. Daarna gaan we demonstreren bij een voetbalwedstrijd en blokkeren we de bus van de uitsupporters. De politie hoeft niet in te grijpen, want er is demonstratierecht in Nederland. En dan gaan we vanavond demonstreren voor het huis van Hedy d'Ancona door eerst 25 bier te drinken en dan de hele nacht keiharde muziek van de Sex Pistols te draaien. De politie hoeft niet in te grijpen, want er is demonstratierecht in Nederland.

En als de politie dan toch iets doet, dan gaan we lekker een potje janken in de Volkskrant.

En nu?

"Een groot deel van de toeristen die nog op het schip zaten moeten later vandaag met het vliegtuig of de trein verder. De woordvoerder van het havenbedrijf spreekt van een 'logistieke operatie', want die toeristen moeten nu op een andere manier naar bijvoorbeeld Schiphol of het Centraal Station komen.

"Uit heel Nederland wordt vervoer geregeld om de mensen toch van boord te kunnen halen", laat een touringcarbedrijf weten aan AT5. De woordvoerder van het havenbedrijf bevestigt dat het om een grote hoeveelheid bussen gaat. "En vrachtwagens om hun bagage te brengen. Dus het zijn heel veel extra verkeersbewegingen.""

Vrachtwagens en touringcars! Die stoten natuurlijk helemaal geen CO2 uit. Lekker gebruik gemaakt van je demonstratierecht, Extinction Rebellion.

Als er een vraag in de kop staat, is het antwoord altijd NEE

Twee uur lange livestream

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.