achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

LIVE. Tweede Kamer VS Kabinet Schoof DEEL II

De grote omvolkingsshow voor

Het debat over de regeringsverklaring van kabinet Schoof is tot nu toe vooral de EXTRA GROTE OMVOLKINGSSHOW. Na de lunch zullen onder andere Dilan Yesilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) het woord nemen, dus die zullen wel flink aan de tand gevoeld worden over samenwerking met de PVV en andere loeifoute zaken van dit kabinet. We zijn benieuwd welke kaarten de oppositie allemaal uit haar mouw weet te schudden. In de Volkskrant flirtte Timmermans al met een motie van wantrouwen, dus dat belooft VUURWERK. Alle nodige updates, duiding en relevanter beelden zijn uiteraard te volgen in dit liveblog.

UPDATE 14u48: De lunch is achter de kiezen. Jetten neemt het woord namens D66.
UPDATE 14u49: Zeldzaam goede grap van Jetten over het Nederlands elftal. Jetten heeft kritiek op het feit dat de premier een niet gekozen ambtenaar is. Gaap. Klimaat. Gaap. Onderwijs. Gaap. BTW op boeken. Gaap. Geert Wilders slecht. Gaap.
UPDATE 14u57: Jetten wil OVER GRENZEN HEEN KIJKEN. Mooie knipoog naar Balkenende. 
UPDATE 14u59: Van der Plas wil weten waarom Jetten "kabinet Wilders I" zegt en vindt dat hij daarmee Schoof schoffeert. Jetten zegt dat Schoof de komende maanden moet bewijzen dat hij niet aan de leiband van Wilders loopt.
UPDATE 15u02: Discussie tussen Jetten en Eerdmans over klimaat. Voor ons hoeft het niet.
UPDATE 15u04: Yesilgöz aan de beurt. Heeft vaak gedacht dat het niet zou lukken, maar is alles en iedereen dankbaar dat het gelukt is.
UPDATE 15u10: Jetten breekt in over bezuinigingen op innovatie en onderwijs. Dat gaat nogal wat miljarden kosten, zegt D66. Yesilgöz wil de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord afwachten en zegt dat de economie groeit onder het nieuwe kabinetsbeleid. Dassen sluit zich aan en maakt zich zorgen over de kennispositie van Nederland.
UPDATE 15u20: Ook Timmermans komt voor de verandering met een inhoudelijke interruptie, over de bezuinigingen gunstige belastingplannen voor DE RIJKEN. Voorlopig geen omvolkingsshow. Yesilgöz geeft aan dat sommige besluiten pijn doen, maar 'ruimte geven aan ondernemers' valt daar niet onder.
UPDATE 15u26: PvdD verdenkt Yesilgöz ervan een exitstrategie te hebben, al bij het aantreden van het kabinet. Dat noemt de VVD-leider, die met een tactisch verzinsel het vorige kabinet liet vallen, een cynisch uitgangspunt van politiek bedrijven.
UPDATE 15u33: Jimmy Dijk neemt het weer op voor de KLEINE MAN. Zegt dat het helemaal niet moeilijk was voor de VVD om bijvoorbeeld op allerlei zaken de BTW te verhogen in ruil voor belastingvermindering voor rijke ondernemers. Yesilgöz ontkent.
UPDATE 15u38: Bontenbal springt in de bres voor de HYBRIDE WARMTEPOMP. Yesilgöz zegt dat het aan het kabinet is om de toekomst van de subsidie voor die warmtepomp te bepalen. 
UPDATE 15u42: Eerdmans vraagt ook naar de BTW. (Dat staat voor 'betalen tegen wil', hoorde ik ooit, red.) Joost maakt zich vermoedelijk zorgen over de duurder wordende kaartjes voor optredens van DJ Jopie.
UPDATE 15u47: Heee het woord "NSB-vlag" is weer gevallen. Jetten vraagt hoe Yesilgöz het vindt dat we een oud-verslaggever van het Zwarte Pietenjournaal naar het buitenland stuurt voor handel. Ook de "niet onomstreden"-uitspraak van Yesilgöz wordt aangehaald. Yesilgöz: iedere partij gaat over haar eigen mensen, ik kijk graag vooruit en beoordeel de ministers op hun daden in de toekomst.
UPDATE 15u53: Ook het woord "omvolkingstheorie" valt weer, dank heer Van Baarle.
UPDATE 16u09: Ouwehand haalt de Tim Hofman-Tweet van Yesilgöz erbij als het gaat over persvrijheid. Deze twee hebben geen gezellig dagje, zie ook video hieronder. Bosma grijpt in.
UPDATE 16u13: Dassen vraagt waarom de VVD niets vraagt over de Zwarte Piet-opmerkingen van minister Klever gisteren. Wuift Yesilgöz weg. De omvolkingsteller slaat weer flink op hol.
UPDATE 16u18: Gniffel, grote woorden over afstand van nazi-theorieën maar Yesilgöz heeft het in het eind van haar betoog over "mijn strijd".

