achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

TERUGLEZEN. Kamala Harris vs Donald Trump

Was best een pittig debat

Kukeleku jongens en meisjes, the greatest show on earth staat op het punt om te beginnen. Kamala Harris en Donald Trump, voor het eerst rechtstreeks met elkaar in debat. Spektakeltijd! De geschiedenis ontvouwt zich op uw beeldscherm. In de meeste peilingen is het verschil te verwaarlozen, dus het zal nu moeten gebeuren (er staat vooralsnog geen vervolgdebat in de planning, al kan dat natuurlijk nog komen). Gerede kans op een gamechanger. Zelf kijken kan hier of hier, maar u kunt natuurlijk ook gewoon hier blijven en ons liveblog volgen. Het belooft hoe dan ook smullen te worden.

Update Kan iemand de jingle van de Champions League opzetten? We beginnen over vijf minuten.

Update Binnen gespannen gezichten, buiten een gespannen sfeertje: een boel Palestina-demonstranten op de been. Viel te verwachten.  

Update Het geheel gaat 90 minuten duren. Net zo lang als een voetbalwedstrijd. 

Update Daar zijn ze. Harris beent naar Trump toe, schudt hem de hand. Zag er best netjes uit, van beide kanten.

Update Harris spreekt als eerste. Ze beweegt veel met haar handen - net zoveel als Trump doorgaans. 

Update Pluspuntje voor Harris: ze heeft het nu al beter gedaan dan Biden. Ere wie ere toekomt. De lat ligt niet bijster hoog, maar toch. 

Update Harris gaat het voor de middenklasse doen, zegt ze. Trump komt met een taxcut voor de rijken. Grappig, altijd diezelfde dans: iedereen doet altijd alles voor de middenklasse in Amerika. 

Update Trump: we hebben inflatie zoals maar weinig mensen dat ooit eerder hebben gezien. Dit was een ramp voor de middenklasse, maar voor elke klasse. Er kwamen ook nog eens miljoenen mensen bij. Ze namen banen in die nu worden gedaan door blacks and hispanics. Spottend glimlachje Harris. 

Update Harris reageert: laten we het hebben over wat Trump ons naliet: de ergste werkeloosheid sinds the great depression, de ergste aanval op onze democratie sinds de burgeroorlog. Wat wij hebben gedaan was een grote wederopbouw. Wat Trump gaat doen vanavond, volgens Harris: leugens, namecalling. 

Update Trump: Ik heb niets met Project 2025 te maken. Voor de duidelijkheid: dat zegt hij al maanden. Wel curieus: tientallen stafmedewerkers van hem schreven mee aan 2025, en het voorwoord is van JD Vance, 's mans VP-kandidaat. 

Update Trump: We lieten een geweldige economie achter. Iedereen geeft me daar credits voor. 

Update Harris kijkt naar Trump alsof hij knettergek is. 

Update Trump is meestal de meester van het oogrollen, hoofdschudden en grijnzen als de ander spreekt. Harris kan op dat vlak met hem wedijveren. Dit is mooi spul. 

Update Harris lijkt misschien net een C-acteur als ze over haar privéleven spreekt, dit kan ze wel. 

Update Trump heeft het over hun beleid, zegt hij, want zij heeft geen beleid, behalve het beleid dat ze van hem steelt. Hij gaat haar een MAGA-pet opsturen. Noemt haar een marxist. 

Update Oeh. Abortus. 

Update Is Trump nou voor of tegen het 6 weken-verbod op Abortus? Trump: zij (onduidelijk wie, red.) hebben abortus in de negende maand. 

Update Trump heeft het over Waltz. Slechte keuze voor het land. Waltz zou zeggen dat abortus in de negende maand prima is. En na de geboorte ook. Execution after birth, noemt Trump dat. 

Update Trump wil dat individuele staten zelf beslissen. Niet helemaal duidelijk waarom dat voorrecht niet voor individuele vrouwen geldt. Presentator: er is geen staat waar baby's na de geboorte mogen worden geëxecuteerd. Harris: zei al dat Trump zou liegen. 

