Bassiehof - Geert Wilders' woede over beveiliging is volledig terecht
Ergerlijke opmerking van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zaterdag bij radioprogramma Kamerbreed: Dat Geert Wilders zich toch onveilig voelt snap ik ook. Tegelijkertijd maakt hij het ook wel - dat is mijn persoonlijke oordeel - groter dan op basis van de laatste feiten logisch zou zijn. Volgende maand kan Wilders zijn koperen huwelijk met de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) vieren: hij wordt dan 12,5 jaar permanent bewaakt. Het is onvoorstelbaar hoe dat moet zijn, al meer dan een decennium onder de meest ingrijpende vorm van beveiliging gebukt te gaan. Bovendien onthulde de Telegraaf april vorig jaar al dat er grote problemen bij de dienst zijn die niet alleen Geert Wilders beveiligt maar ook het Koninklijk Huis, andere politici en buitenlandse gasten. Te zware werkdruk, gesjoemel door chefs met dienstwagens en een angstcultuur waren onderdeel van de klachten. Ook veel onvrede over de arbeidsvoorwaarden.Veilig? Als je op dit soort lijstjes staat en je moslimbeveiligers corrupt zijn dan denk je daar wel anders over, heren van het kabinet. pic.twitter.com/F0qHeeVsux
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) February 25, 2017
Inmiddels blijken drie beveiligers uit Wilders security detail in de fout te zijn gegaan. Of het nou om stoerdoenerij in de privésfeer gaat of financiële malversaties die geen betrekking hebben op Wilders veiligheid doet er niet toe. Het gaat om types die überhaupt nooit op dit niveau hadden mogen werken. En allang uit het politieapparaat geschopt hadden moeten worden gezien eerdere veroordelingen.
Nog een citaat van Dijsselbloem over Wilders deze zaterdag: Hij is qua toon bozer geworden richting de overheid en dat verbaast me.
Nou, dat verbaast schrijver dezes helemaal niet. Geert Wilders is marked for death. Binnenlandse- en buitenlandse veiligheidsdiensten zijn het er over eens dat de PVV-leider in het vizier zit van islamitische terroristen. En dat al ja-ren-lang.
En deze week wordt Wilders ermee geconfronteerd dat mannen op wie hij al jaren rekent zijn leven en dat van de zijnen te beschermen rotte appelen blijken te zijn. Het leven van de PVVer ligt al ruim een decennium in handen van de overheid. De onthullingen van afgelopen week doen serieus twijfelen aan de slagkracht van diezelfde overheid, Wilders zorgen terecht.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had maar één ding hoeven zeggen: Ik begrijp de zorgen van meneer Wilders en ik ga nu regelen dat er meer geld gaat naar de dienst die hem moet beschermen.
Want juist PvdAers zouden beter moeten weten wanneer het gaat over de wisselwerking tussen bedreigde politici en politieke verantwoordelijkheid. Wim Kok en Klaas de Vries kunnen er over meepraten.
Pim Fortuyn niet meer.