achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Ben Stiller gaat stapje te ver in Kamala-gekte: 'Ik zou willen dat ik zwart was'

Gewoon een dag niet mezelf was

Goh wat is het toch allemaal gezellig in kamp Kamala Harris, nietwaar? De ene na de andere Zoom call met tien- tot honderdduizenden deelnemers popt uit de grond. Zoals ze dat zo goed kunnen, werd dat aanvankelijk gedaan op basis van ras. Het begon met Black Women for Harris, daarna kwamen als snel White Women en White Dudes for Harris. Nu lijken de beroepsgroepen aan de beurt. Bij een call genaamd 'Comics for Harris' viel maar weinig te lachen toen acteur Ben Stiller (Night at the Museum 1 t/m 8 of zoiets) het woord nam. De lofzang was indrukwekkend. Kamala Harris is écht, met échte emoties en een o-zo-mooie lach! En: ze is ZWART! Wat fantastisch. Het hoogtepunt van het betoog van Stiller: "I wish I was black, all white Jewish men wish they were black". Een boodschap die, op wat ongemakkelijk gegniffel van de moderator na, niet overal even goed viel.

Hoe durft Stiller, een witte multimiljonair die bovendien met de gouden lepel van pappie in de muil geboren is, te zeggen dat hij liever zwart was? Gaat hij daarmee niet voorbij aan de raciale onderdrukking en klassenstrijd die inherent is verbonden aan het hebben van een zwarte huidskleur in de moderne Verenigde Staten? Wij stellen alleen maar vragen.

Een nogal losgezongen commentaar van Ben Stiller, dus. Daarin schuilt natuurlijk ook het probleem van het inzetten van 'sterren' als the big guns van je campagne. Aan het eind van de dag zijn dit ook maar gewoon van de realiteit losgezongen multimiljonairs, waar de average Joe in veel gevallen al lang geen ontzag meer aan verleent. Het helpt wellicht bij het mobiliseren van jongeren, met name in de grote (en Democratisch gezinde) steden, maar het is maar zeer de vraag of je daar de oorlog mee wint. Toen Beyoncé en Jay Z kwamen opdagen bij een rally voor Hillary Clinton werd er gedaan alsof dit grootser dan groots was, Beyoncé is immers bijna een godheid! Toch bracht het electoraal gezien weinig teweeg. Sterker nog; hoe meer celebs zich actief met de politiek gingen bemoeien en hoe meer Hollywoodfilms zich gingen schikken naar progressieve identity politics, hoe meer de helft van de Amerikaanse bevolking Hollywood en de celebs haar rug toekeerde. 

Het circus herhaalt zich rond Kamala Harris. We zagen al dat rapper Megan Thee Stallion voor een zaal Harris-fanaten optrad en er zullen ongetwijfeld meer beroemdheden volgen. Hoewel het momentum voor de democraten lijkt te groeien sinds het terugtreden van Joe Biden, lijkt een zelfde patroon als in 2016 op de loer te liggen. Ons ongevraagde advies: houd Ben Stiller lekker in je b-films, maar buiten je campagne.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.