achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Feynman en/of Feiten – Voorganger Trump

De kogel werd afgebogen door de hand van god

Nadat president Reagan in 1981 een aanslag overleefde, wezen in 1984 slechts 49 staten hem aan voor een tweede termijn. Dit terwijl hij dezelfde approval rating had als Clinton, Nixon en Truman na vier jaar regeren. De VS kent een diepgeworteld adagium “United we stand, divided we fall”. Presidenten worden in tijden van oorlog altijd herkozen. Trump is verheven van keizer tot godheid.

Tijdens de aanslag is bizar vaak op Trump geschoten. Eerst een paar keer serieus gericht, daarna een kort paniekerig salvo. Dit terwijl de schutter al minutenlang werd aangewezen door het publiek. Deze details gaan er bij meer dan de helft van de Amerikanen absoluut niet in. Een aanslag is al moeilijk te verkroppen, dit ongekende amateurisme ontsteekt zelfs tegenstanders van Trump in blinde woede.

Zo lukte een dame uit het beveiligingsteam van Trump niet om haar wapen in haar holster te duwen, toen Trump aankwam in het ziekenhuis, lukte het haar nog steeds niet. Deze vrouwen zijn fysiek verticaal te kort om als levend schild te dienen of een schutter zicht te ontnemen. Er zijn echt zat vrouwen die prima kunnen schieten, deze incompetentie gaat veel verder dan positieve discriminatie.

De directrice van de Amerikaanse geheime dienst was hiervoor hoofd beveiliging van cola en chips. Deze benoeming van Biden wordt niet begrepen door Republikeinen, militairen of lijfwachten. Hier had toch echt iemand met kennis van zaken met decennia interne ervaring moeten staan. Ook hier is niet het probleem dat ze een vrouw is, het is een probleem dat ze een compleet irrelevant CV heeft.

Jarenlang hebben Trump, Alex Jones en vele anderen de ene na de andere complottheorie de lucht in geslingerd. Daardoor is het vertrouwen in de Amerikaanse staat tot een dieptepunt gedaald. Deze aanslag kent een feitenrelaas die deze visie in de kern bevestigd. Er was al een veenbrand gaande, de manier waarop jarenlang naar deze aanslag is toegewerkt, breekt nu de ziel van de gematigde kiezer.

Het maakt totaal niet meer uit wat Trump zegt, hij wordt gekozen. Anderhalf uur lang sprak Trump in zijn acceptatierede. De inhoud houdt het midden tussen iemand dit zichzelf nogal wat dichterlijke vrijheden toe-eigent met het beschikbare feitenmateriaal, of iemand die echt niet meer weet wat waar is. Hebben te maken met een blaaskaak of met iemand die sterke oneliners confabuleert?

Ik raad voor- en tegenstanders van Trump of Biden aan de langste acceptatierede ooit te kijken, en daarna zelf te controleren. Het maakt echt niet uit welk deel je pakt. De reactie van het publiek is tekenend, ze huilen omdat ze de aanslag nog niet hebben verwerkt. Ze houden het rechtervuistje omhoog terwijl ze “fight, fight, fight” roepen. Deze aanslag liet MAGA vervallen tot massahysterie.

Het lijkt een beetje op de bubbel van Poetin. Niemand durft Poetin te vertellen wat er buiten echt speelt en wat verstandig beleid zou zijn, en Poetin heeft zo lang en zo hard tegen iedereen gelogen dat hij zelf ook niet meer feit of fictie kan scheiden. Russische jongeren sterven kansloos op het slagveld slachtveld. Het is geen militaire strijd meer, het lijkt meer op een abattoir.

Terwijl het Europese deel van de NAVO de grootste moeite heeft om aan genoeg munitie, materieel en manschappen te komen, is Rusland inmiddels bezig de tanks uit de jaren vijftig op te lappen en naar het front te schuiven. Langzaam bereiken we het punt dat de jeugd en voorraden historisch wapentuig zelfs in Rusland opraken. China en het Midden-Oosten worden de lachende derde.

Trump werd op Fox gevraagd of hij zich als president aan machtsmisbruik schuldig zou maken, hij gaf direct meerdere keren achter elkaar aan dat alleen op dag 1 zou doen. Hij zou de grens sluiten en naar olie boren. Trump voelde zich toen, net zoals tijdens zijn acceptatierede of telefoontje naar Georgia zo vrij als een vogeltje om te doen en laten wat hij wil. Hij dient niemand behalve zichzelf.

De roep aan Biden om zich terug te trekken wordt luider. Helaas zijn de primaries al geweest, en zijn er staten waar Biden niet meer van het stembiljet kan. Zo'n late wissel van een kandidaat is een novum dat sowieso in de rechtbank eindigt, hier zal de Amerikaans Hoge Raad een eindoordeel mogen geven en we weten hoe tijdig en hoe voortvarend ze met politiek gevoelige zaken omgaan.

De meeste Amerikanen wonen in staten waar de uitslag eigenlijk al vast staat, in de staten waar het spannend wordt, zijn de meeste kiezers moeilijk te beïnvloeden. Al dit campagnegeweld is om gericht een paar honderdduizend zwevende kiezers te winnen. Dat is maar 1 op de 1000 Amerikanen. Vance werd aangewezen als VP, hij is een fel tegenstander van Trump, maar kan helpen in zwevende staten.

2020 gaf Biden 3155 miljoen dollar uit om gekozen te worden. Trump verloor nipt, maar besteedde slecht 828 miljoen. Biden moest bijna vier keer zo veel betalen voor een zwevende kiezer dan Trump. Vier miljard aan campagnegeweld verdeelt over honderdduizenden zwevende kiezers in cruciale swingstates is ruim tienduizend euro per kiezer. Dat is een ziekelijke plutocratie, los van de inhoud.

De Amerikaanse democratie is terminaler dan Biden en Trump samen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.