achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

VIDEO. Flinke BIEM in Beiroet, mogelijk gerichte Israëlische luchtaanval op Hezbollah-kopstuk

Spanning, die oploopt

En dan gaan we nu naar Beiroet, waar de boel min of meer aan is. Er is een luchtaanval uitgevoerd op Dahieh, een zelfs door de Volkskrant erkende Hezbollah-wijk in het Zuiden van de Libanese hoofdstad. Dit zou dan het Israëlische antwoord moeten zijn op de bombardementen op Golanhoogte. In 'eerste berichten' wordt gesproken van een gerichte aanval op een Hezbollah-kopstuk, maar officieel is er nog niets gemeld. We updaten.
UPDATE 19u09: Volgens deze BBC-correspondent gaat het om een bombardement op een Hezbollah-gebouw in Haret Hreik, een gemeente in Dahieh
UPDATE 19u18: Tweet van Israëlische MinDef Gallant: Hezbollah is over de rode lijn gegaan
UPDATE 19u19: Onbevestigde berichten dat doelwit van de aanval Fuad Shukr zou zijn, all round ongezellige Hezbollah-knakker en ook gezocht door de VS wegens betrokkenheid bij aanslag in 1983 (pica na de breek)
UPDATE 19u23: Aanval bevestigd door IDF: "the IDF carried out a targeted strike in Beirut, on the commander responsible for the murder of the children in Majdal Shams and the killing of numerous additional Israeli civilians"
UPDATE 19u36: Volgens Hezbollah heeft Shukr de aanval overleefd
UPDATE 20u08: De Saoedische site Al Hadath meldt dat er bij de aanval twee doden zijn gevallen, maar dat het lot van Shukr nog onduidelijk is
UPDATE 20u20: 'Twee bronnen' melden aan Reuters dat Shukr de aanval heeft overleefd
UPDATE: 20u54: Andere bronnen melden nu aan Al-Hadath en Al Arabiya dat Shukr toch is overleden
Update 21:29 - Volgens berichten werden er bij de aanval twee burgers gedood en zo'n 60 verwond, waarvan drie zwaargewond. Ook gaan er geruchten dat "het lichaam" van Shukr onder hevige beveiliging naar het Rassoul al-Azam te Beiroet is gebracht, maar dat is vooralsnog onbevestigd en zijn status is onduidelijk. 
Update 21:45 - Meer video van de nasleep hier.
Update 21:55 - Neer verluidt, onder voorbehoud en mogelijk maar niet zeker is dit een foto van de betreffende Hezbollah #2 Fuad Shukr/Haj Mohsen in het ziekenhuis. Het is nog steeds onduidelijk of hij de aanval uiteindelijk wel of niet overleefd heeft. Op de foto lijkt hij nog soort van in leven.
Update 22:10 - Volgens Hezbollah-kanalen komt de groep "in de komende uren" met een persverklaring.
Update 22:11 - Explosies bij een Iraanse proxy-basis nabij Baghdad, Irak.

Onder voorbehoud, naar verluidt, volgens onbevestigde geruchten: is dit de betreffende Fuad Shukr/Haj Mohsen. Maar 60+ gewonden, dus

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.