achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

"Duitsland stopt met nieuwe militaire steun aan Oekraïne", CNN betreedt Russisch Koersk, ook Oekraïense troepen geven zich over

De oorlogsmist onverminderd dicht, maar we doen onverminderd ons best

Hey, wat schrijft de Frankfurter Algemeinne daar hedenochtend? Als onderdeel van "bezuinigingen" besloot het Duitse kabinet op 5 augustus te stoppen met nieuwe militaire steun aan Oekraïne. Maar volgens Duitsland zal Oekraïne daar weinig onder lijden, omdat het ondervangen wordt door een nieuwe lening van $50 miljard die betaald zal worden uit de rente op die $300 miljard aan 'geconfisqueerde Russische tegoeden'. Echter, die beslissing is nog helemaal niet rond en bovendien (terecht) controversieel

Het is onduidelijk of de beslissing iets te maken heeft met het Duitse arrestatiebevel tegen een Oekraïense 'Volydymyr Z.' voor het vernietigen van Duitslands Nord Stream, maar de timing baart opzien. 

De ISW-samenvatting lijkt ook vandaag op die van gisteren: gestage Oekraïense voortgang in Russisch Koersk, toenemend Russisch momentum in Oekraïens Donetks. "Ukrainian forces continued to marginally advance southeast of Sudzha on August 16 amid continued Ukrainian operations in Kursk Oblast. (...) Russian milbloggers noted that small Ukrainian mobile groups continued limited assaults behind the existing line of contact in Kursk Oblast. (...).

Maar zullen we het even makkelijk maken deze zaterdag? Als u wilt dat Rusland wint en u alleen maar beelden wil zien waar dat uit blijkt dan kijkt u hier, de tegenovergestelde smaak vindt u hier en een poging tot het gewogen midden ziet u hier.

Opmerkelijk en qua omvang toch wel nieuw beeld: deze 24 Oekraïense troepen die zich in Koersk overgeven aan Rusland - en mogelijk zijn hier tientallen aanvullende overgaves te zien. De dagen hiervoor verschenen er voornamelijk beelden van Russen die zich in groten getale overgaven. Ook verloor Oekraïne naast die twee zeer waardevolle HIMARS eergisteren daarna ook nog twee Patriots

Wel vernietigde Oekraïense HIMARS een strategisch relevante brug in Koersk, maar zelfs voor het Pentagon is Oekraïens strategische eindspel nog altijd een raadsel. En voor Oekraïne zelf mogelijk ook.

Veel meer beeld na de breek, al dan niet met propagandistisch bijschrift. Maar u bent zelf volwassen genoeg die partijdigheid mee te wegen.

Russische mariniers zetten Oekraïens hoofd op spies

Russische MilBlogger Alexey Zhivov tegen CNN:

Brugweg

Oekraïense overgaven

Oekraïense media in Sudha, Koersk

Een Sovjetvlag minder

Russische aanval afgeslagen

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Duitse tankgeneraal verlekkert zich aan invasie Koersk. Russische NPO pessimistisch: "We moeten voorbereid zijn op offeren grensgebieden"

Maar: ook beeld van Oekraïense verliezen blijft gestaag binnenkomen, waaronder meerdere HIMARS en dat is zeldzaam. Zie collectie na breek

@Spartacus | 16-08-24 | 13:00 | 274 reacties

'Aanslag op synagoge en kerk in Russische deelrepubliek Dagestan'

'Priester onthoofd, meerdere dodelijke slachtoffers, waaronder tien agenten'

@Schots, scheef | 23-06-24 | 19:26 | 376 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.