Bassiehof - Jesse Klaver verliest steeds meer vertrouwelingen
Na vertrek Bart Snels kijkt ook zijn Chef Staf naar een functie elders
Ergens in de zomer van 2014 dronk ik een borrel met Bart Snels aan de Utrechtse gracht. Hij zat GroenLinks-technisch in een soort sabbatical, Snels had de fractie in 2011 als hoofd voorlichting en chef politieke coördinatie/strategie verlaten. Schreef daarna als ghostwriter voor D66-leider Alexander Pechtold een boek en werkte inmiddels als redacteur voor Buitenhof. Aanleiding voor het gesprek weet ik niet meer. Wel hadden we het uitgebreid over De wereld van gisteren, de autobiografie van Stefan Zweig (1881-1942) die Snels net had gelezen en ik niet. Een paar dagen later lag het boek in de brievenbus. Fideel.
Eind 2015 keerde Snels terug naar Den Haag als politiek adviseur en tekstschrijver van Jesse Klaver. In 2017 werd hij Kamerlid en deze week kondigde hij in een voor Klaver cum suis vernietigende verklaring zijn vertrek aan: Snels ziet die samenwerking met de PvdA niet zitten. Een afscheid van de wereld van gisteren inderdaad, voor Snels de hoogtijdagen bij GroenLinks (voor de tweede keer) voorbij.
Onder sommige GroenLinksers gaat afgelopen weken een Freudiaanse theorie rond over waarom Klaver tijdens het begin van de formatie zo vasthield (en nog steeds) aan PvdA-leider Lilianne Ploumen. De GroenLinks-leider kreeg tijdens de vorige formatie in 2017 een verschrikkelijke klap te verwerken: zijn moeder overleed op 51-jarige leeftijd. Ploumen is een leeftijdgenote van haar. Maar laat ons niet psychologiseren.
Anderen binnen de partij staan op het standpunt dat Klaver inmiddels inziet dat regeringsverantwoordelijkheid er voor GroenLinks niet inzit, persoonlijke ambities voor een ministerschap gefnuikt. Wat blijft over: proberen de Grote Verbinder op links te worden. Veel succes in de oppositie, had Klaver de PvdA losgelaten mocht hij wellicht wel aanschuiven bij de onderhandelaars. Zijn partij verkeert hoe dan ook in zwaar weer. Hoe nu voort?
De gemeenteraadsverkiezingen zijn nakende, het is de vraag of GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen een leiderschapswissel aandurft. Gemeenteraadsverkiezingen die GroenLinks op zeker gaat verliezen. En dan wordt het pas écht tijd om eens te gaan kijken naar Nieuw Leiderschap. Eerste die in beeld komt is nummer twee jonkvrouwe Corinne Ellemeet. Maar die is lid van hetzelfde fractiebestuur waar Snels kritiek op heeft. Ellemeet is trouwens een ijskoude. Zij was degene die als 'vertrouwenspersoon' van Zihni Özdil diezelfde Özdil destijds voor de bus gooide.
Blijven als kandidaten over Tom van der Lee (ancien régime), Laura Bromet (dochter van, kan zelfs met boeren door één deur), Senna Maatoug (nieuwkomer met coole voornaam), Lisa Westerveld (zit op voetbal en houdt van harde muziek) de omstreden Kauthar Bouchallikht (LOL) en de opvolger van Snels (Suzanne Kröger en als die niet wil daarna Paul Smeulders die persoonlijk bevriend is met Klaver).
Toekomstmuziek voorlopig. Maar Klaver heeft inmiddels nog een probleem. Een maand geleden verscheen opeens de vacature voor een Hoofd Strategie & Communicatie, de functie die Snels eerder bekleedde. Die wordt sinds 2013 vervuld door Christel Kohlmann, Klaver noemt haar liefkozend zijn 'Chef Staf'. Tevens is Kohlmann bekend als degene die het MeToo-schandaal binnen de fractie in de doofpot stopte.
Steeds meer mensen lopen weg. Gemene deler is dat Klaver er nog steeds zit.
Vriendelijk verzoek van schrijver dezes: Word lid van de TPO-nieuwsbrief!
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
DRAMA voor de bomenslopers van GroenLinks: biomassacentrale Diemen van de baan
Nu kunnen er geen bomen meer gekapt worden boehoe
Frans Timmermans appreciation topic
Wat is het toch een mensenmens
Bassiehof – Extraparlementair zijn moet je niet over lullen, je moet het doen
Een les van Wilders voor Van der Plas
WTF. GroenLinks-raadslid Leeuwarden kwam met hakbijl naar feestende buren
Zo gaat dat blijkbaar in Friesland
Bassiehof - De onweerstaanbare wreedheid van Rob Jetten
Lachen met Roborob in Lahlahland
Bassiehof – Haal dat Nationale maar weg bij de slavernijherdenking
19 jaar na Rita Verdonk niets geleerd