Bassiehof: Castro, Pinochet, Poetin en Koenders
De Cubaanse oud-dictator Fidel Castro is gaan hemelen. Van 1959 tot 2008 had hij de eilandstaat in een ijzeren greep. Dat is dus net geen 50 jaar, wel een wereldrecord. Bovendien was hij een historische curiositeit: Dwight D. Eisenhower was president toen Castro aan de macht kwam, toen hij stierf was de wereld tien presidenten en een zich warmlopende president elect verder. Naar Nederlandse maatstaven: El Comandante heeft 21 kabinetten overleefd. Eerst in wapenrok, daarna in Adidas-trainingspak. Funfact: Op donderdag 13 juli 1989 liet Castro generaal Arnaldo Ochoa op dat moment na Castro en zijn broer Raul de hoogste militair in het land executeren omdat hij betrokken was bij drugshandel.
Dat leverde hem lovende woorden op van die andere dictator: de Chileense Augusto Pinochet. Die zei over zijn collega-tiran: Een man met groot charisma. Hij is dapper, Fidel Castro. Een politicus, met een ijzeren vuist. Hij blijft sterk. Hij zette een naaste vriend voor het vuurpeloton. Ik zou hem levenslang hebben gegeven of het land uit hebben gezet. U begrijpt; Castro oogstte bewondering alom.
Dit weekeinde noemde de Russische president Vladimir Poetin Castro een inspirerend voorbeeld. Castro was een oprechte vriend op wie Rusland kon bouwen. Hij heeft geweldig bijgedragen aan de ontwikkeling van Russisch-Cubaanse betrekkingen en strategische samenwerking op alle gebieden.
Voor minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) was de dood van Castro zelfs een schok. Deze zomer had minister-president Mark Rutte in het kader van de handelsbetrekkingen een ontmoeting met president Raul Castro. De broer van executeerde, in de beste traditie van de SS, tijdens de revolutie 70 Batistianos in een greppel.
Donald Trump die over een kleine twee maanden plaats zal nemen in het Oval Office liet dit weekeinde in een communiqué weten: Hoewel de tragedies, doden en verdriet waarvoor Fidel Castro verantwoordelijk is, niet kunnen worden uitgegumd, zal onze regering alles in het werk stellen ervoor te zorgen dat het Cubaanse volk eindelijk aan de reis naar voorspoed en vrijheid kan beginnen. Hoewel Cuba een totalitair eiland blijft, heb ik goede hoop dat deze dag een ommekeer betekent na de verschrikkingen die de bevolking zo lang te verduren heeft gekregen.
Tijdens zijn campagne liet Trump al weten dat Cuba democratie zal moeten invoeren, alle politieke gevangenen moet vrijlaten en de godsdienstvrijheid garanderen alvorens een volwaardig partner op het wereldtoneel te kunnen worden.
Nette vent eigenlijk, die Donald Trump. Hij wel.
PS: Bindende leestip uit The Miami Herald: Het rauwe kille gezicht van Fidel Castro.