achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Biden mompelt over eenheid in speciale toespraak na moordaanslag op Trump

Make America g... Uhh... Think about it...

Ochtend 2 na de moordaanslag op Donald Trump. In een speciale toespraak vanuit de Oval Office sprak president Joe Biden vannacht de natie toe. Door al het gedoe rond de aanslag in Pennsylvania lijkt de VS even wat minder aandacht te hebben voor de seniliteit van Biden, maar het was weer niet best. Uitspraken als "former Trump", "we resolve our differences at the battle box" en het net-niet-uitspreken van "Make America Great Again" . De belangrijkste boodschap: het moet eens afgelopen zijn je politieke tegenstander naar het leven staan. 

Trump is ondertussen onderweg naar Milwaukee, waar maandag de grote conventie van de Republikeinen begint. In Milwaukee geldt overigens een open carry law, waarbij legale wapenbezitters overal open en bloot met hun geweren mogen rondlopen. Dat is nogal een uitdaging voor de US Secret Service, die zondagavond in een persconferentie benadrukten dat er geen aanpassingen worden doorgevoerd in de beveiliging van de Republikeinse partijbijeenkomst. Nou zullen die veiligheidsmaatregelen al behoorlijk fors zijn, maar een geruststellende boodschap was het niet. Donald Trump lijkt overigens het licht te hebben gezien bij de bijna-doodervaring. Hij heeft vlak voor de conventie zijn gehele speech weggegooid, en komt deze week met een boodschap gefocust op "unity, not Biden". Nou, heal the world!

Het onderzoek naar de moordaanslag en de motieven van de doodgeschoten schutter gaan ondertussen verder. De officiële aanklacht is veranderd van "attempted assasination" naar "attempted assasination and potential domestic terrorism". Mogelijk duidt dit erop dat er iets van een manifest gevonden zou zijn, maar voorlopig is dit allemaal onbevestigd. Het is ook nog niet 100% duidelijk of de 20-jarige schutter Thomas Matthew Crooks alleen handelde of op enigerlei wijze geholpen werd.

Wat er terecht zal komen van de poging tot verbinding tussen links en rechts in de VS zal de komende maanden blijken. Wat in ieder geval troostend is, is dat het voor de schutter niet slechter had kunnen gaan. Hij miste Trump, zijn aanslag leverde de meest iconische campagnefoto in de geschiedenis op en het zal ons verbazen als Trump niet met vlag en wimpel wint in november.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.