Onze Man in Oekrainistan: Europa en haar corrupte EU-lidstaten zouden Oekraine ook best kunnen helpen

Sinds haar 24-jarige onafhankelijk bestaan na de val van de Sovjet-Unie valt er van een goede economie niet te spreken. Na de Majdanprotesten eind 2013 / begin 2014 is de waarde van de hryvnia (de lokale valuta) zelfs gehalveerd. Verschil tussen arm en rijk is megalomaan groot. Tel daar de aanhoudende ingeburgerde corruptie bij op, op elk niveau (van politicus tot leraar), en je zou zeggen dat dit oligarchenlandje wel wat hulp kan gebruiken van Europa. Anders dan wat veel mensen beweren, stelt het beoogde EU-Verdrag met Oekraïne ook een groot aantal eisen aan Oekraïne. Het land moet op de schop, hervormingen doorvoeren en vooral kappen met die eindeloze corruptie. Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, dat Europa deze eisen stelt, maar vergeet niet dat EU-geld aan Hongarije ook verdwijnt door toedoen van corruptie. De vraag is dan ook hoe Europa dat denkt te kunnen voorkomen in Oekraïne, als het corruptie al niet kan voorkomen bij nota bene een volwaardig EU-lid als Hongarije.
De door het Westen bejubelde premier van Oekraïne, Arseniy Jatsenjoek, beloofde oorlog te voeren tegen het kankergezwel dat corruptie heet. Anderhalf jaar later en de corruptie-aantijgingen jegens Jatsenjoek denderen met een tyfusgang binnen. Door veel hervormingsgezinden wordt zijn regering nu als het probleem gezien. Zwitserse openbare aanklagers onderzoeken een corruptieschandaal tegen Yelena Tishchenko, voormalig topambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die op onverklaarbare wijze luxe huizen in Frankrijk en Engeland bezit. Hoofd van de Belastingdienst, Roman Nasirev, houdt er ook een riant appartementje in Londen op na. En zo zijn er tientallen andere aantijgingen tegen figuren die gelieerd zijn aan de door Europa gesteunde regering in Kiev. Opmerkelijk is wel dat nota bene een door diezelfde regering in Kiev opgericht anti-corruptiebureau niets met die aantijgingen doet.
A few days before the local elections and (at least 3) parties have switched from "buckwheat" bribes to UAH 300 - 500 cash bribes #Odessa
— Nikolai Holmov (@OdessaBlogger) 22 oktober 2015
Zondag gaat de Oekraïense kiezer naar de stembus voor lokale verkiezingen. Ook hier lopen de beschuldigingen van corruptie en verkiezingsfraude weer uiteen. Dirty tricks and old tactics. Te veel partijen om uit te kiezen, maar veel van die partijen zijn in principe onderdeel van de grotere partijen. Verwarring zaaien, daar draait het om om de grootste te worden. Of geld uitdelen, dat werkt altijd. Waar de partijen voor staan, doet er haast niet meer toe. Je kunt wel een indeling maken tussen pro-Europa en anti-Europa, maar of dat er op lokaal vlak er toe doet, is een tweede. The winner takes it all. En corruptie, tja, daar ben je hier niet in een poep en een scheet van af.
Misschien dat de neushoorn Oekraïne nader tot Europa kan brengen. Dieren zijn lief. Niet corrupt. En als we zijn neus moeten geloven, is deze neushoorn vóór hervormingen (zoals alle andere politici):
Kiev mayoral elections: vote for the rhino pic.twitter.com/O4uBpvyk6M
— Shaun Walker (@shaunwalker7) 18 oktober 2015