achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Zwarte dag voor tikgeiten

Saudi-Arabië heeft toegegeven dat Amerikaans ingezetene en journalist van The Washington Post Jamal Khashoggi dankzij een vuistgevecht is overleden in hun consulaat te Istanbul.

Het is moeilijk om onder woorden te brengen hoe onsamenhangend, psychedelisch en zichzelf tegensprekend deze verlate bekentenis is. Dit is een Muhammad Saeed al-Sahhaf in optima forma. 

Toch een poging om het gebrek aan geloofwaardigheid te schetsen: Er reisden vijftien Saudische inlichtingenmedewerkers naar Istanbul om met Jamal te gaan babbelen. Volgens Saudi-Arabië escaleerde het gesprek tot een knokpartij. Jamal was zestig en een beetje gezet. Die kan niet 1 op 1 vechten met een geheim agent, laat staan twee of drie. 

Dat het consulaat het plaats delict vormde, bleek al uit bewakingsbeelden. Zijn verloofde stond elf uur lang buiten te wachten en zij heeft hem nooit meer teruggezien. Op dezelfde beelden staat een lijfwacht van de kroonprins. Op dezelfde manier zijn meerdere lijfwachten verdacht. Dit delict is gepleegd door mensen die direct onder de koninklijke familie staan.

Koning Salman ontkende eerst alles, liet na twee weken negen uur lang huiszoeking doen door de Turken. Die rechercheurs werden geconfronteerd met een aroma van reinigingsmiddelen en verflucht. De Saudische adel had geïnvesteerd in leugens, een schoonmaakploeg en een setje schilders. Het ene na het nadere lek met details maakte die proceshouding onhoudbaar.

Vandaag werd schoorvoetend zijn dood bevestigd. Dat de door Alzheimer geplaagde koning het onderzoek overlaat aan zijn zoon, de kroonprins, herbevestigd zijn status en benoeming. Daarmee wordt nu al gecommuniceerd dat deze affaire geen gevolgen zal hebben. 

Saudi-Arabië heeft aangegeven zijn inlichtingendienst te hervormen. Waarmee hun koning dus impliciet aangeeft dat daar een deel van de betrokkenheid en oorzaak zit. Het hoofd inlichtingendiensten Ahmed al-Asiri werd ontslagen. Hij komt uit de binnenste cirkel van de Koning. Die was niet bij de moord, maar dient als zondebok voor de kroonprins.

Een andere gewezen vertrouwelinge is de rechterhand Saud al-Quahtani van de kroonprins. Hij was verantwoordelijk voor het buitenlandse mediabeleid. Niet echt personen die zonder opdracht zouden handelen of foutjes maken. De koninklijke familie wil graag iedere betrokkenheid ontkennen, maar dat gaat nogal lastig als er geen lagen tussen adel en verdachten zitten. 

Nog steeds blijft onbekend waar het stoffelijk overschot van Jamal is. Als het echt een ongelukje was, dan was dat allang beschikbaar. Als het nog heel was, was het beschikbaar. Jamal ging op 2 oktober naar binnen voor een administratieve formaliteit, en achttien dagen later wordt het tipje van de sluier opgetild. Het communiqué vanuit Riyaad zwijgt over cruciale punten. 

Saudi-Arabië heeft aangekondigd een maand lang onderzoek te gaan doen, en dan pas inhoudelijk te reageren. Ze wensen zo veel mogelijk tijd. Ze hopen dat in de tussentijd het belangrijkste bewijs op natuurlijke wijze tot stof vergaat. Ze willen hun eigen medewerkers ook graag op eigen grond berechten en detineren, zodat ze na een paar jaar tijdens de ramadan gratie kunnen krijgen. 

Turkse bronnen kwamen eerder al met de beschuldiging dat Jamal direct na binnenkomst overmeesterd, gemarteld, vermoord en in stukken gezaagd werd. Los van de betrouwbaarheid van deze boodschap zijn die zwarte letters op papier een dreigement aan alle journalisten. Deze affaire kwam Erdogan heel goed uit.

Turkije beweert geluidsopnames te hebben, en Erdogan lekte daar stap voor stap details uit, die wijzen op marteling en moord. Het origineel wil hij niet delen omdat dan duidelijk wordt hoe ambassades worden afgeluisterd. Tussen de regels door geeft Erdogan toe zijn bondgenoten af te luisteren, en die informatie tegen hun te gebruiken. 

De reactie van Trump is duidelijk. 110 miljard aan wapenexport naar de zandbak moet doorgaan, Amerikaanse arbeiders mogen niet de dupe worden. De Koning moet ook een trouwe bondgenoot blijven en Donald gelooft hem op zijn woord. De moord wordt verbaal summier veroordeeld, een stukje corvee, maar non-verbaal gedoogd.

Ter vergelijking, Nederland blokkeert al de wapenexport naar de Verenigde Arabische Emiraten omdat wapens verkocht in de jaren negentig, opduiken in de huidige Jemenitische oorlog. Mark Rutte pruttelt over een onderste steen die moet bovenkomen. Zo'n steen zoekt hij ook al een jaartje of vier in de graanschuur van Europa. 

Op de grens van Europa met Azië stond een Arabische postzegel waarop een Amerikaanse journalist werd vermoord. Het gebrek aan een felle en duidelijke internationale reactie is een verkapte vrijbrief. Journalisten worden vogelvrij verklaard.

Dit is een zwarte dag voor tikgeiten.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.