Bassiehof - Van het WEF-tasje zijn we bijna verlost, nu Máxima's deelname nog
Sigrid Kaag waarschuwde de vorstin al eerder
Casa Rosada - het werkpaleis van de Argentijnse president - was er woensdag op gebrand wereldkundig te maken dat Javier Milei tijdens het World Economic Forum in Davos zijn landgenote koningin Máxima had ontmoet. Bovenstaande en andere foto’s van de ontmoeting werden driftig door de staf van El presidente onder de pers verspreid. Dat zal ongetwijfeld bij sommige WEF-critici tot kortsluiting leiden; in bijvoorbeeld Nederland stelt FvD al enkele jaren Kamervragen over de deelname van de vorstin aan het WEF, tegelijkertijd is Milei óók in die kringen een held (wat mogelijk te verklaren is omdat zijn toespraken veel helderder zijn dan die van Baudet). We concludeerden eerder in deze kolommen dat het kabinet transparanter moet zijn over de contacten met de NGO en lobbyclub van WEF-voorman Klaus Schwab en dat het malle tasje sowieso weg moet (wat met het aankomende vertrek van Rutte gaat gebeuren). Nu Máxima nog. De vorstin bewees deze week namelijk dat ze in Davos niets te zoeken heeft.
Vaccinaties in achterlijke landen
Tijdens een sessie genaamd Comparing notes on Financial Inclusion donderdag kwam Máxima die in haar rol als UNSGSA te gast was te spreken over één van haar stokpaardjes: digitale identiteitsbewijzen en geld. Daar ziet ze allemaal voordelen in, met name voor achterlijke landen in Afrika en Latijns-Amerika. Als voordelen van het gebruik van zo’n digitale pas in ontwikkelingslanden noemt ze bijvoorbeeld het ontvangen van uitkeringen, bijhouden van schoolprestaties en vaccinaties (waarmee ze dus niet per definitie coronavaccins bedoelt. In Derde Wereldlanden is de vaccinatiegraad voor élke aandoening lager dan waar dan ook). Tja, dan krijg je dus deze formule:
WEF + vaccinaties + Máxima = gedoe.
Die combinatie van woorden ligt met de coronapandemie in het achterhoofd in Wappiesland niet zo lekker. Maar in de echte wereld zou wel wat meer ophef mogen zijn. Tijdens diezelfde WEF-sessie zegt Máxima over haar rol: "Ik ben een bureaucraat. Tegen mensen die niet weten wat ik doe zeg ik: ik werk voor de overheid." Dat betekent - los van de tegenvallende bekendheid van de Oranjes - dat ze dus liegt over wie ze is en zich uitgeeft als een ambtenaar/diplomaat.
Zorgwekkend. Want waar bemoeit de “””koningin””” zich mee? Ook al doet haar titel anders vermoeden, ze is niet ons staatshoofd (prinses-gemalin was een betere geweest maar toen het zover was tijdens Rutte II liet Diederik Samsom dat PvdA-voorstel varen). Bovendien zou de Koning zélf het niet in zijn hoofd halen zich zo over dergelijke zaken uit te spreken die nota bene in de (oude en nieuwe) Tweede Kamer extreem gevoelig liggen.
Sigrid Kaag sprak Máxima al bestraffend toe
En het is niet voor het eerst dat de koningin over de schreef gaat. Sigrid Kaag (D66 is nooit een fan van het erfelijk koningschap geweest) stuurde als minister van Financiën vorig jaar nog een van haar topambtenaren naar het Kabinet van de Koning om zich te beklagen over de wel erg vocale inzet van de vorstin voor de digitale euro.
Terwijl Maxima deze donderdag in Davos babbelt over digitale identieitsbewijzen moet Rutte ’s avonds in de Nationale Vergaderzaal zijn begroting en die van de koning verdedigen. In een uitwisseling met BBB’ster Mona Keijzer over het belang van de monarchie zegt hij:
“Het bijzondere van de monarchie is dat mensen zich veel makkelijker kunnen verhouden tot mevrouw Keijzer en mij, tot ons als politici, omdat ze weten dat er ook nog een ander instituut is dat uiteindelijk zorgt voor de eenheid van de natie en het gemeenschappelijk belang. Ik vind dat van grote waarde. Met alle bezwaren die ik als liberaal heb tegen erfopvolging, vind ik dat toch zeer zwaar wegen in ons systeem. (-) Alles bij elkaar zeg ik: wees daar voorzichtig mee. Als je een monarchie in stand wil houden — dat is kwetsbaar in een tijd met social media; iedereen heeft de hele dag overal een mening over — is het belangrijk dat je dat op lange termijn doet.”
Maar Máxima doet het tegenovergestelde: al dat gebabbel van Hare Majesteit over politiek omstreden onderwerpen op internationale fora draagt juist niet bij aan die gewenste rol als koninklijke verbinder van de natie. Als Rutte daar echt zoveel om geeft, verbiedt hij vanaf nu deelname van de Oranje aan het WEF en heroverweegt hij haar werk voor de toch al omstreden (UNRWA, Israël-haat, mensenrechtenschenders in mensenrechtencommissies) Verenigde Naties.
Frau Antje at large
De lieve vorstin is slim en beeldig, doet het alleraardigst op Koningsdag en zou goede werken kunnen verrichten als een soort Frau Antje at large (daar valt nog wat werk te verrichten). Laten we die kwaliteiten uitbuiten ten gunste van de handelsbetrekkingen van ons land.
Het kabinet kan zich dan bezighouden met zaken als digitale identiteitspassen, dito euro’s en vaccinaties. En daar – helemaal gezien de nieuwe verhoudingen in de Kamer - door de burger op worden afgerekend.
Zoals het hoort.
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
Vaccinatieschade! Vrouw 1 week na Pfizer van cup B naar cup H
Het zal je vrouw maar overkomen
Bassiehof – Extraparlementair zijn moet je niet over lullen, je moet het doen
Een les van Wilders voor Van der Plas
Bassiehof - De onweerstaanbare wreedheid van Rob Jetten
Lachen met Roborob in Lahlahland
Bassiehof – Haal dat Nationale maar weg bij de slavernijherdenking
19 jaar na Rita Verdonk niets geleerd
Bassiehof - Het is nu tijd dat er koppen gaan rollen bij het Openbaar Ministerie
Richard de Mos moest zich verdedigen tegen een staat binnen de staat
Bassiehof - Vreemd dat Eric van der Burg steeds buiten schot blijft in de discussie over nareizigers
Misschien is Kati Piri gevoelig voor traantjes
Bassiehof - Het is te hopen dat Geert Wilders wanneer nodig wel een rukje aan de riem geeft
Echt helemaal niemand heeft op Dick Schoof gestemd