achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Journalist Casper Sikkema is een ongelooflijk hypocriete zak

Dispatches uit het MeToo-tijdperk

Er is iemand en die werkt in de journalistiek en die is een enorme paardenlul, lezen we zojuist in het AD. Het gaat om Casper Sikkema. Die naam kennen wij nog ergens van. Als volgt:

REKONSTRUKSIE

2017. MeToo! Oproer. Dus ook: een DWDD-uitzending over het fenomeen, met aan tafel hoofdredacteur van VICE Nederland Casper Sikkema, want nu ja, VICE is (was lol) helemaal je-van-het. De directe aanleiding van het gesprek is een stuk in de New York Times, waarin vijf vrouwen comedian Louis C.K. beschuldigen van seksueel wangedrag. 

Slaan we nu niet een beetje door met z’n allen? 

Mwoah, vindt Casper, niet echt. “Wat je bij MeToo ziet is dat er een moment is gekomen waarop veel slachtoffers zich veilig genoeg voelen om naar buiten te komen met hun verhalen. Ik denk dat dat een positief ding is.” En: “Dit is ook een moment waarop wij mannen aan introspectie moeten doen. Niet alleen zeggen dat het een probleem is, maar ook de vraag stellen: wat kunnen wij eraan doen?”

Daags na de uitzending krijgt Casper een mailtje van een jonge vrouw. Ze heeft met verbazing zitten kijken. In alles wat hij zei kon ze zich vinden, ze was het onder de streep roerend met hem eens, er was alleen een probleem: haar grenzen waren ook weleens overschreden door een man uit de media met meer macht dan zij. 

Die man was Casper.

Maandenlang weet hij te voorkomen dat zijn meerderen (of de rest van de wereld) dat mailtje onder ogen krijgen, maar uiteindelijk komt het toch bij de CEO van het bedrijf terecht. Die aarzelt niet. Het incident mag dan vóór Caspers hoofdredacteurschap bij VICE zijn geweest, hij heeft moedwillig informatie achter de hand gehouden en met zijn optredens het bedrijf schade aan gericht. Ontslagen wegens ‘ontoelaatbaar gedrag’, lezen we die week in zo’n beetje alle kranten. De revolutie schrokt nog maar eens een eigen kind op, met huid en haar. 

Was dit nou een gevalletje trial-by-media? Begin 2019 maakt Medialogica een uitzending over MeToo waarin de casus-Casper een prominente rol speelt. Hoe ging de pers met dit smeuïge verhaal om? Omdat Medialogica een programma is over medialogica, gaat het uitsluitend om dat aspect. Wat er aan de mediastorm vooraf ging doet er eigenlijk niet toe, maar kijk eens jongens wat een windstoten, dat hebben we hier nog nooit gezien hoor, en tsjongejonge, het komt met bakken uit de hemel. 

Wat blijft hangen: sympathieke knul, die Sikkema. Heeft het flink voor zijn kiezen gekregen. Poor bastard.

Een jaar later keert Casper, schijnbaar gerehabiliteerd, terug in de media. Na een poos de marketing te hebben gedaan voor dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood krijgt hij dan nu zijn tweede kans. Bij RTV Rijnmond, waar hij leiding gaat geven aan de internetredactie. 

Weer een jaar later is Casper te gast bij Dit dus, een podcast van de EO. Hij klinkt herboren. “Voor het eerst ben ik gaan nadenken: wie wil ik zijn? Dat je beseft dat dat een keuze is. Ik heb inderdaad een fout gemaakt waardoor ik ben ontslagen. Ik heb een jaar de tijd genomen om daar eens over na te denken.” Een dergelijke periode, zo vertelt hij, zou hij meer mensen gunnen. “Het is niet erg om jezelf regelmatig in de spiegel aan te kijken (…) Toegeven dat je domme dingen doet is heel waardevol. Ik ben heel erg gewend een narratief aan dingen te geven. Dat je een verhaaltje bedenkt dat aangenaam voelt.”

Dan nu de andere kant van dat verhaaltje. 

Over zowel zijn manier van leidinggeven als zijn manier van liefhebben kun je zaterdagedities van de Volkskrant volschrijven, blijkt uit een stuk in het AD. Want wat voor iemand is Casper? Hij begon tot drie keer toe een relatie met een jonge vrouw uit zijn team, en verzuimde hier twee maal intern melding van te maken. Er is op zich niet veel mis met een gezonde dosis kalverliefde op de werkvloer, maar de vraag rijst of je na drie gevallen nog kunt spreken van een gezonde dosis, nog even los van het feit dat een leidinggevende die zijn team benaderd als een roedel hitsige wijven in het uitgaansleven misschien niet helemaal geknipt is voor zijn rol. Bovendien mag hij conform de bedrijfsregels helemaal geen relaties hebben met ondergeschikten, en dat weet Casper dondersgoed, want hij doet er veel aan om het geheim te houden. Als er vanuit de top van de omroep naar wordt gevraagd, biecht hij alleen de eerste op, de rest ontkent hij straal.

Hoe kóm je erbij? 

Na een jaar ruilt hij de eerste begintwintiger in voor de tweede. De eerste houdt naar eigen zeggen een diagnose PTSS over aan hun samenzijn. De tweede en derde komen er aanzienlijk beter vanaf - maar nog steeds niet bijster goed. Volgens betrokkenen strooit hij ook met complimenten en geeft hij meer verantwoordelijkheden aan vrouwen die later met hem in bed kruipen. Collega's zeggen daarover tegen het AD: "Als we hem hoorden zeggen: ‘wow, dit is het allerbeste stuk ooit dat ik in lange tijd heb gelezen.’ Dan wisten we: dit meisje is binnenkort de sjaak."

Het kaartenhuis kukelt pas echt in elkaar als een freelancer hem met zijn nieuwe vlam betrapt op de wc. Een heterdaadje: daar valt niet tegenop te lullen. Weer ontslagen wegens ontoelaatbaar gedrag, zal je altijd zien. Hij wordt diezelfde dag nog uit zijn functie ontheven en krijgt geen oprotpremie mee. 

Ondertussen zou in december de langverwachte debuutroman van Casper Sikkema verschijnen, De hemel is nog ver. We citeren de eerder al opgedoken flaptekst: 

“Deze onthullende debuutroman - over zonde, schuld, vergeving, beneveling en roekeloosheid - is grappig, nietsontziend en zo eerlijk dat het vaker pijn doet dan opgroeien in Meppel.”

Nou, het zal ons benieuwen, die eerlijkheid. Tegenover het AD zegt de uitgeverij nu plots dat het boek is uitgesteld, maar we kijken er alsnog reikhalzend naar uit. @Prometheus, sturen jullie tzt een recensie-exemplaar op?

Overigens had Sikkema een nieuwe klus als parttime-barman bij Café Kockelmann, onder de vlag van het altijd onschuldige WNL, maar daar is hij er toen ze lucht kregen van deze verhalen stante pede uitgekieperd. Huh? Maar Bertlusconi mocht toch eeuwen blijven zitten, waarom wordt SikkeMao dan zo snel afgedankt? Nou: het nieuwe WNL (niet te verwarren met het oude WNL, het WNL uit, pak 'm beet, oktober 2024) is enorm vooruitstrevend en begaan met personeel en grensoverschrijdend gedrag enzovoorts.

Een matroesjka van hypocrisie.

Reactie SikkeMao

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.