achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Feynman en/of Feiten - Stikstofdaklozen

Screenshot: Rob Jetten doet op tv voor hoe dik het dekentje is

Voor het stikstof-, klimaat- & waterkwaliteitsprogramma was 24,3 miljard vrijgemaakt. Provincies kwamen met 58 miljard aan plannen, maar als je alles optelde, was het beoogde effect daarvan veel te mager. Het was een stap in de goede richting, een mooi gebaar, maar het kwam niet in de buurt van ALLE kritische depositiewaarden of verwijderen van het stikstofslot. Dat was voorspelbaar.

Het planbureau rekende vijf jaar geleden uit dat als we de HELE veestapel zouden ruimen, stoppen met fossiele brandstoffen in vervoer, verwarming & elektriciteitsproductie, EN onze akkers, tuinen & boomgaarden niet meer zouden bemesten, dat we dan nog lang niet aan onze stikstofnormen gingen voldoen. (PDF p4) De vraag is niet waarom dit project gestopt wordt, de vraag is waarom het nog liep.

Zelfs zonder Nederlandse menselijke activiteit halen we deze stikstofdoelen niet. Dat kwartje wil al jaren niet in politieke of milieubewuste kringen vallen. We dromen over de natuur, het klimaat of het milieu, maar staan daarbij niet met twee benen op de grond. Zonder Europese aanpak waar lidstaten volledige verantwoordelijkheid dragen voor hun uitstoot in buurlanden, zitten we volledig vast.

Al heffen we onszelf op, zetten we onze economie van een biljoen per jaar stil en laten 18 miljoen Nederlanders emigreren, dan halen we het niet. We kunnen Nederland zoals Atlantis terug de zee in laten zakken, maar dat zou een milieudelict zijn, omdat we dan natuurgebieden laten verzilten. We mogen het water niet op haar beloop laten. We worden de grootste en duurste botanische tuin ooit.

Buitenlandse PFAS bedreigt ons drinkwater. Water in de Rijn voldoet voor de grens aan alle Duitse normen, en wordt direct na de grens afgekeurd naar Nederlandse normen. Dit gaat om exact hetzelfde water, het is alleen een paar meter verder gestroomd, is een seconde ouder en heeft precies dezelfde samenstelling. Dit incoherente stelsel is volledig onwerkbaar.

Zo lang we de situatie hebben dat een Duitse fabriek PFAS mag lozen op water dat door ons land stroomt, zonder hier een milieuvergunning nodig te hebben, zijn wij kansloos dergelijke doelen te halen. Zo lang Duitse en Belgische boeren, bedrijven en vervoersmiddelen op fossiele brandstof geen vergunning nodig hebben om hier stikstof te laten neervallen, dweilen we met de kraan open.

Deze Europese regelgeving mocht op nationaal niveau worden uitgewerkt. Nederland heeft tienduizend keer strengere normen gekozen dan Denemarken. Nederland heeft zoveel kleine versnipperde natura2000-gebieden aangewezen, dan 97% van ons grondgebied binnen 25 km van zulke natuur zit, en dus niet ontwikkelbaar is. (PDF p4) Onze domineesvinger werd onze ondergang.

Bij het opstellen van het Aeriusmodel is besloten dat deposities onder de 0,005 mol niet zinvol waren om in berekeningen mee te nemen. Zelfs als je vele kleine uitstoters zou optellen, kwam je niet in de buurt van een natuureffect. Die willekeurige grens in het model over wat je kan verwaarlozen, werd zonder wetenschappelijke onderbouwing verheven tot een grens die gehandhaafd moest worden.

Nederland zit dankzij die denkfout al vijf jaar op slot, dit belemmert de woningbouw over minimaal de komende tien jaar. Na vijf jaar ellende meldt TNO dat deze ondergrens ongefundeerd is. Hier geeft TNO een lesje modelleren aan rechters, politici en activisten. Hiermee is onteigenen niet meer noodzakelijk, wordt derhalve juridisch onmogelijk en wordt de oude aanpak dus onuitvoerbaar.

Zelfs stikstofactivist Johan Vollenbroek geeft sinds 2019 aan dat woningbouw geen serieuze impact heeft. Wonen is een primaire levensbehoefte, die zwaarder zou moeten wegen dan idealen zoals milieu, welstand en ruimtelijke ordening. Al het andere is een inhumane gerechtelijke dwaling. Zo lang we een half miljoen woningen missen, moeten we geen gezinnen van vakantieparken gooien.

Zodra gezinnen zijn verwijderd van vakantieparken, stopt er een busje met jonge asielzoekers die er tijdelijk worden opgevangen. EU-lid Cyprus pauzeerde hun complete asielsysteem, België vangt geen mannen op, maar zelfs Faber probeert instroom op te dringen. Het lukt niet vakantiegangers naar het land van herkomst, uitgeprocedeerden of criminelen uit veilige landen uit te zetten of te huisvesten.

Het is bijna even idioot als onze verslaving aan arbeidsmigratie omdat we onvoldoende bouwvakkers, installateurs en zorgverleners opleiden. Gastarbeiders die eveneens niet op vakantieparken mogen wonen. Letterlijk een kip-ei probleem. Zonder gastarbeiders geen nieuwe woningen, zonder stacaravans geen gastarbeiders. We komen nooit uit deze clusterfuckups door ons netjes aan allerlei regels te houden.

Er zijn maar een paar uitwegen uit deze crisissen. We kunnen onze normen ook laten gelden voor buitenlandse uitstoot die bij ons neerslaat. Nederland moet dan plafonds kunnen opleggen honderden kilometers over de grens in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. De andere weg is Europees dezelfde regels. De laatste optie is dat wij deze uitzichtloze situatie accepteren en loslaten.

Woningnood laat geen ruimte voor een milieueffectrapportage.

Tags: stikstof, kdw, pfas

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.