Leestafeltopic. Dode bomen duiden de faalduiding
Vrijdagavond werd Pechtold tegenover vier Gewone Mensen geparkeerd, waarbij de gepokmazelde politicus die zei dat hij "kwam luisteren" vooral de gelegenheid aangreep om dit weerloze plebs zonder debat- of televisie-ervaring eens fijn te fileren. En Pauw vond het prima, want die mensen hadden hem & zijn programma immers boze mailtjes gestuurd. Het werd dus vooral een gesprek waarbij er niet mét, maar óver mensen werd gepraat - die er in dit geval helaas elke keer hinderlijk doorheen mopperden als de grote mensen aan het woord waren. Duidingswaarde nul en De Kloof is geen millimeter smaller geworden (maar dat wil Pechtold ook helemaal niet want dan heeft hij geen electoraal verhaal meer). Nee, dan de dode bomen vandaag. De ene nuchtere beschouwing na de andere rationele analyse schiet uit de schreefletters. Beetje grappig misschien, want het is vooral allemaal duiding over de duiding die zo enorm misduidde. Serieuze zelfreflectie over het falen van establishmedia & elite om Trump ontbreekt (in tegenstelling tot de VS zelf) nog altijd volledig, met Geert Mak als huillachend dieptepunt. Maar we hebben ook een trio treffende topkwoots gevonden. Ook van usual suspects natuurlijk, maar gezond verstand is nou eenmaal dun gezaaid in de Nedermedia. Leestafel du jour: de onderstaande drie citaten.
"De samenleving is een stuk verder dan de media-elite. Ik zie mensen die hun eigen wereldbeeld projecteren op Clinton en nu publiekelijk rouwen. Dat zegt van alles over hen, maar het is geen analyse. Je kunt niet wekenlang propageren dat Clinton president zal worden en Trump afmaken, en ons nu uitleggen hoe het komt dat Trump heeft gewonnen. Ik zou een tijdje mijn mond houden. Maar je ziet de media alweer de kant van de macht kiezen en zich identificeren met 'president Trump'." Sywert van Lienden, geciteerd door Wierd Duk in Algemeen Dagblad, in een artikel over de groepsdruk die afwijkende meningen uitsluit.
"Bestuurlijk Nederland houdt momenteel wekelijks conferenties over 'meer democratie' voor de burgers. Alles mag, zolang ze maar geen referendum willen waar echt aan heilige huisjes wordt geraakt. Intussen draait de politiek zich in bochten om van het nee bij het Oekraïne-referendum alsnog een ja te maken." Martin Sommer, Volkskrant, in column over hoe politiek en elite de (beneden-) modale Nederlander van zich hebben vervreemd.
"Zo groeien ook hier de aanwijzingen dat het tijdperk van de prefab-politiek teneinde loopt. Niet voor niets is GeenStijl, met zijn afkeer van alle politieke voorspelbaarheid, een factor binnen en buiten het Binnenhof geworden." Tom-Jan Meeus, NRC, in analyse over hoe de kiezer niet meer in gekunstelde campagnes over identiteitspolitiek tuint.