MiljoenenNota. Na het zuur, komt het zoutzuur
De miljoenennota ligt op straat, dus waarom nog wachten tot dinsdagmiddag 15:15 uur wanneer wij u nu ook al het slechte nieuws kunnen vertellen. Slecht nieuws ja. Afgelopen weekeinde hebben wij die miljoenennota eens bestudeerd en wat blijkt? Het beloofde zoet blijft uit. En dat is zuur. Tijd dus voor een algemene beschouwing namens hardwerkend Nederland. Conclusie: dit gevaarlijk, instabiel, naar links overhellend kabinet klopt ons geld uit de zak en verspilt het aan onzinprojecten. De belastinginkomsten en aardgasbaten nemen toe, maar hiervan merken wij weinig wanneer het gaat om onze koopkracht. Ja, u krijgt er een WW-verlaging van een paar tientjes op jaarbasis voor terug. Een fooi! Niks wie zoet is krijgt lekkers, alleen stoute kansenjongeren worden in 2009 weer volop beloond.
Laten we de cijfers er eens bij pakken. Allemaal even doorbladeren naar pagina 86, tabel 4.5. Zo staat u komend jaar 7 miljard aan extra belastingen en 3,7 miljard aan extra premies volksverzekeringen (ander woord voor belastingen) te wachten. Wat neerkomt op een lastenverzwaring van 10,7 miljard. Wouter Bos probeert dit te maskeren door de WW-premie te verlagen (1,9 miljard dat weer wordt teruggestort in de kas van hardwerkend Nederland). Alles bij elkaar dus een netto belastingverhoging van 8,8 miljard.
Belastinggeld
Zelfde tabel: in de eerste twee jaar heeft Grijs I de hardwerkende Nederlander alles bij elkaar 25,1 miljard aan extra belastingen en premies uit de zak geklopt. Gelukkig doet het kabinet met al die extra belastinginkomsten ook een heleboel nuttige dingen. Maar dat geeft niet, want het is belastinggeld, dus het kost niets. Nou ja, alleenstaande oudjes moeten wat extra belasting gaan betalen, maar die hebben toch al een mooi leven achter de rug, dus die mogen niet klagen.
En nog zit Wouter scheef. Want die nuttige dingen kosten bij elkaar 25,7 miljard euro. Geen probleem: die 0,6 miljard tekort financiert Wouter door de aardgasbaten even op te stoken, dus het klopt allemaal keurig.
Dat extra geld aan nuttige dingen gaat overigens naar een heleboel nuttige dingen. Laten we er eens een paar krenten tussenuit pikken.
Nuttige dingen
* extra geld voor de kansenwijken: Komend jaar wordt 75 miljoen besteed aan 'waardebonnen' voor het "stimuleren van bewoners participatie". Met de waardebonnen krijgen bewoners "zeggenschap over de keuze, uitvoering en financiering van hun initiatief." In praktijk betekent dit dat ze met deze centjes voetbaltoernooien, rap-initiatieven en stuntmannen mogen opleiden om de samenhang in de wijk te verbeteren. Daar bovenop is nog eens 60 miljoen euro uitgetrokken voor 'preventiebeleid'. Met dat geld gaan ze voorkomen dat er elders in het land nieuwe kansenwijken ontstaan.
* Extra geld voor de Publieke Omroep. Omdat Ton Verlind ook moet leven, krijgen de publieken er komend jaar wederom 50 miljoen euro bij. Al die internet initiatieven moeten immers gefinancierd worden en wie weet wordt Obama wel president hetgeen een forse aanslag betekent op de reis en verblijfskosten.
* Het mensenrechten fonds ter bevordering van de vrijheid van meningsuiting wordt verhoogd tot 25 miljoen euro. Overigens blijft minister Hirsch Ballin wel jacht maken op ongehoorzame webloggers en cartoonisten van hun bed lichten
* De uitstoot van broeikasgassen moet met 30 procent worden verminderd ten opzichte van het niveau in 1990. Voor uw informatie: de Europese Unie streeft naar een reductie van 20 procent, maar Nederland wil graag het braafste jongetje van de klas zijn. Om de doelstellingen te halen zullen er in 2009 165 windmolens op land bij komen. Kosten 120 miljoen. En nu maar hopen op westenwind, want woei uit het oosten (lees Ruhrgebied) doet de uitstoot bepaald geen goed.
* Treintraining voor senioren. Weet u wat het is, dan weten wij het ook. Het kost in ieder geval bijna niets (4 miljoen) dus, dat doen ze er gewoon gratis bij.
Daling koopkracht ingecalculeerd
Verder krijgen de hobbys van ministers afzonderlijk (kansenwijken, klimaatbeleid, duurzaam energiebeleid, centra voor jeugd en gezin) er allemaal een paar extra centjes bij. Honderd miljoen extra voor Rouvoet, 300 miljoen extra voor Vogelaar etc.
Het kabinet kiest er dus voor te investeren in onderwijs, leefbare wijken en het milieu. Dat de koopkracht daardoor daalt, was ingecalculeerd. Nou ja binnenskamers dan, naar buiten toe werd het volk zoet beloofd. Gelukkig kan Grijs 1 het nu gooien op de stijgende inflatie, waardoor de ontwikkeling van de koopkracht ongunstiger is dan werd verwacht *kuch*.
Enfin, tot zover de algemene beschouwingen. Graag sluiten wij af met de wijze woorden van PvdA-Kamerlid Paul Tang. Paul kom er maar in: "Wat ik ongemakkelijk vind van deze discussie, is dat mensen alleen naar hun eigen portemonnee kijken..."