Update Dit onderwerp is duidelijk Trumps achilleshiel. Vanuit Nederland vragen we ons af: waarom in godsnaam (de vraag stellen is hem beantwoorden, red.). Religieus gedoe. Harris krijgt de kans hem voor open doel in te tikken. Dat doet ze. 

Update Trump: ze liegt dat ze barst (Harris zei dat hij een verbod op abortus in werking gaat zetten). Dat verbod komt er niet; het ligt bij individuele staten. Hij is zelf geen voorstander van een verbod op abortus, maar daar gaat het niet om. 

Update Het doet Trump denken aan toen democraten zeiden dat ze de studieschuld van studenten zouden aflossen. Dat werd ook een ramp. 

Update Presentator stelt Trump een vraag over JD Vance. Trump, geïrriteerd: het doet er niet toe wat JD Vance zegt. Begint weer over aflossen studieschulden. 

Update Democraten hebben geprobeerd het frame van warrige oude man na de val van Biden op Trump te plakken. Je kan veel van hem zeggen, maar dat niet. Man is geen procentpunt minder scherp dan in 2016. 

Update Trump vraagt aan Harris: ga je abortus toestaan in de zevende, achtste maand? Harris: come on. 

Update GeenStijl expertoordeel: leukste en vooralsnog spannendste presidentsdebat sinds Obama vs McCain. Beide scherp. 

Update Harris is niet de enige die met blikken kan doden, of in ieder geval, het probeert. Trump rolt met zijn ogen. 

Update Harris begint over Trump die begint over Hannibal Lector. Hij heeft het over iedereen, zegt ze, maar <kijkt in camera> niet over jou. Stukje toneel ingestudeerd voor de mensen. 

Update Mensen gaan niet naar haar rallies omdat ze niet leuk zijn. Ze moet mensen betalen om te komen. Mensen komen naar zijn bijeenkomsten. Want die zijn leuk. Mensen willen hun land terug.

Update The Donald begint over Springfield, waar immigranten honden en katten zouden eten van geboren Amerikanen. De Verenigde Staten gaan eindigen als Venezuela on steroids. Volgens de presentator kraamt Trump onzin uit. Trump zegt dat hij het op tv heeft gezien, dat honden en katten werden gegeten. Harris schiet in de lach en noemt haar tegenstander extreem. 

Update Dit segment doet een beetje denken aan dat onderonsje met Biden over wie beter kon golfen. Met als voornaamste verschil dat Biden vanavond niet aanwezig is. 

Update Waarom ontsloeg Trump zoveel mensen, wil Harris weten. Omdat ze hun werk niet goed deden, zegt Trump. Voegt eraan toe: waarom ontsloegen jullie nooit iemand? Kijk naar de economie, inflatie, Afghanistan. Waarom ontslaan jullie nooit iemand? 

Update: Harris: 81 Amerikanen hebben jou ontslagen. 

Update Nu vertelt Trump dat hij in 2020 heel veel stemmen heeft gekregen. 

Update Trump zegt dat hij minstens 11 miljoen illegale immigranten gaat deporteren. Hoe? Trump zegt dat de misdaadcijfers in Venezuela dalen omdat alle lokale criminelen naar Amerika zijn gekomen. Dat komt dan weer door Harris. Over de hele wereld daalt de misdaad, zegt hij, behalve in Amerika. 

Update Presentator: volgens de FBI dalen de misdaadcijfers in de VS juist. Trump: de FBI fraudeert. 

Update Harris kopt hem in: nogal rich van iemand die zelf veroordelingen aan zijn broek heeft hangen. Die kon je van mijlenver zien aankomen. 

Update Inmiddels is Trump vier keer op een onjuist gewezen door een van de twee presentators. Harris nul. 

Update Justitie is als wapen tegen mij ingezet. Politieke processen. Ook die kon je van mijlenver zien aankomen. 

