Bassiehof - Leve Donald Trump, leve Amerika
Begin oktober 2016 kwam presidentskandidaat Donald Trump onder vuur vanwege een uitspraak die hij jaren eerder had gedaan: Grab m by the pussy. Op zaterdag 21 januari 2017 demonstreerden ruim 1 miljoen Amerikanen in de Verenigde Staten tegen hun nieuwe president middels een Womens March. Dat is dus te laat, een dag na de inauguratie. Zulks heeft alleen effect als het vóór de verkiezingen gebeurt. De organisatoren waren sowieso rijkelijk laat: de eerste aanzet voor het evenement kwam pas een dag ná de verkiezingen van 8 november. Maar het waren indrukwekkende beelden die op CNN te zien waren. Alicia Keys en Madonna zweepten in Washington D.C. de verzamelde vrouwen (en mannen) op met hun toespraken en beatmuziek. De livebeelden uit de grote steden lieten allemaal hetzelfde zien: dit is een schitterende democratie. De dag daarvoor verzorgde datzelfde CNN een lyrische uitzending over de inauguratie. Verslaggevers dolden met elkaar; er was een nieuwe president en het moest en zou een feestje worden. Een dag later werden de massademonstraties met evenveel enthousiasme in beeld gebracht (Al bood CNN excuses aan omdat ze pas na de tweede Fuck you van Madonna terugschakelden naar de studio. Het blijven puriteinen aan de overkant).
Hoe anders ging het in Nederland: bij De Wereld Draait Door heerste een begrafenisstemming, een gerenommeerd Volkskrant-interviewster vroeg zich op Twitter af waar de sniper bleef. Om die tweet vervolgens weer te verwijderen. Laf. Als je werkelijk hoopt dat de nieuwe president voor de ogen van zijn familie en de rest van de wereld geliquideerd wordt, dan moet je staan voor je zaak en een rechte rug houden.
Op dag twee haalde een Volkskrant-columnist (wéér de Volkskrant!) uit naar de briljante regisseur Martin Koolhoven (ga die film zien) én D66-oudgediende Boris van der Ham. Hij maakte hen uit voor Neville Chamberlain omdat ze zich niet aan de talking points van deugend Nederland hielden. De Godwin spreekt voor zich. Bezijden de opmerking dat de kans klein is dat Adolf Hitler na zijn overwinning in 1933 dergelijke demonstraties als zaterdag, in Berlijn en de rest van het Derde Rijk had toegestaan.
Enfin, het was dus twee dagen ademloos CNN kijken. En het was geweldig. Als kers op de taart kwam er nog een ingelaste persconferentie van Trumps persman Sean Spicer (Eigenlijk zou maandag pas zijn eerste zijn). De pers heeft het volgens hem bij het foute eind: er waren een miljoentriljard bezoekers (inzoomfoto) bij de inauguratie en jullie moeten stoppen met ons te dollen want anders gaan we jullie terugdollen. Eén en ander deed terugdenken aan het Witte Huis van de jaren zeventig en u weet hoe het met Richard Nixon is afgelopen.
Leve Donald Trump, leve Amerika. Dit was 48 uur democratie op het scherpst van de snede. Politiek, journalistiek en aksie in een geweldige symbiose, een groots spektakel allemaal te volgen op televisie. En dat gaat voorlopig nog wel even door. In Nederland bleef het helaas zoals hierboven beschreven allemaal erg zuur en jankerig. Is er dan helemaal geen hoop meer voor Nederland? Jawel, parlementair verslaggever Roel Geeraedts van RTL Nieuws. Die legde vrijdag minister-president Mark Rutte even op de grill.
Voor de komende week adviseer ik u de volgende mening: Je kan je punt ook maken zonder impliciete bedreigingen, zwartkijkerij en Godwins.
Veel plezier van uw nieuwe mening!