STEMBUSFRAUDE: "Dat moet ik aan mijn man vragen"
Het stemhokje is voor u en u alleen: alleen Onze Lieve Heer kijkt mee of u wel netjes op de K.V.P. stemt. Toch begrijpen niet alle culturiërs even goed dat je dus niet met je vrouw het stemhok in mag zodat ze in ieder geval het juiste DENKT. Helemaal erg is het als uit een soort van conflictvermijdend en toegeeflijk links racisme niet gestopt wordt door de medewerkers van het stembureau. Een onzer reaguurders legde de volgende klacht voor bij de gemeente Arnhem en was zo lief 'm met ons te delen:
L.S.
Deze ochtend omstreeks 10:30 heb ik in stemlokaal 42 aan de Bethaniënstraat te Arnhem mijn stem uitgebracht in de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Ik stond in de rij te wachten om mijn stembiljet te ontvangen. Voor mij in de rij stond een echtpaar, vermoedelijk met een migratieachtergrond. Dit is een aanname, maar gezien de gebrekkige Nederlandse taalvaardigheid van de man, het geheel ontbreken hiervan bij de vrouw, de buitenlandse taal waarin zij met elkaar spraken, hun huidskleur en de hoofddoek die de vrouw droeg is deze aanname een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. De informatie omtrent de achtergrond van het echtpaar vermeld ik vanwege volledigheid, en omdat deze achtergrond mogelijk een rol speelt bij het gevolg van de overtreding van de regels. Persoonlijk vind ik iemands achtergrond in de basis van geen relevantie in algemene zaken. De man deed het woord en gaf in gebrekkig Nederlands te kennen dat hij samen met zijn vrouw wilde stemmen, samen in een stemhokje. Hij stelde de vraag aan de middelste van de drie stembureauleden, een man met een nonchalant kapsel, een gekleurd t-shirt en een halsketting met daaraan een zogenaamd Yin en Yang-symbool bevestigd. Dit stembureaulid antwoordde de vraagsteller met de letterlijke bewoording "dat mag eigenlijk niet, maar als wij het niet doorvertellen...". De andere twee stembureauleden, een man en een vrouw, knikten beiden instemmend. Hierop ontvingen de bewuste man en vrouw beide hun stembiljet en gingen samen het stemhokje in om hun biljetten in te vullen.
De regels omtrent het stemmen zijn duidelijk en bovendien erg eenvoudig. In het stemlokaal staat duidelijk aangegeven: "Stemmen doet u alleen". Kennelijk waren de leden van het stembureau ook op de hoogte van deze regel, getuige de uitspraak "het mag eigenlijk niet, maar ...". Nu vraag ik u, hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze stembureauleden unaniem en bewust accepteren dat de regels worden overtreden? Sterker nog, zij geven hier expliciet toestemming voor! Over het gevolg van het niet naleven van deze regel kan ik alleen maar gissen, maar er bestaat een gedegen kans dat man en vrouw elkaar beïnvloed hebben bij het uitbrengen van hun stem. Heeft de man of vrouw misschien nu niet gestemd op de partij/politicus waar hij of zij eigenlijk op had willen stemmen? Gezien de verhoudingen tussen man en vrouw met de vermeende culturele achtergrond is dit een zeer denkelijke mogelijkheid.
Los van dit incident doet deze gang van zaken een andere, veel grotere vraag rijzen, één die ik nog veel belangrijk vind. Als de stembureauleden unaniem toestemming geven dat duidelijke en eenvoudige regels overtreden worden, wie zegt mij dan dat deze leden niet net zo laks met andere regels omgaan? Ik doel dan met name op het tellen van de stemmen later deze dag. Ook bij dit proces zijn er duidelijke regels waaraan men zich dient te houden. Men heeft geen invloed op welke stapel formulieren men telt, en ook niet op welke persoon deze hertelt. Echter, als andere regels unaniem aan de laars van de stembureauleden worden gelapt, wat hebben deze regels dan nog voor waarde, en hoe waarschijnlijk is het dat deze regels (niet) worden nageleefd? Ik heb mijn vertrouwen volledig verloren in de juistheid en geldigheid van de stemming van vandaag.
Ik begrijp niet hoe het mogelijk dat dit soort praktijken plaatsvinden onder de hoede van de Gemeente Arnhem en ik spreek u daarop aan. Ik verlang van de Gemeente Arnhem een bevestiging van ontvangst van deze klacht en antwoorden op de vragen die ik in de klacht stel. Tevens verlang ik van de Gemeente Arnhem dat zij actie onderneemt en een onderzoek instelt omtrent voornoemde gebeurtenis en wens op de hoogte gehouden te worden van de voortgang van dit onderzoek.
In afwachting van uw reactie,