achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Brusselmans wil "iedere Jood die ik tegenkom een puntig mes door de keel rammen". Wordt aangeklaagd door European Jewish Association

De gedachte is de vader van de daad luidt het Nederlandse gezegde

Een column van een man waar het goed mee gaat

Enerzijds, dit is geen Israëlkritiek, maar onvervalste anti-joodse moordfantasie. Anderzijds, Herman Brusselmans is geen duider, maar een kwajongen van 66 met 66 jaar oude opvattingen over wat snedige tegencultuur ongeveer is. Bovendien sluit hij de bovenstaande 'stemmingswisseling' af met "een pakje sigaretten". En als een 'schrijver' zijn lezenswaardigheid ergens mee kan benadrukken, dan is het wel met "een pakje sigaretten" aan het eind van een lezenswaardige stemmingswisseling.

Daar denkt de European Jewish Association overigens anders over, want die klaagt Brusselmans nu wegens bovenstaande column aan wegens aanzetten tot moord. En dan rijst de vraag: is het uiten van een moordfantasie gelijk aan aanzetten tot moord?

"The Brussels based European Jewish Association (EJA) representing hundreds of Jewish communities across the continent, is starting a legal action for incitement to murder against a writer who said he ”wants to shove a sharp knife in the throat of every Jew I come across” in a column published in Belgian satirical  magazine Humo, for incitement to murder. It is also demanding a suspension of the author, Herman Brusselmans, as well as a full public apology from the publisher."

Brusselmans reageerde gisteren zelf met: “Aanzetten tot geweld? Ik maak in mijn column een denkoefening over hoe ik zou reageren mochten het míjn geliefden zijn die daar zijn getroffen. In de voorwaardelijke wijs. Die zin over het puntige mes is louter overdrachtelijk, om de boodschap te benadrukken. En dat valt onder het recht op vrije meningsuiting. (...) Waarom is de Joodse gemeenschap in hemelsnaam zo snel op de tenen getrapt, terwijl ze zelf bezig zijn met een heel volk uit te moorden? Die kunnen dringend wat introspectie gebruiken. Mijn geloof in de hele Joodse cultuur – ik was ook lang fan van regisseurs als Woody Allen – heeft intussen een forse knauw gekregen."

Ach, elke jood die je tegenkomt een louter overdrachtelijk puntig mes in de keel willen rammen. Als je daarna maar een sigaretje rookt.

Ook de hoofdredactie van Humo reageerde: "Voor wie de volledige column leest, is het overduidelijk dat Herman de zinnen niet letterlijk bedoeld heeft. Herman Brusselmans is een gevierd en gerespecteerd schrijver die in zijn vele boeken en teksten graag scheldt en schampert, gretig gebruikmakend van hyperbolen en schuttingtaal. Nog meer dan voor andere columns geldt dus voor de zijne dat ze met literaire en niet met journalistieke maatstaven beoordeeld moeten worden. Bij satirische schrijvers zoals Herman Brusselmans moet het geschrevene vooral nooit honderd procent letterlijk genomen worden. Daarom is op de redactie niet ingegrepen in de tekst van onze columnist."

Toch rijst de vraag: wat zou er gebeuren als Brusselmans exact dezelfde zin over, bijvoorbeeld, Friezen schreef.

In december 2023 ging het ook al zo goed met Herman

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.