Update Trump: ik heb waarschijnlijk een kogel door mijn kop gekregen om wat zij over mij zeggen. (De schutter was voor zover bekend een republikein) 

Update Nu gaat het over fracking. Benieuwd wat Charles Groenhuijsen hierover te zeggen heeft. Harris begint over haar achtergrond. Middenklasse middenklasse middenklasse. 

Update Fun fact: de voltallige Amerikaanse politieke klasse bestaat uit middenklassers. Toevallig he?

Update Harris gaat full JP Balkenende, begint over normen en waarden. 

Update Trump zegt dat zijn vader veel geld had, maar daar heeft hij slechts een fractie van gekregen. Goedbeschouwd is ook hij middenklasse, wil hij maar zeggen. 

Update Tsja. 

Update Grappig dat een land dat zo wars is van marxisme zo geobsedeerd is door klassendenken. 

Update Poeh. Bijna rust. Wij kunnen wel wat koffie gebruiken, en bovendien hebben we de ballen verstand van fracking, waar het nu toch weer over gaat. 

Update 6 januari. De tweede voorname achilleshiel van Trump. Heeft hij spijt van iets dat hij heeft gezegd of gedaan, die dag? Trump zegt dat hij herhaaldelijk heeft gezegd dat zijn aanhangers zich vreedzaam en patriottistisch moesten opstellen. Trump begint nu over mensen die andere misdaden hebben begaan en vraagt wanneer zij veroordeeld gaan worden.

Update Is er iets waar hij spijt van heeft, wil de presentator weten, ja of nee. 

Update Nee. Begint over Nancy Pelosi. 

Update Harris was aanwezig op het capitool die dag. Dit is sterk, want Trump slaagt er maar niet in iets normaals te zeggen over de complete shitshow die dag. Nu begint ze over Charlottesville, fine people on each side. Dit is minder sterk, want hoevaak dat citaat ook herhaald wordt, in de context zei Trump iets anders. Zie daarover ook dit stuk van Sam Harris, die een pleurishekel aan Trump heeft maar in ieder geval wel eerlijk is. 

Update Wil Trump erkennen dat hij in 2020 de verkiezingen heeft verloren? Nee, zegt hij. De presentator: jullie zijn 60 rechtszaken begonnen, die zijn allemaal in de prullenbak verdwenen. Trump ziet daar juist bewijs voor zijn stellingname in. 

Update Oef. Harris deelt uit. Trump verloor, maar heeft het duidelijk moeilijk met het verwerken daarvan, zegt ze smalend. 

Update Viktor Orban zegt dat de wereld een zooitje is omdat Trump geen president meer is, zegt Trump. 

Update Zeg hoe zit het met die koffie die ons beloofd is. 

Update Trump verheft zijn stem. Biden haat Harris, zegt hij. Biden kreeg 14 miljoen stemmen, Harris 0. Hij begrijpt het niet, maar vindt het prima, want hij denkt dat ze (Trump zelf, red.) het goed gaan doen. 

Update Over naar de achilleshiel van Harris: Gaza. 

Update Dit is begonnen op 7 oktober, zegt ze. Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen. Maar de manier waarop doet er wel toe. Deze oorlog moet eindigen, zegt ze. Hoe? We will continue to work around the clock, zegt ze. Er moet veiligheid zijn voor de Israëli's én de Palestijnen. 
Je meent het. 

Update Hoe zou Trump dit doen? Nou, zegt Trump. Als hij president was geweest, was dit überhaupt nooit gebeurd. De Russische invasie van Oekraïne ook niet, want hij kent Poetin erg goed. 

Update Trump: Harris haat Israël. Maar tegelijkertijd haat ze Arabieren ook. 

Update Reclameblok. 

Update Het is letterlijk en figuurlijk wat vroeg voor analyse, maar we denken dat de oneliner van het debat tot dusver is: 'Donald Trump was fired by 81 million people.' Vergelijkbaar met de 'ik heb geen idee wat hij net zei, maar volgens mij weet hij dat zelf ook niet' die Trump in het vorige debat losliet op Biden. 

