Bassiehof - Het gaat niet om De Toon maar om Geloofwaardigheid
Dit is nou typisch hoe in Nederland dit soort discussies altijd loopt. Uiteindelijk gaat het niet over het neerleggen van de norm of het feit dat wij als politici ons uitspreken over wat wij verwachten aan gedrag in de samenleving. Het gaat over toonhoogte. Dat is precies wat hier gebeurt. Hier gaat het iedere keer mis, waardoor de boodschap nooit een keer duidelijk aan de samenleving wordt gegeven. Aldus minister-president Mark Rutte donderdagmiddag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de kritiek op zijn Pleur op-uitspraak - inmiddels drie weken geleden - in Zomergasten. Voor wie het heeft gemist, Rutte had het destijds over een Turkse Nederlander die een journalist van de NOS het werken onmogelijk maakte tijdens een demonstratie in Rotterdam tegen de Turkse coup.
In een de afgelopen jaren zéér zeldzame drift tot dualisme besloot Diederik Samsom de kwestie donderdag op te rakelen. U zei tegen een Nederlander met een Turkse achtergrond: pleur op. Dit ene zinnetje van de sociaal-democraat is om meerdere redenen grappig. Ten eerste omdat Samsom in 2014 eigenhandig niet één maar twee Nederlanders met een Turkse achtergrond uit zijn eigen fractie zette. Ten tweede omdat dit hele donder-dan-maar-op-discours is ingezet door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb die tegen sympathisanten van de aanslagen in Parijs zei: Rot op. En hij bleek zelfs bereid mocht hij over de fondsen beschikken hun ticket naar Raqqa te betalen (Waar de activisten in de ISIS-hoofdstad wat minder over waren te spreken). Die Aboutaleb is jawel van de PvdA.
Wat donderdag dus volgde was een zij-debatje over De Toon. VVD-Kamerlid Han ten Broeke twitterde daar nog iets aardigs over.
Die Toon-kritiek maakte Rutte de pis natuurlijk niet lauw. Televisie en couranten stonden vrijdag en zaterdag bol van de kwestie en laat dat nou precies de bedoeling van de VVD-campagne zijn. Boodschap: Wie niet meedoet kan oppleuren. Doel uiteraard: de wind uit de zeilen nemen van het Grote Geblondeerde Gevaar.en wat zou voormalig @MinPres @jpbalkenende eigenlijk van "pleurt op" hebben gevonden? ....@sybrandbuma ? pic.twitter.com/W2lquSGWtX
— Han ten Broeke (@HanTenBroeke) 22 september 2016
U kreeg mee wat Buma zei? In de herhaling: Dat is een van de redenen waarom ze ons nooit meer vertrouwen. Het is echt hetzelfde als spreken over 1000 euro erbij en na afloop zeggen: dat zei ik, maar u begrijpt toch ook wel dat ik compromissen moet sluiten? Of: ik zei wel dat er geen cent meer naar Griekenland gaat, maar jullie snappen toch ook wel dat ik dat niet meen? En: als ik eerlijk ben, snappen jullie ook wel dat ik mijn woorden over een kabinetscrisis niet meen. Maar dat is niet zo. Als het zo was, zou het vertrouwen in het kabinet echt niet maar 21 procent zijn. Als het zo was, zou het vertrouwen in de politiek groter zijn. Mensen hebben het door.
Ze zijn u en ik, de al dan niet belastingbetalende kiezer. Dat had Buma inderdaad aardiger kunnen zeggen. Rake opmerking van Buma over de haperende geloofwaardigheid van Rutte is echter wel: Mensen hebben het door.
Maar gek genoeg vond de rest van de Kamer de door Buma opgeworpen vragen over de geloofwaardigheid van de premier niet zo interessant. Daarom gaat het nu al ruim drie weken over zijn Pleur op en De Toon.