Land van 2de kansen heeft haar kansen verspeeld
Joe Biden, de vice-president van Amerika (die andere grote bondgenoot van Oekraïne), was afgelopen week in Oekraïne. Niet om druk uit te oefenen op de Oekraïense maffiaregering zodat ze als de sodemieter Neerlands cultureel erfgoed moeten teruggeven, maar om diezelfde maffiaregering erop te attenderen dat ze de corruptie "die Oekraïne als een kanker kapotmaakt" moeten aanpakken. Al sinds het aantreden van chocoladeboer Porosjenko roepen westerse leiders dat het land de corruptie moet aanpakken, maar echte vooruitgang boekt Porosjenkos regering niet. Westerse regeringen staan aan de zijlijn en blijven roepen dat de corruptie moet worden aangepakt, maar het blijft bij woorden. Pas als het EU-Verdrag écht in werking treedt, dán pas wordt er écht vooruitgang geboekt. Of zo.
Biden maakte het al helemaal bont door te dreigen dat als het land de corruptie niet aanpakt het een bondgenoot verliest (Amerika dus). De VS zullen Oekraïne nooit in de steek laten, en dat weet Porosjenko natuurlijk ook. Die uitspraak van Biden is dus voor de bühne. Lees ook dit propagandastuk van Biden waarin hij beweert dat het Oekraïense parlement gevuld is met ambitieuze, jonge hervormers die een democratische rechtsstaat willen vormen. Afijn, u begrijpt, typische Amerikaanse overdreven propaganda waarin Biden het ook heeft over Russische agressie in het oosten. Russische agressie die is begonnen met een burgeropstand in het oosten. Dat laatste laat Biden liever weg, want enige nuances om Rusland niet als oorzaak te noemen, mag natuurlijk niet in het Rusland-hatende Oekraïne.
Twee dagen na het vertrek van Biden begint de spanning weer op te lopen in het Oekraïense parlement. De pro-Europese premier van Oekraïne, Arseniy Jatsenjoek, wordt al maanden beschuldigd van corruptie, en dat hij de hand boven het hoofd van enkele van aan zijn partij gelieerde corrupte fractiegenoten houdt. Steeds meer bewijs wijst naar Jatsenjoek en dat was reden voor enkele politici om in het Oekraïense parlement op de vuist te gaan met de pro-Europese wij pakken corruptie aan Jatsenjoek.
Volgens Jatsenjoek zou het gaan om een politieke lastercampagne om de situatie in Oekraïne te destabiliseren. De meeste beschuldigingen komen van Michaël Saakasjvili, de uit dat land verbannen ex-president van Georgië, en momenteel gouverneur van de Odessa Oblast. Jatsenjoek beschuldigt Saakasjvili ervan dat hij op zijn baantje als premier aast. U begrijpt, in het Oekraïense parlement wordt er veel geschreeuwd en gevochten, maar het land er weer bovenop krijgen, behoort schijnbaar niet tot het takenpakket van het huidige pro-Europese parlement. Een EU-Verdrag gaat dat niet veranderen
Bilder des Tages von @AFP: Ringkampf im ukr. Parlament https://t.co/ttXQIfiZR4 pic.twitter.com/fJpeOZTX8e
— Michael König (@michikoenig) 11 december 2015
Tijdens Bidens bezoek aan Oekraïne werd geen woord over de 'pro-Europese' corrupte Jatsenjoek geroerd door de Amerikaanse vice-president. Nogmaals, de uitspraak van Biden was dus voor de bühne, of het zit tussen de oren, niets is meer vreemd in al het expansiefetisjisme van het Westen. Een pro-Europese politicus doet toch niet aan corruptie? Maar net zoals de Europese Unie willen de Verenigde Staten Oekraïne inlijven in het rijke westen. Banden met de EU aanhalen, lidmaatschap EU hier, lidmaatschap NAVO daar, en boem, Rusland slaat weer toe, want die zien die Europeanen met die gekke yanks steeds verder richting hun grenzen trekken en dat pikt Poetin dus niet.
In de speech van Biden in het Oekraïense parlement zei hij dat de hele wereld naar Oekraïne kijkt en dat het land maar één kans heeft om, aldus Biden, toenadering te zoeken tot het rijke westen. Sinds twee jaar stapelen de debacles zich op. Het platleggen van de elektriciteit in de Krim, het nalaten van het berechten van de Majdan sluipschutters, Porosjenko die zich niet aan zijn beloftes houdt om zijn aandelen van zijn televisiekanaal weg te doen, een lijst van journalisten die het land niet mogen binnenkomen, het gebruik van clustermunitie in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, en nu ook het maffia-jatwerk van de Nederlandse schilderijen uit het WestFries Museum. Een weldenkend mens zou denken dat die ene kans allang niet meer binnen handbereik is, maar Biden is kennelijk een optimistisch mens. Hij wijdt geen woord aan de hiervoor genoemde debacles (en er zijn er zat meer), maar heeft het enkel over die ene kans en dat het land de corruptie nu echt moet aanpakken.
Folks, we're home from Ukraine. This was a good trip. Here are my parting thoughts. https://t.co/DwaayXWIbu
https://t.co/h8CBK9dXir
— Vice President Biden (@VP) 9 december 2015
Of het nu Biden is, Angela Merkel, François Hollande, David Cameron, of wie dan ook, ze spreken dezelfde taal, en zijn optimistisch over Oekraïne. Veel te optimistisch. Een oorlog, een premier die van corruptie wordt beticht, een maffiaregering die de afpersing van een Europees land gedoogt, een president die in zijn vrije tijd een propagandakanaal runt, een regering die het goedkeurt om zon 2 miljoen inwoners Oekraïners als het aan de Oekraïense regering ligt op De Krim hun elektriciteit af te nemen, een regering die openlijk homofobe leuzen de ether in gooit, een land dat er niet in slaagt tijdens een oorlog het luchtruim boven Oost-Oekraïne te sluiten, en zo zijn er nog vele epic failures te noemen op naam van deze pro-Europese regering.
Het Associatieverdrag moet alles dus rigoureus veranderen. Dit is ook het argument dat constant wordt gevoerd door politici, namelijk dat pas als het Associatieverdrag in werking is, er dan spijkers met koppen kunnen worden geslagen. Totale onzin en een drogreden. Dit argument wordt gebruikt om de noodzaak van het Verdrag bij tegenstanders door de strot te duwen. De noodzaak die de Oekraïense regering allang niet meer als prioriteit heeft gesteld.