Feynman en/of Feiten - Poroshenko BUSTED
Gisteravond deelde de Süddeutsche Zeitung de eerste informatie uit de 2,6 terabyte aan gegevens over brievenbusfirma's. De #PanamaPapers. Het grootste lek ooit. 11,5 miljoen documenten gekopieerd bij de op drie na grootste dienstverlener voor brievenbusfirma's. Panama heeft van oudsher unieke wet en regelgeving met betrekking tot het verhullen van echte eigenaren van bedrijven, en kwam om die reden al langs in de televisieserie Overspel. Panama kent aandelen aan toonder. Dit betekent dat het voor zelfs advocaten, bankiers, toezichthouders & directeurs onbekend kan blijven wie de eigenaar is. Een witwas-mekka. Spannend welke Oekraïense politici betrokken zijn met schandalen zoals belastingontduiking, belangenverstrengeling en andere corruptie. We bijten blijkbaar het spits af met de president die het Associatieverdrag getekend heeft. Jackpot.
Wat blijkt. Terwijl Poroshenko in camouflagekleding (video) zijn troepen door de Donbass stond heen te sturen, hergroepeerde hij vooral zijn brievenbusfirma's voor een fiscaal vriendelijke behandeling van de verkoop van Roshen en hem de kans te geven publiekelijk te verklaren dat Roshen verkocht is, terwijl hij achter de schermen nog steeds financier, eigenaar & directeur was.
Terwijl hij als president zijn handen ophield voor tientallen miljarden Europese noodhulp, beraamde hij belastingontduiking over de verkoop van zijn bedrijf.
Op 21 augustus 2014 bezit de zittende president Poroshenko 1000 aandelen in zijn brievenbusfirma. Dat is een klein probleempje, omdat hij op 7 juni 2014 al president werd. Hij is dit bedrijf tijdens zijn presidentschap gestart. Tevens had hij al zijn buitenlandse bezit volgens de wet op zijn minst moeten melden. Dit is hij even vergeten. Zijn drie auto's meldde hij wel.
Het was ook een verkiezingsbelofte dat hij geen normale oligarch zou worden. Hij had beloofd zijn chocoladebedrijf te verkopen om de gebruikelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Dit deed hij door het bedrijf eerst te verhuizen naar de Britse Maagden Eilanden, een belastingparadijs. Daarmee valt de eventuele verkoop onder een lager tarief dan in Oekraïne.
Vitrage
Daar stopt het verhaal niet. De financieel adviseurs bekennen nog twee bedrijven van Poroshenko. CEE Confectionery Investments Ltd te Cyprus sinds september 2014 Roshen Europe BV te Nederland sinds december 2014. De drie bedrijven vormen samen een keten. De symbolische nominale waarde van deze aandelen zegt niets over de honderden miljoenen die hier schuil gaan.
Poroshenko bezit de aandelen van Prime Asset Partners Ltd op de Britse Maagdeneilanden. Die bezit op haar beurt CEE Confectionery Investments Ltd op Cyprus en die laatste bezit op haar beurt Roshen Europe BV op de Amsterdamse Zuid-As. Met deze constructie is zonder deze lekken niet meer openbaar zichtbaar dat hij tegen zijn beloften & publicaties in nog steeds eigenaar is.
Methode
Voor deze bedrijven is op de Britse Maagden Eilanden geen boekhouding vereist. Op Cyprus & hier alleen jaarlijks achteraf. Het is dus kinderlijk eenvoudig om met terugwerkende kracht financiering, eigendom en directievoering van deze reeks bedrijven intern te wijzigen of verhandelen. De reactie van Petro Poroshenko dat het lege bedrijven zou betreffen is nietszeggend en oncontroleerbaar.
Deze constructie met een tussenholding op Cyprus is bekend om belastingdruk te verminderen. Dat Roshen Europe BV is Nederland is gevestigd is ook normaal, omdat wij een belastingparadijs zijn voor royalties op intellectueel eigendom. De Maagdeneilanden heffen geen belastingen op buitenlandse activiteiten. Het meeste voordeel komt pas door deze drie paradijzen te laten samenwerken.
Witwassen
De Raiffeisen Bank verstrekt eind 2010 een lening ter waarde van 115 miljoen dollar aan Roshen. Als onderpand stort Linquist Services Limited hetzelfde bedrag op een geblokkeerde rekening. Een eerste aanwijzing is dat alle post aan Linquist wordt doorgestuurd naar het hoofdkantoor van Roshen. De tweede is een transactie aan een zakenvriend van Petro. (FD)
Er zijn sterke aanwijzingen dat Linquist in handen is van Porosjenko, waarmee hij feitelijk zijn eigen bedrijf zou financieren. Er zit alleen een Oostenrijkse bank tussen, maar het is onduidelijk waarom dat precies nodig is. (Trouw) Het zal toch niet zijn dat Linquist gevuld is met fout geld? Waar Poroshenko het bezit niet van erkend of gemeld heeft.
Strafblad?
Poroshenko heeft verzuimd zijn bezit te vermelden in minimaal drie verschillende buitenlandse bedrijven. Verzuimd buitenlands inkomen te melden in 2013, 2014 & 2015. Verzwijgt misschien ook de financiering, beheer of eigendom van Linquist. Richtte tijdens zijn ambtstermijn bedrijven op, was dus actief ondernemer. Is nu al bezig belasting te ontduiken over de verkoop van Roshen.
Petro Poroshenko is zelfs zo brutaal om de bank waar hij deels eigenaar van is een brief van goed gedrag op te laten stellen ten behoeve van deze dienstverlener voor brievenbusfirma`s. (Bron hier achter read more). Dit is heel pijnlijk omdat met zo'n document lopende onderzoeken door andere banken worden gesaboteerd of gestopt. Dit zijn geen foutjes, maar weloverwogen gedrag.
Vrije pers?
Echt problematisch wordt als de tweede verdachte uit Oekraïne de eigenaar van de Kyiv Post blijkt te zijn. Tegen Mohammad Zahoor is in de jaren negentig al onderzoek gedaan, samen met het onderzoek naar politici Yulia Tymoshenko en Pavlo Lazarenko. Echter het onderzoek liep vast in een woud van duizenden brievenbusfirma's.
Mohammad Zahoor is nooit vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Uit een gelekte email bij de Panamese dienstverlener voor brievenbusfirma's blijkt dat de politie haar onderzoek via de Britse Maagdeneilanden in Hong Kong even snel beëindigde als startte. Voormalig premier van Oekraïne Pavlo Lazarenko is in de Verenigde Staten veroordeeld voor witwassen, bankfraude & afpersing.
Topje van de ijsberg
Er worden nu twee Oekraïense nieuwe namen onthult, er zouden er ongeveer twintig zijn. In Nederland gaat het om 177 brievenbussen, 44 cliënten met 24 begunstigden. Hopelijk worden in ieder geval de rest van de Oekraïense dossiers voor woensdag gepubliceerd. Zelfs Alexander Pechtold en Kees Verhoeven gingen daar voor schut met een cadeautje van zakenman Frans Lavooij.
Hoe kan je ergens corruptie, fraude & belastingontwijking bestrijden als de president het probleem is
Pechtold vanmiddag. Op de Dam. Een paar uur vóór de Panamapapers. En dat zegt met feiten te komen ... pic.twitter.com/iBhVDB8Y3K
— Mirjam (@Mirjam152) April 3, 2016