VERDERE UPDATES NA DE BREEK

UPDATE 16u26: Ouwehand nu zowel boos over samenwerken met omvolkingsgelovers als tweeten naar Tim Hofman.
UPDATE 16u27: Bontenbal aan het woord, dat worden vast 10 minuten fatsoen. JAHOOR "oppositie voor een FATSOENLIJK NEDERLAND", heerlijk. Vraagt het kabinet een tabel met het financiële plaatje te leveren. 
UPDATE 16u32: Bontenbal richt zich tot VVD, NSC en BBB als het gaat om zwijgen over oude uitspraken van PVV-bewindslieden. CDA vindt het afstand doen van Klever en Faber niet genoeg. Verder mist het CDA "een gezamenlijk verhaal". Alleen "het gezin als hoeksteen van de samenleving" is nog niet genoemd.
UPDATE 16u40: OMTZIGT AAN HET WOORD. Verwijst naar de "katholieke gluiperd"-sneer van Geert Wilders. Ondanks dat alles is er een akkoord gekomen, aldus de Omtzigtman.
UPDATE 16u51: Omtzigt zegt dat NSC-bewindslieden zich hard hebben uitgesproken tegen "omvolkingstheorieën", nadat Ouwehand heeft gesuggereerd dat dit niet is gebeurd. 
UPDATE 17:00: Omtzigt verweert zich rustig en helder tegen de vragen over de samenwerking van NSC met de PVV-bewindslieden van Laurens Dassen (VOLT).
UPDATE 17u06: Mirjam Bikker (CU) vraagt Omtzigt naar het rechtstatelijk leiderschap van premier Schoof door de ogen van NSC. "Ik vind het nogal wat dat we een onafhankelijke premier hebben en 4 partijleiders die in de Kamer blijven. Ik zie daarin die nieuwe bestuurscultuur."
UPDATE 17:12: Opvallend moment, Jimmy Dijk (SP) "hoort allemaal geluiden uit de zaal" die hij graag aan de interruptiemicrofoon wil horen. Niemand wil, Bosma zet debat voort. Het ging om een chagrijnige Wilders die "ga weg, waar bemoei je je mee!" riep toen Omtzigt zich terloops uitsprak over de interne democratie bij de PVV.
UPDATE 17u19: Zucht. Baudet wil weten waarom de theorie rond omvolking (zoals die is gesignaleerd door de AIVD, red.) antisemitisch is. Volgens Baudet heeft de AIVD er niets mee te maken.
UPDATE 17u25: KAN IEMAND BAUDET WEGSLEPEN. Heeft bovendien net buiten de microfoon "dat is toch ook zo!" geroepen toen Omtzigt uitlegde wat de omvolkingstheorie inhoudt. Begon over Michael Jackson toen hij daarop werd aangesproken.
UPDATE 17u38: Timmermans haalt een retweet van enkele weken terug aan waarin PvdA-Kamerlid Esmah Lahlah "een hoofddoekje" werd genoemd, nadat Omtzigt de premier vroeg naar een definitie van het mensbeeld waaruit de regering handelt. Omtzigt noemt de tweet verwerpelijk en neemt aan dat de premier dit ook vindt.
UPDATE 17u41: Van Baarle (DENK) beschuldigt Omtzigt van het normaliseren van discriminatie, haalt weer wat Wilders-uitspraken erbij. GEEF ONS IETS NIEUWS. Omtzigt: "Je hebt het volste recht om een hoofddoekje te dragen. Je hebt ook het volste recht om daar iets van te vinden." VvMU is volgens Omtzigt het recht "to shock, to disturb and to offend", al is dit niet zijn stijl.
UPDATE 17u45: We zitten ondertussen nog bij spreker ZES van VIJFTIEN vandaag. Hoerenzooi.
UPDATE 18:00: DINGDINGDING! JIMMY DIJK VOOR DE KLEINE MAN. Ditmaal een interruptie over arbeidsongeschikten. Komt later voor in de tekst van Omtzigt. Heb toch geduld, mense...
UPDATE 18:05: Omtzigt al anderhalf uur aan het woord, is pas halverwege zijn 20 minuten spreektijd. Rechtsstaat blabla goed bestuur zus zo grondwet hoog migratie laag etcetera etcetera.
UPDATE 18u19: Dassen wil schoolmaaltijden behouden in het kader van voedselarmoede onder kinderen. Omtzigt wil ernaar kijken in september, maar ziet ook andere maatregelen voor bestaanszekerheid. Dassen gaat zelf bijna naar groep 8, dus logische vraag.
UPDATE 18u30: Plaspauze, daarna Jimmy Dijk. 
UPDATE 18u34: ONTWAAKT VERWORPENEN DER AARDE, de SP aan het woord. Schoof was negende keus. Premier zonder ideologie, PVV-ministers deugen niet. Motie van wantrouwen tegen ministers Klever en Faber zal de SP steunen. DE KLEINE MAN beroofd, rijken geholpen. Onvervalst socialistisch geluid, heeft het over "de werkende klasse".
UPDATE 18u50: Probleempje bij BBB, landbouwminister zit in Vak K, maar er is vanavond nog een mestdebat. Van der Plas stelt voor het mestdebat op een ander moment te houden. Daar komt een email-procedure over. Nu DINER.

"Waar bemoei je je mee?"

OUWEHAND VS YESILGÖZ

2 down, 13 to go (in de eerste termijn)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.