Reconstructie. Samsom duwde bijna Rutte 2 om
Het is niemand opgevallen, maar Diederik Samsom heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen deze week ruzie in de coalitie veroorzaakt. Driftkikker Didi verpestte namelijk in zijn eentje de onderhandelingen met de oppositie. Hij zorgde er bovendien voor dat alle bewindslieden boos werden op Lodewijk Asscher. Didi heeft zelfs straf gekregen van Rutte vanwege zijn opstandige dramgedrag. GeenStijl reconstrueert. Allez. De Beschouwingen verliepen, zoals u weet, dramatisch. Twee dagen lang probeerden coalitie en oppositie nader tot elkaar te komen, om bredere steun te krijgen voor de grote stapel onbekrachtigde akkoorden die het kabinet wil doordrukken. Er staat veel op het spel voor Rutte 2, want ze hebben een minderheid in de Eerste Kamer die ze willen oplossen. Ze waren daarom bereid om veel concessies te doen: Zijlstra en Samsom hadden de afspraak gemaakt dat VVD en PvdA op geen enkel oppositievoorstel bij voorbaat 'nee' zouden zeggen. Alle deuren moesten open blijven. Maar de koppige activist Samsom besloot tóch om ruzie te maken met twee partijen die voor de VVD belangrijke bondgenoten kunnen zijn: het CDA en de ChristenUnie. Buma zei 'u zoekt het maar uit!' tegen Diederik (video), en Arie Slob sloot zich daar bij aan (audio). De VVD zag met lede ogen twee gesprekspartners kwaad weglopen. No deals.
Woedend
Dat was woensdag. Dezelfde avond ging Diederik echter wél met zijn eigen vriendje (©) Bram van Ojik (GroenLinks) praten over een motie over kindregelingen, en dat zorgt voor grote problemen in de onderhandelingen. GroenLinks en PvdA willen samen een bezuiniging op kinderopvang (ter waarde van 100 miljoen euro) wegstrepen in ruil voor steun op bezuinigingen op de kinderbijslag. Van Ojik diende die motie mede namens de PvdA op donderdagavond in, als enige motie van de hele beschouwingen (op de debiele motie van wantrouwen van de PVV na dan).
De overige oppositiepartijen waren daar 'openlijk verbaasd' over (da's een politieke term voor 'woedend' - red.), omdat GroenLinks als enige oppositiepartij geen enkele bezuiniging in hun tegenbegroting had opgenomen die ergens tegen uitgeruild kon worden, terwijl wel ze ineens (als enigen) gesprekspartner van de regering leken. CDA, CU en SP gaven geen steun (en Buma vroeg ook nog even heel pesterig of deze maatregel soms ook nivellerend zou werken). Daarop moest de VVD ook 'njet' zeggen. Op verzoek van Rutte wordt de motie van Van Ojik op de plank gelegd. En daar ging het mis voor Samsom.
100 miljoen!
Het 'nee' van de VVD heeft schijnbaar nog een staartje. In de coalitie was afgesproken dat alleen het kabinet cadeautjes zou weggeven (en niet Zijlstra of Samsom, als leiders van de regeringsfracties) als dat niet tot bredere Kamersteun voor de regeringsplannen zou leiden. Samsom had de 100 miljoen euro die PvdA en GroenLinks wilden inzetten voor de motie vermoedelijk gehaald uit een meevaller van Sociale Zaken, het departement van Lodewijk Asscher. Het kabinet zou daarom ook gepikeerd zijn op Asscher, omdat hij toch 'zijn' geld in wilde zetten voor de kindregelingen.
Kunduzakkoord II
Kort daarop liepen de beschouwingen definitief spaak. Niemand is nader tot elkaar gekomen. MinPres Rutte kondigde aan dat hij minister Dijsselbloem een rondje langs de fracties wil laten doen. De Algemene Financiële Beschouwingen worden daarvoor een week doorgeschoven, naar 8 oktober. MinFin Dijsselbloem heeft tien dagen om steun te gaan zoeken in de achterkamertjes. Want dat is waar je akkoorden sluit: uit het zicht van de kiezer. Voor de kiezer betekent deze stap nieuwe strandwandelingen, NPO-plopkappen voor dichte deuren van fractiekamers, en paringsdansjes in de kranten. Nederland is terug bij Kunduz. VVD en PvdA hopen vóór 8 oktober een nieuw Kunduzakkoord te kunnen sluiten met de oppositiepartijen. Het is echter maar zeer de vraag of CDA en CU na deze boze Beschouwingen net zo bereidwillig zijn om te tekenen bij het bekende kruisje als in het voorjaar van 2012. Alleen het Miezerige Mannetje brandt van verlangen om mee te doen - Pechtold werkt in de nadagen van zijn fractieleiderschap namelijk heel hard aan zijn politieke erfenis en bij wie hij zich daarvoor naar binnen moet slijmen, maakt 'm niet zo veel uit. Remember zijn tafelhouding bij het Kunduz-overleg..?
Strafbankje voor Samsom
De kwestie is pijnlijk voor Diederik de Drammer. De reden dat zijn vriend Rutte er voor kiest om Dijsselbloem (en niet hem) naar de fractiekamers te sturen, lijkt een gevolg van zijn gedrag tijdens de APB; Samsom mag alleen toekijken bij de onderhandelingen of zijn controledrang de toch al moeizame coalitieverhoudingen niet verder heeft beschadigd, en of de oppositie bereid is om te luisteren naar Dijsselbloem en Rutte als die hun voorstellen voorleggen in de Guldenzaal (echt waar, gulden geintje voor Geert) van het ministerie van Financiën. Zo niet, dan wacht de Eerste Kamer en wordt het heel moeilijk overleven voor deze regering. Slob heeft in ieder geval zijn bedenkingen en stuurt een stromannetje.
Maurice de Hond peilt op vrijdag (gisteren) de zetelstand. De uitkomst horen we zondag (morgen 11:00 uur) tenzij Frits Wester (RTL) zijn embargo-mond voorbij praat. Kan de VVD (19 zetels in de peilingen) nog verder met zieke broeder PvdA (10 historische zetels, of minder)?
Update: PvdA prikt terug. 'Een bron binnen de partij' zegt dat Rutte zijn excuses heeft aangeboden voor het voor schut zetten van Samsom. De VVD ontkent - uiteraard.
Update: Nee, het is echt uitgepraat hoor, aldus wederom een anoniem iemand van de PvdA, die niet in detail treedt. VVD zwijgt nog steeds.