Bassiehof - Aboutaleb en Belgie bedreigen ons
Eén van de meest cynische Nederlandse politici heden ten dage is de Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb. Over naar Nederland terugkerende jihadisten zei hij vrijdagavond bij Pauw: "Als mensen terugkomen uit Syrië, uit een oorlogsgebied, dan rust daar per definitie een verdenking op. Dan is er maar een route denkbaar terug in Nederland, dat is langs het Openbaar Ministerie." Dat is dus dezelfde burgervader die kort na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs vorig jaar potentiële uitreizigers aanmoedigde naar ISIS-hoofdstad Raqqa op te rotten. Niet om te vechten, maar omdat zij het ideaal hebben om daar te leven. Waarom zou ik ze tegenhouden? Als ik een fonds had betaalde ik hun ticket." Ironisch genoeg was het niemand minder dan de Rotterdamse rechtbank die vorige maand oordeelde dat er niet zoiets bestaat als idealistische uitreizigers. De kans is zeer groot dat mensen die zich in het kalifaat vestigen, betrokken raken bij de jihadistische strijd daar.
Teruggekeerde uitreizigers
Zowel de aanslagen in Parijs als in Brussel zijn grotendeels gepleegd door teruggekeerde uitreizigers. Er lijkt zich in de Nationale Vergaderzaal inmiddels een meerderheid te vormen om terugreizigers alsnog preventief vast te zetten, iets waar minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) tot nu toe niet aan wilde. Een stap in de goede richting, zeker. Maar waarom het zover laten komen? Welk leed was internationaal voorkomen als we die honderden UITreizigers preventief hadden vastgezet?
De Belgen
De onverantwoorde uitspraken van Aboutaleb vallen echter in het niet bij het handelen van de Belgische overheid. Voor zover die al bestaat. Alleen al de hoofdstad Brussel schijnt verdeeld te zijn in tientallen politie-koninkrijkjes. Brussel: brandpunt van de Europese instellingen maar ook het hoofdkwartier van de NAVO. Je zou denken dat de beveiliging daar wel op orde zou zijn. Niets van dat.
Na de meest recente aanslagen in Parijs vonden er verschillende anti-terreuracties plaats in de voorsteden van Brussel. Met als hoogtepunt vorige week de arrestatie van de meest gezochte terrorist van Europa. Well done. Maar het gevaar was nog niet geweken zoals begin deze week de reizigers op vliegveld en in metro aan den lijve ondervonden.
Verantwoordelijkheid nemen?
Verschillende Belgische ministers dienden vervolgens hun ontslag in maar dat werd geweigerd door premier Michel. Daarna volgde politiek debat waarin de schuld onder meer werd gelegd bij ambassadepersoneel en lokale politieagenten. Interessante manier van verantwoordelijkheid nemen: eerst willen opstappen en daarna de schuld leggen bij radertjes in het systeem waar je zelf verantwoordelijk voor bent.
Ehhhh
Zaterdag verscheen het volgende bericht op de telex van het ANP:
De vervoersmaatschappij MIVB in Brussel heeft zaterdag laten weten dat niemand van de federale regering afgelopen dinsdag heeft verzocht metrolijnen te sluiten. De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, zei vrijdag nog tegen parlementsleden dat na de eerste aanslagen op het vliegveld van Brussel rond 08.00 uur besloten is de metro en de vijf grote treinstations preventief te evacueren.
Tevens ontraadden de Belgische autoriteiten zaterdag een grote herdenkingsplechtigheid die vandaag in Brussel had moeten plaatsvinden.
Dinsdag Kamerdebat
De onverantwoorde retoriek van Aboutaleb bedreigt onze veiligheid. Maar ik ben bang dat we van onze zuiderburen nog meer te duchten hebben.
Het is te hopen dat deze onderwerpen komende dinsdag bij het Kamerdebat ter sprake komen.
PS: Wat mij afgelopen week opviel was dat opvallend veel media, politici en commentatoren het hebben over de de eerste aanslag in Brussel en dat het nu allemaal wel erg dichtbij komt. Zijn ze nu al vergeten dat de Franse uit Syrië teruggekeerde ISIS-strijder Mehdi Nemmouche in mei 2014 een bloedbad aanrichtte in het Joods Museum van Brussel?