Open brief aan MinPres Rutte: Stop CETA!
En dan volgt er nu een boodschap van algemeen nut, opgesteld door de stichting Meer Democratie van Niesco Dubbelboer, een van de ontwerpers van de Wet raadgevend referendum waar GeenPeil met zo veel plezier gebruik van heeft kunnen maken. Onderaan deze boodschap zit een doe-ding voor GeenPeilers en overige democraten: een open brief aan Rutte met de oproep om de voorlopige toepassing van CETA niet te ondertekenen. Doen!
Geachte heer/mevrouw EU,
Stelt u zich eens voor dat de Nederlandse regering wetten al kon laten ingaan terwijl het parlement nog moet beslissen en een aangekondigd referendum nog moet plaatsvinden. Er zou misschien wel een opstand uitbreken.
Precies dat is nu het geval bij het Canadees-Europese "vrijhandelsverdrag" CETA.
Het definitieve verdrag is pas afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Op z'n vroegst volgend jaar kunnen de Tweede en Eerste Kamer definitief beslissen over CETA. Maar Europese politici willen het verdrag nu al "voorlopig" in werking laten treden. Dat is een democratisch schandaal!
De voorlopige inwerkingtreding van CETA schept feiten die niet geschapen mogen worden voordat de parlementen én de burgers gesproken hebben. Zo'n voorlopige inwerkingtreding kan bijna eindeloos duren. Het beruchte GATT-akkoord is 50 jaar "voorlopig" van kracht geweest zonder dat parlementen het ooit hebben goedgekeurd!
CETA moet er wat ons betreft nooit komen. CETA geeft voorrechten aan grote bedrijven om overheden voor private arbitragehoven te slepen en miljarden euro's te eisen als overheden democratisch beleid aannemen dat de vermeende kansen op bedrijfswinsten aantast. Het introduceert ongekozen transatlantische organen die betere regelgeving kunnen tegenhouden. Wij worden gedwongen de vaak lagere Canadese standaarden te accepteren voor milieu, arbeid, dierenwelzijn en consumentenbescherming. Kortom, de democratie wordt hier met voeten getreden.
Daarom bereiden wij samen met een groeiende coalitie van maatschappelijke organisaties een referendum voor. Al 180.000 Nederlanders tekenden onze petitie voor een CETA- en TTIP-referendum. De voorlopige inwerkingtreding van CETA is nu ons grootste struikelblok. Rutte moet de democratische besluitvorming gewoon afwachten en niet akkoord gaan met de voorlopige inwerkingtreding van CETA. Rutte kan dit blokkeren, want de Europese Raad moet op 18 oktober unaniem akkoord gaan met de voorlopige inwerkingtreding.
Mark Rutte kan de voorlopige inwerkingtreding van CETA op 18 oktober in Brussel stoppen. Roep hem op dat te doen en teken onze open brief: www.meerdemocratie.nl/openbrief
Samen kunnen we CETA stoppen als we NU actie ondernemen!
Met vriendelijke groeten,
Niesco Dubbelboer
Meer Democratie
Update: Democratiebewegingen in Nederland hebben het (financieel) zwaar dus de Aldi-servers van Meer Democratie roken een beetje. Probeert u het eventueel later nog eens...