achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bassiehof – Nord Streamgate; onderhandelingen EU met Oekraïne kunnen nu stoppen

En zo veegt Henri Bontenbal zijn CDA-straatje schoon

Allereerst een – helaas noodzakelijke – disclaimer. Rusland is Oekraïne binnengevallen. Dat is onacceptabel, Vladimir Poetin moet daar als de bliksem opsodemieteren. Het vrije Westen steunt Oekraïne daarom terecht, zowel financieel als met militair materieel, in het verdrijven van de bezetter. Het alternatief zijn vredesbesprekingen, er is maar één land in de wereld dat bepaalt wanneer dat kan en dat is Oekraïne. Moskou is de bad guy, niet Kiev. Dit voorbehoud is nodig omdat in sommige kringen commentaar op Oekraïne en het bewind van president Volodymyr Zelensky gezien wordt als steun aan Vladimir Poetin en dan heeft Bassie het weer gedaan. Terwijl kritiek op Oekraïne helemaal niet betekent dat je pro-Kremlin bent. Wat ons brengt op Nord Streamgate.

De primeurs van Nieuwsuur eerder en nu The Wall Street Journal wijzen onderbouwd in de richting van Oekraïne. Zelensky zou zelf toestemming hebben gegeven voor de aanslag maar deze later hebben ingetrokken. Zijn legerleider Valeri Zaloezjny zette de sabotageactie desondanks door. De generaal is nu overigens ambassadeur in Londen waardoor hij beschikt over diplomatieke onschendbaarheid (Jules Deelder: “Toeval? Ja, onze hond, díe had vroeger last van toevallen.”). Oekraïne blijft betrokkenheid ontkennen, Duitsland zet het onderzoek voort en het is wachten op de volgende onvermijdelijke onthulling.

Wat ons brengt op draagvlak. In de laatste peiling over hulp aan Oekraïne uit december blijkt 52 procent van de Nederlanders achter het financieel steunen van het land te staan. Dat is fors minder dan een jaar eerder en bovendien is die steun niet onvoorwaardelijk. Sindsdien sloot Den Haag een 10-jarig veiligheidsakkoord met Kiev en maakte het vorige kabinet op de valreep extra miljarden steun vrij voor het land. Benieuwd hoe het nu met het draagvlak staat.

Geert Wilders en Pieter Omtzigt (die laatste incluis disclaimer‘dat betekent niet dat er geen opheldering gevraagd kan worden’) nemen met hun Kamervragen de kwestie serieus, anderen niet. Neem dit vergoelijkende draadje van Henri Bontenbal. De CDA-leider heeft het over de gasprijzen maar rept met geen woord over de verantwoordelijken voor de aanslag. Dat doet Bontenbal met een reden. Zijn voorganger Wopke Hoekstra was volgens Nieuwsuur als minister van Buitenlandse Zaken en CDA-vicepremier op de hoogte van de waarschuwing van de MIVD.

Nu er een nieuw kabinet zit dat met veel hoop, lef en trots onder een fel schijnende zon de puinhopen van 14 jaar Rutte  gaat opruimen, is het wellicht tijd wat minder omzichtig met Nord Streamgate om te gaan en de vragen die in de Tweede Kamer leven gewoon te beantwoorden. Dat kan zonder die steun in te trekken, ná de oorlog rekenen we nog wel af met Kiev.

Dat geldt ook voor Brussel. De Europese Unie heeft altijd de mond vol over de waardengemeenschap die het zou zijn, dat vermeende hoogwaardige stelsel van morele overtuigingen en ethische opvattingen. Nu ja, het opblazen van gasleidingen van bondgenoten in de Baltische Zee heeft daar niets mee te maken. Sinds deze zomer wordt in Luxemburg met Oekraïne onderhandeld over de toetreding van het land tot de Europese Unie. Het ligt in de rede met die onderhandelingen te stoppen totdat de onderste pijp boven water is.

Of Nieuwsuur en The Wall Street Journal verspreiden Russisch nepnieuws, dat kan ook. Maar dan moeten Thierry Breton Ursula von der Leyen en Dick Schoof dat zeggen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.