achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Nou, NPO-serie over Laura H gekeken. Valt best mee, jongens

Al hebben wij bij een studie naar radicalisering en jihadisme een betere hoofdpersoon in gedachte

Rare jongens die Nederlanders. Er was en is op Thierry Baudet van alles aan te merken, maar op de een of andere manier besloten hordes verontwaardigen hem aan te vallen op de gedachtes en handelingen van een romanpersonage van zijn hand. Welke idioot verzint er nu een vrouwonvriendelijk romanpersonage? Baudet beriep zich logischerwijs op het feit dat hij een roman had geschreven, dat het dus verzonnen was, dat het niet over hem ging maar over een personage. Zijn achterban: driftig knikkend. 

Een paar jaar later duikelde diezelfde Baudet een fragment van schrijver en dichter Pim Lammers op, verschenen op een literaire website, die logischerwijs wordt gelezen door (een handjevol) volwassenen en niet door kinderen van drie. In dat verhaal deed een volwassen man dingen met een kind die nooit maar dan ook nooit zouden mogen gebeuren. Maar ja - het was fictie, en dus verzonnen, en ging niet over Lammers maar over personages. Niets aan de hand, tot hij werd gekozen als auteur van het kinderboekenweekgedicht. Nou, toen had je de poppen aan het dansen hoor. Er bemoeide zich zelfs een model mee, dat verklaarde dat Lammers pedofilie zou verheerlijken (zoals Oorlogswinter van Jan Terlouw een hartstochtelijke verheerlijking van het nazisme was, red.). Baudet, inmiddels 180 graden gedraaid en ongetwijfeld groot voorstander van een een algeheel verbod op + door de staat georganiseerde verbranding van Nabovoks Lolita, schaarde zich achter deze opmerkelijke hetze. Zijn achterban: driftig knikkend. 

Kunst moet kunnen, maar het moet niet over iets onaangenaams gaan. Deplatformen die hap, en vlug een beetje. We willen: superhelden zien, geen slechteriken, en al helemaal geen poging deze slechteriken te doorgronden. Het is maar goed dat deze mensen nooit op het oeuvre van vooraanstaand Hitler-fan Abel Herzberg zijn gestuit.

Het hoefijzermodel in optima forma; u herkent dit gedrag vermoedelijk van de verre linkerzijde des lands.

Sprongetje naar afgelopen week.

Want daar stond-ie plots overal: de trailer van een serie naar aanleiding van een boek over Laura H, een Syriëganger. Een jonge vrouw die zich aansloot bij Islamitische Staat, dat, maar dat hoeven wij u niet te vertellen, niet vies is van een genocide meer of minder en erg gesteld is op het geluid van ontploffende medemensen. Kortom: een notoir kutwijf. Maar ook een interessant studieobject om te begrijpen en doorgronden waarom iemand in godsnaam zoiets doet, en hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen. Haar geloof verklaart daarbij veel, maar niet alles - anders was er circa 2017 geen Nederlandse moslim meer over geweest. 

Waar de schoen wringt: sinds haar terugkeer wordt ze hier en daar warempel op het schild gehesen als ware ze een heldin, en gaf het bijkans geniale Mensen met M Laura 400 euro belastinggeld om haar verhaal met de kijkertjes thuis te delen. Leerzaam! 

Allemaal behoorlijk gestoord, maar het zegt natuurlijk niets over de serie van HUMAN/VPRO, die vanavond in premiere gaat. Dat weerhield een hele hoop meningmensen met op papier een gezond stel hersenen er niet van volledig uit hun plaat te gaan na het zien van de trailer. Verheerlijking!

Vooral op X was men, zoals het men op X betaamt, ontdaan. Zonder de daadwerkelijke serie te hebben gezien, dus mogelijk was hier sprake van een gevalletje stoepkrijt daags voor Koningsdag: even aan de wereld laten zien welke plek je bezet. 

Vooropgesteld: het moet afschuwelijk zijn om als overlevende Yezidi geconfronteerd te worden met het aanzicht van Laura H, zoals het ook afschuwelijk voor Joden moet zijn om te worden geconfronteerd met beelden van Heinrich Himmler of Hitler zelf. Maar dat is nog geen reden er geen series, films of boeken over te maken. 

Goed, het geheel staat alvast op NPO Start, een uitgelezen kans om de balans op te maken. Was de ophef terecht?  

Het korte antwoord: nee. Je moet echt een hoop drinken om deze serie als een verheerlijking te zien van het islamitische geloof, laat staan van het gedachtegoed van IS. Ja, we volgen een soms naïef jong meisje, maar haar daderschap staat nergens ter discussie. Het zien van Laura H (de serie, red.) zal de kans op bekering of radicalisering bij kijkers eerder verkleinen dan vergroten. Tegelijkertijd is het nu ook weer geen echt goede serie, en blijven sommige dingen nodeloos ambigu. 

Tip voor de NPO: als jullie dan toch een sloot belastinggeld willen uitgeven aan een (docu)serie over de gevaren van het jihadisme en op zoek bent naar een goede hoofdpersoon, klop eens aan bij Jason Walters. In tegenstelling tot Laura H kan hij er zinnige dingen over zeggen en laat hij er géén gras over groeien. 

Geen dank.

NB De serie is vanavond om 22:05 op NPO 3. Direct daarna de docu Jezidi vrouwen - Dochters van de Zon.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.