DEBUNK. CDA-stas Keijzer liegt over energieprijs
Mona Keijzer goochelt met gemiddelde cijfers en geeft prijsvergelijkers de schuld van hogere prijzen in 2019. En ondertussen krijgt heel Nederland wel dreigbrieven van energieboeren die waarschuwen voor forse verhogingen. Debunk!
De energierekening van een gemiddeld driepersoonshuishouden stijgt volgend jaar met 360 piek, becijferde Gaslicht.com (persbericht), en daar kwamen vandaag Kamervragen over in het Vragenuur. "Dit kabinet maakt energie onbetaalbaar. Dat is schandalig, de gewone man en vrouw worden kaalgeplukt. Dat kan gewoon niet", hield Kamerlid Kops (PVV) voor aan Mona Keijzer, CDA-stas van Energietransitie & Grondwaterpompen (filmpje in de lees verder). Keijzer loog zich vervolgens doodleuk onder de vraag uit door Gaslicht van slecht rekenwerk te beschuldigen: volgens de stas rekent de prijsvergelijker met een te hoog gemiddelde verbruik (3500kWh stroom en 1500 kuub gas). Volgens haar moet dat 2500kWh en 1100 kuub zijn voor een gemiddeld gezin. Niet waar. DEBUNK!
Ten eerste: Tante Mona zuigt gemiddelden uit haar dikke duim. Volgens de telraamambtenaren van het CBS is het gemiddelde verbruik voor een eigen huis 3330KwH en 1470 kuub gas, voor een vrijstaande woning zelfs 4040kWh en 2200 kuub, en ook het landelijk gemiddelde met alle eenpersoonsflatjes en sociale huurwoninkjes er bij is met 2860/1240 nog steeds een stuk hoger alsdan Mona beweert. Ook de ruitjespapieren rekenridders van het Nibud komen veeeeel hoger uit dan het CDA: qua stroom doet een driepersoonsgezin zelfs 3605kWh en aan gas gaat er gemiddeld 1470 kuub/jaar doorheen. De officiële overheidsclubs rekenen daarmee met vergelijkbare cijfers als Gaslicht, het is het CDA dat hier de gemiddelden enorm probeert te drukken door er drie extra truien overheen te trekken. Oftewel, Mona liegt.
Ten tweede: Zelfs als het gemiddelde verbruik voor een- of tweepersoons huishoudens (of superzuinige zespersoonshuishoudends) zo laag ligt als de getallen die Mona als gemiddelde hanteert, dan neemt dat nog steeds niet weg dat de energierekening in 2019 in absolute bedragen wél omhoog gaat, want:
- De energieleveranciers verhogen hun tarieven op gas en stroom;
- Netbeheerkosten stijgen op de jaarlijkse rekening;
- De belasting op gas gaat fors omhoog (u moet namelijk allemaal aan de warmtepomp), maarrr;
- De belasting op stroom wordt niet evenredig verlaagd;
- De transitiebelasting op duurzame energie ("Opslag Duurzame Energie") gaat in 2019 gemiddeld met 50 euro omhoog, naar 133 piek.
Oftewel, belasting, belasting, heffingen en stijgende productie- en leveringskosten, plus nog wat belasting er bovenop maken energie in absolute euro's hoe dan ook een stuk duurder, of je nou een zuinige eenpitter bent of een grootverbruikend gezin in een vrijstaande villa.
Kortom: De werkelijke discussie, die Mona Keijzer vanmiddag vakkundig wist te vermijden, moet gaan over waarom gasbelasting zo hard omhoog gaat en belasting op stroom te weinig naar beneden, waardoor De Gezinnen van Dit Land allemaal kneiterveel knaken extra kwijt zijn aan kookkosten, stookkosten & (kerst)verlichting. En ondertussen is er nog niemand die weet of dat klimaatakkoord er komt (moet 21 december klaar zijn), wat het voor Nederland betekent (want critici mogen niet aan tafel), en hoeveel extra pijn klimaatpausjes als Klaver, Jetten en Edje '3 CV-ketels' Nijpels aan uw portemonnee komen opleggen. Oftewel: "Wat Keijzer ook zegt, energie gaat véél duurder worden.”
Reaguursels
Dit wil je ook lezen
STROOMCRISIS - Vaatwassen 50 cent duurderer
AUB alleen TV kijken tussen 10:00 - 17:00 uur
U kunt weer koken op gas - u gaat niet dood
Wetenschapsredacteur Volkskrant blaast berichtgeving NOS op
Terug naar de plaggenhut! Huizen weer heel erg veel minder goedkoper dan eerst
Alles wordt duurder maar niet goedkoper!
Afwas! Afwas! Gelderland weer aan het gas!
Rob Jetten World stort volledig in
KAARTJE! Zo slecht staat het ervoor met UW elektriciteitsnet
Nederland geenstromenland
Stroomnet overvol, Utrecht grijpt terug op gas
He maar stort Groningen anders vol beton
Video - Gasstas Hans Vijlbrief (D66) dreigt huilend met aftreden wegens gasgedoe Eerste Kamer
En Sandra Beckerman (SP) googlet 's nachts op beton om putten ZELF te dichten