Allereerst: diensten mogen straks een jaar lang internetkabels aftappen om te kijken wie er op de kabel zit ('verkennen'). Zij willen die data kunnen delen met een buitenlandse dienst (zeg Amerikaanse NSA, of Britse GCHQ). Raad van State zegt: doe dat niet ('cruciaal')
Nieuwe cyberwet nog altijd doodeng
Zoekt u ons niet, wij vinden u

Weet u nog? Die wet die wordt voorbereid om AIVD en MIVD veel meer bevoegdheden te geven om zonder controle te neuzen in gegevens van burgers, die niets te verbergen hebben? Die wet, die volgens toezichthouder Bert Hubert zo ver ging, dat toezichthouder Bert Hubert inmiddels ex-toezichthouder Bert Hubert is? En wat denkt u? Is die wet in de prullenbak beland? Nee hoor, natuurlijk niet! Die wet is vorige week aan de Tweede Kamer gestuurd, inclusief advies van de Raad van State. De Raad (bekend van internet) adviseert dat de diensten iedere keer dat ze een sleepnet uitgooien de technische risico's omschrijven, en dat data die via dat sleepnet zijn verkregen niet gedeeld mogen worden met buitenlandse diensten. En wat denkt u? Is de wet nu aangepast? Moeten de diensten de risico's omschrijven en mogen ze de data niet delen met buitenlandse diensten? Nee hoor, natuurlijk niet! Diensten hoeven de risico's alleen "op een hoger abstractieniveau" te omschrijven en mogen de data delen met buitenlandse diensten, als die beloven dat ze daar geen stoute dingen doen. En zo hebben we straks met zijn allen weer een stukje minder te verbergen. Gleufhattip voor draadje Huib Modderkolk (na de breek).
Nog een advies van RvS. Omdat hacken risicovol kan zijn ('we willen een telecomprovider hacken om bij enkele e-mails te komen'), wil de Raad van State een verplichting voor het omschrijven van de bekende technische risico's bij een aanvraag door AIVD en MIVD.
Laatste, zorgelijke, voorbeeld. Eerder stond in voorstel dat AIVD en MIVD in principe geen streamingsdiensten en Nederlands verkeer zouden aftappen. Dat wordt nu expliciet niet meer uitgesloten.
1984 was geen handleiding!!!

Dit wil je ook lezen

Banken willen in uw telefoon gluren
Datahonger, allemaal voor uw eigen bestwil


Politie breekt wet: alle gegevens van iedereen worden altijd bewaard, TERWIJL DAT NIET MAG
Maar gelukkig is de politie scherp op gegevens




RIP uw privacy. Eerste Kamer keurt """tijdelijke""" Cyberwet Des Doods GOED
Straks heb je voor het minste of geringste zes man politie op de stoep

Niks aan de hand! Toezichthouder geheime diensten stapt op om 'verstoorde verhoudingen'
U heeft toch niks te verbergen?
