Bassiehof - Inzake Thierry Baudet in battledress en pang-pang D66
"Ik vind het niet gepast bij dit debat" sprak Kamervoorzitter Khadija Arib dinsdag aan het einde van de middag enigszins voorbarig toen Thierry Baudet in een soort battledress richting katheder liep. De Forum voor Democratie-leider haalde alles er uit wat er in zat. Hij was een deel van zijn speech 'vergeten' op zijn Kamerbankje en dat was zeer tot genoegen van de ANP-fotograaf van dienst want even later konden we kiezen uit een kleine 80 foto's in de beeldbank van het persbureau. Ter vergelijking: van Jolande Sap en haar stekkerdoos uit 2011 zitten er maar twee foto's in het archief. Al zegt kwantiteit niet alles daar de voormalig GroenLinks-leider met haar actie haar partij destijds onvoorstelbare schade toebracht.
Bij Baudet was het andersom. Door het tonen van de militaire attributen legde hij de vinger op de zere plek: Nederlandse militairen zien zich genoodzaakt van hun eigen geld producten voor hun persoonlijke veiligheid aan te schaffen omdat Defensie daarin faalt. Net zoals het ministerie faalde in de aanschaf van deugdelijke mortiergranaten, twee dode militairen en één zwaargewonde tot gevolg.
Als kleinste fractie in de Nationale Vergaderzaal wist Baudet zeer effectief de problemen die bij de krijgsmacht spelen voor het voetlicht te brengen, beeld en inhoud sloten naadloos aan. In militaire kringen heet dat een can do-mentaliteit.
Defensiedeskundige Dieuwertje Kuijpers omschreef dat concept - gehuld in scherfvest - vorig jaar op een TEDx bijeenkomst van de Koninklijke Militaire Academie als volgt: "Geef de Nederlandse militair een rolletje plakbank en een stuk touw en ze MacGuyveren in een half uur een missie uit de grond."
Tegelijkertijd stelde Kuijpers dat dat 'sterkste punt van de Nederlandse militairen' ook een risico inhoudt: politici gaan dan denken dat onze moedige militairen ook niet meer nodig hebben dan wat touw en plakband. Kuijpers adviseerde militairen daarom te vertrouwen op hun kennis, op hun 'strategische strepen' te gaan staan, en vooral politici te vragen hoe ze hun 'papieren plannetjes' willen uitvoeren.
Terug naar dinsdag. Baudet was nog niet uitgesproken of D66-Kamerleden Kees Verhoeven en Sjoerd 'Dubya' Sjoerdsma gooiden er enkele ferme tweets uit dat de verkleedpartij van Baudet écht niet kon. Obscure reacties gezien de meer dan omstreden 'pang-pang' tweet van leider Alexander Pechtold twee jaar eerder over een gebrek aan munitie.
Voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif haalde de uitglijder van Pechtold dit weekeinde in een openhartig interview in de Volkskrant nog eens aan.
"En het is pijnlijk dat een Kamerlid als Alexander Pechtold dat grappig vindt. Binnen de landmacht noemen ze hem Pang Pang Pechtold. Door munitiegebrek zijn eenheden minder getraind. Terwijl onze kerntaak wel vechten is. Pas als je dat kunt, kun je ook vrede sluiten. Nederland heeft een carrot, maar geen stick. In Srebrenica hebben we geleerd wat dat voor gevolgen kan hebben."
Een D66-er als minister van Defensie in Rutte III zit er niet in, zoveel is duidelijk.
Natuurlijk, alles 13 sprekers tijdens het debat dinsdag uitten stevige kritiek op de inmiddels gevallen bewindsvrouwe. De vooralsnog politieke dwerg Baudet tapte met zijn optreden uit een ander vaatje en wist daardoor zeer inzichtelijk te maken waar het aan schort in de verhouding tussen krijgsmacht en politieke kaste. En daar was niets grappigs of ongepasts aan.
Het is niet alleen de oppositie die een voorbeeld kan nemen aan de can do-mentaliteit van Thierry Baudet.
BAS PATERNOTTE
\
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Bassiehof – Pechtold 2.0 en constructieve Geert
Niet waden door het moeras maar klassiek polderen
Coalitieoverleg in het Stamcafé
Is het nou eindelijk voorbij met dat gedonder
Bassiehof – PVV, VVD, NSC en BBB slopen Holland Casino
Ambtenaren waarschuwden al
Bassiehof – Als Femke Halsema zo graag wil dat Armeense Mikael hier blijft, moet ze zeggen hoe
Plus: Er is iets raars aan de petitie voor het jochie