achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Veelgehoorde vraag (met reactie): 'Referendum? Je kan toch al kiezen of je donor wilt zijn?'

Nu het referendum-initiatief buiten onze bubbel en in De Wereld van Kees Boonman terecht komt, klinkt er uiteraard ook meer kritiek. Gaan we toch ff tegenin Calimero'en hoor.

Eén. Wat een gedoe, zo'n referendum. Je hebt toch een vrije keuze? Waarom zou je tekenen voor een referendum als je in dezelfde tijd ook gewoon nee of ja kan invoeren in het donorregister?
-- Dit is met stip de meest gehoorde kritiek. Maar het slaat de plank mis. Ja, het klopt dat iedereen een individuele keuze kan maken in het donorregister om wel of geen donor te zijn en we moedigen iedereen aan om dat te doen. Ook in onze teken-app op referendum.nl, waar je na ondertekening wordt doorverwezen naar het donorregister. 

Maar deze wet gaat dus niet over individuele keuzes die iedere burger voor zichzelf kan maken, het gaat over de ruimte die de overheid zichzelf geeft om namens alle mensen een keuze te maken. De nieuwe donorwet geeft de overheid de macht om actief bij alle burgers een collectief besluit te nemen dat zij geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie, wanneer ze zelf geen individueel besluit nemen. Dit referendum gaat dus niet over de vraag of je donor wilt zijn, ja of nee, maar over de vraag of de overheid iedereen actief donor mag maken, ja of nee. En ja, dat zijn echt twee verschillende dingen.

Twee. Een referendum is veel te duur! Zonde van het geld!
-- Ah, waar zouden we zijn zonder de Hollandse kruideniersmentaliteit. Nou, wij vinden referenda helemaal niet duur. Democratie mag namelijk best een beetje geld kosten, want het is het systeem waarbinnen alle andere hobby's in vrijheid mogelijk worden gemaakt. Net zoals de vrijheid van meningsuiting ons belangrijkste recht is, omdat binnen die vrijheid alles kan groeien en bloeien. En net als die vrije meningsuiting, moet ook democratie een beetje kunnen schuren: er moeten vragen opgeworpen kunnen worden die tot discussie en debat leiden, en in een democratie voer je zulke discussies met z'n allen. Zeker als het, zoals bij de donorwet, over fundamentele rechten gaat, zoals in dit geval het recht op privacy (art. 10GW) en het recht op onschendbaarheid van het lichaam (art. 11GW).

Bonus. Ja maar GeenStijl is de initiatiefnemer dus het is verdacht!!1!
-- **Ohja. Voordat we de belangrijkste kritiek vergeten, van mensen die ons helemaal door hebben. Dit initiatief is inderdaad 100% commercieel populisme van een noodlijdend weblog dat hunkert naar aandacht en inkomsten, want de beste manier om geld te verdienen is om donaties van reaguurders & sympathisanten te vragen om een paar honderdduizend handtekeningen af te kunnen drukken om ze bij een overheidsorgaan in te leveren voor een campagne die keurig de spelregels van de wet volgt en die desondanks evengoed makkelijk kan mislukken omdat het over ingewikkelde kwesties gaat waar niet iedereen tijd voor of zin in heeft, laat staan de sympathie voor kan opbrengen om het te steunen. Maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

P.S. Ook een veelgehoorde vraag: 'Waar is/blijft/staat de teller?' Wel. Om tactische redenen houden we die nog even geheim.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.