LIVE: Nationale herdenking slavernijverleden (zonder Martin Bosma)
Dit Nooitmeer
Het is feest, want de slavernij is afgeschaft. Officieel in 1863, maar de Surinamers moesten daarna nog verplicht 10 jaar doorwerken voor hun eigenaren dus in werkelijkheid doen wij Nederlanders al 151 jaar niet meer aan het verhandelen en uitbuiten van slaafgemaakten.
Voor de Nationale Herdenking Slavernijverleden schakelen we over naar het Oosterpark in Amsterdam. Zoals bekend zal voor het eerst niemand aanwezig zijn namens de Tweede Kamer, omdat de uitnodiging voor Martin Bosma door de organisatie werd ingetrokken. Wel zijn er meerdere leden van het kabinet aanwezig, waaronder Rutte. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) gaat speechen.
Volg de herdenking ook LIVE op NPO1 vanaf 13:30
UPDATE: De optocht genaamd 'bigi spikri', letterlijk grote spiegel, is onderweg van de Stopera naar het Oosterpark. Ondanks dat er groot leed wordt herdacht oogt het als een feestelijk geheel, compleet met drumbands, blaasmuziek en felle kleuren alom.
UPDATE: Registratie op NPO begint. Wij duiden de duiding. Bosma is afwezig maar zal wel uitgebreid besproken worden, wordt aangekondigd. Voxpopje onder aanwezigen geeft typisch beeld weer: oudere nazaat zegt "we zijn vrij", terwijl zwarte jongere zegt "slavernij is geen verleden".
UPDATE: Ook op het museumplein zijn vanaf vanmiddag festiviteiten, nu nog hartstikke leeg. Volgens Simone Weimans "al flink druk".
UPDATE: Voormalig lid Adviescollege dialooggroep Slavernijverleden en Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme reageren op de afwezigheid van de Kamervoorzitter, volgens hen zeer terecht. Bosma kan zich niet verdedigen.
UPDATE: In Suriname worden naar aanleiding van de Nederlandse excuses van vorig jaar verschillende bijeenkomsten georganiseerd waar gemeenschappen in gesprek gaan over de slavernij. Het doel is uiteindelijk vergiffenis, "maar dat kost tijd".
UPDATE: Harde cijfers. In totaal werden tussen de 11 en 20 miljoen mensen van Afrika verscheept naar Amerika en het Caraïbisch gebied, waarvan naar schatting 600.000 mensen door Nederland.
UPDATE: De ceremonie wordt geopend met een plengoffer, een beoefening van de Afro-Surinaamse Winti-religie, waarmee de voorouders worden geëerd en opgeroepen. Vandaag de dag zijn veel nazaten christen, maar dit is natuurlijk eigenlijk het geloof van de kolonisten. Meer updates na de breek.
UPDATE: Tijdens het plengoffer de uitspraak "er zijn nog altijd mensen in de politiek die niet kunnen accepteren dat Nederland er vandaag anders uitziet (...) opdat Nederland gaat afleren te ontkennen dat er mensen zijn die in dit land zijn en hun bijdrage leveren", luid applaus.
UPDATE: Linda Nooitmeer, voorzitter NiNsee, staat in haar speech stil bij afwezigheid van vertegenwoordiging van de Tweede Kamer. "De weg naar vooruitgang is geen snelweg, maar een hobbelig pad vol obstakels."
UPDATE: Voorzitter IKC Internationaal breekt een lans voor de geschiedenis van de inheemse inwoners van Suriname en de Caraïben, die eenderde vormden van het totale aantal slaven maar zich nog altijd achtergesteld voelen en onvoldoende gezien in de Surinaamse en Caraïbische slavernijgeschiedenis. Nu Robbert Dijkgraaf namens de regering.
UPDATE: Dijkgraaf benadrukt onder andere "de doorwerking van het verleden nu" en de aanwezigheid van oude vooroordelen en ongelijkheid vandaag de dag. Dat is overal, aldus de minister. En ook "de gemaakte excuses zijn onomkeerbaar", "er KOMT een Nationaal Slavernijmuseum" (lees: ondanks Wilders aan de macht, red.)
UPDATE: Stukje muziek gehad, nu toespraak van eilandraadslid Vito Charles van Saba. Dat is ook Nederland. Toespraak is in het Engels, de officiële taal van de bijzondere gemeente.
UPDATE: Rode draad in veel toespraken is "na de komma", doelend op de uitspraak dat met de excuses van de koning geen punt wordt gezet achter het verleden maar een komma. Hoe we nu en in de toekomst omgaan met de gedeelde geschiedenis, etc etc. Nu Halsema.
UPDATE: Halsema speecht indrukwekkend over het gebruik van brandmerken bij slaven. Haalt ook uit naar "omvolkingsdenken", volgens de burgemeester een vorm van het openrijten van oude wonden. "Wie wel de moed van onverschrokken zeehelden bezingt maar niet de schandvlekken uit ons nationale verleden onder ogen durft te komen, is een wegkijker."
UPDATE: Een minuut stilte.
UPDATE: Kransenleggingen namens verschillende instituties en gemeenschappen die afstammen van de slaven. Allen schitterend gekleed, moet gezegd.
UPDATE: Ook D66-staatssecretaris en Disney-schurk Alexandra van Huffelen draagt een traditionele pangi op de schouder. Is dat culturele toe-eigening?
UPDATE: Kransen gelegd, ceremonie voorbij. Geen spoken word, dat valt toch vies tegen. Verder toch een bijzondere herdenking. Nou, wij wensen u en onszelf veel geluk na de komma.
LOL, hadden we gemist maar klopt
Keti Koti-speech van Femke Halsema (die veel aanwezigen raakte) onderbroken door meerdere "Free Palestine"-schreeuwers.
— Marijn Schrijver (@schrijver) July 1, 2024
Geert staat niet achter excuses (en 'herstelbetalingen')
De slavernij is een schandvlek op ons verleden. Maar niemand die nu leeft heeft ooit een slaaf gehad en niemand die nu leeft is ooit slaaf geweest. Excuses en herstelbetalingen zijn dus onzinnig en onnodig.#slavernijverleden #KetiKoti
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) July 1, 2024
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Grote boze Bosma NIET MEER WELKOM op slavernijherdenking
'Uitnodiging ingetrokken'
Groningen zegt sorry voor de slavernij
Nou is het dan weer goed
Kassa! Kabinet krijgt CLAIMS voor schadevergoedingen na slavernijexcuses
Excuses slavernijverleden zorgen voor meerdere tot claimindiener gemaakten
Nepnieuws bij Nieuwsuur over "slavenschip" VOC
John Leerdam (Partij van de Airfryer) genomineerd voor Rudy Bouma Bokaal
BREEK. Khalid & Sophie had gisteren slavernijspecial vanuit Middelburg
Dit hadden wij gemist (en u ook)
JP Coen wint Slag bij Hoorn
Lokale democratie ook
Verbreekt NPO ketenen met Maarten van Rossem?
OPHEF over De Slimste Mens