Docent Hogeschool van Amsterdam: 'We hebben een monster gecreëerd, uit eindeloos respect'
Nederlandse hogescholen. Je moet er gezeten hebben om te begrijpen wat het zijn. Kudo's voor technische HBO-opleidingen, daar is werkelijk niets mis mee. Maar de rechtenfaculteit en sociale vleugels waar Maarschappelijk werk- en dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening enzovoorts gedoceerd wordt, daar gebeurt het. De morele kartelvorming. De zachtaardige verstikking van dissidente opvattingen. Het docentenkader dat hun angst voor een overrompelend waardevaste islamitisch smaldeel verpakt als een moreel superieur pacifisme. Het klimaat waar met name op de rechtenfaculteit geleerd wordt dat de islamitische manier van debatteren [welbespraakte moslims die met het verbale geweld van het jij-bakken, externaliseren, rechten ontlenen aan beledigd zijn en stemverheffing] de beste is manier is, omdat het zelden tegengesproken wordt. Inheemdiërs worden er opgevoed tot brave deugneuzen. Uitheemdiërs tot een groep die leert dat hun culturele annexatie een legitieme zaak is. Hogescholen zijn verworden tot vrijheidsminachtende instituties, erger dan welke Nederlandse universiteit ook. En dat nest, kent een nieuwe dissident. Jacob Eikelboom (42, hbo-docent Nederlands). Komen die kwoots. "In de vijftien jaar dat hij nu lesgeeft, heeft Jacob zijn leerlingen steeds gestimuleerd hun gedachten en opvattingen te verwoorden. De meningen vliegen om zijn oren, steevast gevolgd door: 'Dat mag ik toch vinden? Ik mag toch zeggen wat ik wil? Daar heb ik recht op.' Jacob wordt er wanhopig van, want het lukt bijna niet meer om jongeren met elkaar in gesprek te laten gaan. "Meer dan goedkope meningen zijn het vaak niet. We hebben een monster gecreëerd", meent hij. "En ik heb er zelf aan bijgedragen, uit eindeloos respect voor allerlei culturen. Nu verfoei ik het." Of wat te denken van de discussies met mededocenten over islamitische gebedsruimtes.
-"Op Schiphol hebben ze die ook, en wat dacht je van ziekenhuizen, maak je niet zo druk. Wees een beetje soepel. Geef ze die ruimte gewoon."
-"Dat zijn commerciële instellingen, daar verdienen ze aan hun reizigers en patiënten. Die moet je op alle mogelijke manieren in de watten leggen en faciliteren. Dan komen ze terug. Deze school waarop ik werk, komt voort uit een geschiedenis. Laat ze naar de christelijke hogeschool in Ede gaan, of naar de VU, daar staan ze open voor alle religies."
-"De tijden veranderen, verander mee..."
-"Nee, dit is een onderwijsinstelling waar de menselijke ontwikkeling centraal staat en die van oudsher a-religieus is."
Jacob zit al een tijdje in het vak. Hoe lang die carrière na deze coming out nog duurt is de vraag.