Bassiehof - Beginnelingen Thierry Baudet en Lodewijk Asscher zijn lekker bezig
Er werd woensdag en donderdag wat afgelachen om Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff maakte korte metten met hem, de helse VVD-sociale media-machine wist niet hoe snel ze het moesten plempen. En het is inderdaad een vermakelijk filmpje. En Baudet was ook niet sterk. Daar schrijver dezes het merendeel van zijn werkzaam leven tot nu toe verspild heeft aan het kijken naar debatten in de Nationale Vergaderzaal had hij zoiets wel verwacht.
Het overkwam Geert Wilders toen hij voor zichzelf begon: in eerste instantie werden zijn bijdragen genegeerd of geridiculiseerd. Marianne Thieme hetzelfde laken een pak: zwijgen of hoon. Het is een corporaal trekje van de Tweede Kamer: nieuwelingen worden ontgroend. Baudets Boodschap dat er toch wel erg veel VVD'ers op zorgposities zitten sneeuwde daarom onder. Al kwam dat ook omdat hij geen gebruik maakte van de interrupties waar hij wel recht op had. Desinteresse in Kamerregels is nu eenmaal dodelijk.
Wie nog minder Kamerervaring heeft dan Baudet is PvdA-leider Lodewijk Asscher. Dat weerhield die laatste — in tegenstelling tot Baudet — niet om het Reglement van Orde uit zijn hoofd te leren. Daarom wist hij de eerste termijn van het debat de Nationale Vergaderzaal flink te ontregelen door aan te kondigen gelijk een motie in te dienen. Normaal gebeurt zulks een dag later. Asscher leidde in:
"Links en rechts verbinden, dat heeft de premier beloofd. Het is niet gelukt in het akkoord. (-) Toch kan het nog steeds. Daarom wil ik hier een motie indienen om te kijken of er nu een samenwerking komt of niet. Ik realiseer me dat het ongebruikelijk is, dus ik vraag op basis van artikel 66, lid 2 van het Reglement van Orde om verlof om dat in de eerste termijn te doen, mede namens mijn collega's Roemer, Klaver, Krol, Thieme, Kuzu, Baudet en Wilders."
Gedoe natuurlijk, Asscher had geen meerderheid. Bezwaren van coalitiepartijen alom. En toen stapte D66-leider Alexander Pechtold naar voren. Die zoals gebruikelijk veel praatjes had. Maar ergens in de woordenbrij van Pechtold klonken de woorden: "Als de heer Asscher mij dwingend vraagt of hij de motie mag indienen, dan denk ik: waarom zou ik de heer Asscher tegenhouden?"
*PATS* Pechtold liep in de val, het luik klapte dicht en het was Lolotime. "Met de steun van de heer Pechtold is er een meerderheid om de motie nu in te dienen. Ik zal de motie voorlezen." En zo geschiedde.
Een dag later, na de stemming, kon Asscher de volgende tweet eruit gooien:
\
\
Dát is dus hoe je oppositie moet voeren wanneer je kampt met beperkte middelen. Asscher heeft negen zetels, Baudet heeft er twee. Onlangs beklom Baudet het spreekgestoelte in battle dress en wist daarmee op zeer effectieve wijze duidelijk te maken waar het aan schort bij Defensie.
Asscher haalde afgelopen week dus eveneens een mooie stunt uit en wist nota bene Kuzu (!), Baudet (!) en Wilders (!) aan zich te binden en vervolgens het kabinet op de knieën te dwingen.
Er rolde deze week geen oppositieleider uit het debat. Asscher en Baudet zijn voor de zittende macht echter wel degelijk een factor om rekening mee te houden.
BAS PATERNOTTE
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Coalitieoverleg in het Stamcafé
Is het nou eindelijk voorbij met dat gedonder
Bassiehof – PVV, VVD, NSC en BBB slopen Holland Casino
Ambtenaren waarschuwden al
Bassiehof – Als Femke Halsema zo graag wil dat Armeense Mikael hier blijft, moet ze zeggen hoe
Plus: Er is iets raars aan de petitie voor het jochie
Bassiehof – Eric van der Burg is wel erg op de hand van de Jordaniërs
Wellicht omdat hij zo’n hekel aan Geert Wilders heeft