Update Trump wil dat de oorlog in Oekraïne stopt. Europa moet meer gaan betalen. Biden en Harris hebben het lef niet dat te eisen, zegt hij. 

Update Poetin en Zelensky respecteren Trump, zegt Trump. Hij kent ze allebei goed. Hij wil het conflict beëindigen, kondigt aan dat te doen voor hij wordt ingezworen. 

Update Miljoenen doden, het kan uitmonden in een derde wereldoorlog, en dat komt door Biden, zegt Trump. Hebben we eigenlijk nog wel een president, zegt Trump? Ze hebben hem uit de campagne gegooid als een hond. We hebben een president die zelf niet eens weet of hij nog leeft. Gegrinnik in huize Schots, scheef. 

Update Harris: You're running against me. Wederom gegrinnik in huize Schots, scheef. 

Update Harris: als Trump president was, zat Poetin nu in Kiev. Poetin is een dictator, die Trump als lunch zou eten. 

Update Trump: Poetin heeft nucleaire wapens, daar heeft niemand het ooit over. Omdat ze het er niet over durven te hebben. Biden is de slechtste president uit onze geschiedenis. Harris is nog erger. Ze is een verschrikkelijk slechte onderhandelaar.

Update Nu gaan we het over Afghanistan hebben. Harris gaat zeggen dat Trump het verkeerd heeft gedaan, Trump gaat zeggen dat Harris en Biden het verkeerd hebben gedaan. Het is allebei waar.

Update Harris zegt dat Trump het verkeerd heeft gedaan. 

Update Trump zegt dat Harris en Biden het verkeerd hebben gedaan. 

Update Nu gaat het over ras. Wij vinden dit een stom onderwerp. Waarom begon Trump over de etniciteit van Harris? Hij had er ergens iets over gelezen, zegt hij, maar verder maakt het hem niet uit. 

Update Harris: noemt het een tragedie dat ze het hierover hebben. Begint over Trump, die vroeger niet zou willen verhuren aan zwarte mensen. En over birtherism (IS OBAMA WEL EEN AMERIKAAN??!!!?), wat inderdaad krankzinnig en triest was. 

Update Kunnen we alsje-, alsje-, alsjeblieft afspreken dat we dit rassengelul in Amerika houden, lief Nederland? Veel dank.

Update Trump zegt dat Harris iedereens vuurwapen wil afpakken, en iets over fracking, maar nogmaals, wij hebben de ballen verstand van fracking, dus als u daar iets over wil weten, dan schakelt u maar over naar Raymond Mens. 

Update Prima kerel trouwens, die Raymond Mens. Niets mis mee. 

Update U kunt overigens niet overschakelen naar Charles Groenhuijsen, want de man, de mythe ligt, getuige zijn tijdlijn, prinsheerlijk te ronken. Sad! 

Update Nou ja zeg, Raymond Mens is ook in geen velden of wegen te bekennen. Bent u een voorstander van onafhankelijke media die in het holst van de nacht uit hun bed kruipen om een verkiezingsdebat te verslaan? Er staat hieronder een donatieknop. Het is kiezen of delen: steun ons, of wordt overgeleverd aan de oorverdovende stilte van mensen als Groenhuijsen en Mens. 

Update Of die schoonzoon van Pelosi, nog erger. 

Update Korte pauze, daarna closing statements van beide kandidaten. 

Update Harris leest nu ons topic over Nederland-Duitsland voor. Er is meer dat ons verbindt dan ons verdeeld. 

Update Harris positioneert zichzelf als presidentieel, wil partijlijnen overstijgen. 

Update Trump: Harris zegt dat ze allemaal dingen gaat doen. Waarom heeft ze die niet al gedaan? Ze heeft 3,5 jaar de kans gehad. Nu gaat het weer over fracking. Moeten we ons misschien eens in gaan verdiepen. 

Update Schlüss. Als u het niet erg vindt gaan wij naar bed. Om met Pritt te spreken: Oant moarn!

Dankbaar voor onze verslaggeving?

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.