GeenPeil: Erik de Vlieger dreigt Nederlandse Staat met kort geding over associatieverdrag
Europese paus JC Juncker dreigt met een "continentale crisis" als Nederland op 6 april 'nee' zegt tegen het associatievedrag met Oekraïne. Allemaal vermakelijke bangmakerij van Brussel, maar van een lokale crisis is al wel degelijk sprake. De Europese Commissie maakte op 1 januari per persbericht bekend dat het associatieverdrag "fully operational" is. Dat kan helemaal niet! GeenPeil heeft met bijna een half miljoen handtekeningen een referendum afgedwongen over dat verdrag en volgens de Nederlandse wet gaat daar een opschortende werking van uit. Het verdrag is nog niet geratificeerd door Nederland dus het enthousiaste persbericht van de EU is nogal voorbarig. Brussel beschimpt met de inwerkingtreding niet alleen de democratische wens van een half miljoen Nederlandse kiezers, Brussel heeft ook lak aan de Nederlandse wet en soevereiniteit. Nóg erger is dat MinPres Rutte dit gewoon stilzwijgend laat gebeuren. Diezelfde Rutte stond in november ook al naast de Oekraïense president Poroshenko toen die tijdens zijn bezoek aan Nederland zei dat het referendum het verdrag niet zal stoppen. Ook toen zweeg de premier in alle talen over de schoffering die een bezoekend staatshoofd in Rutte's eigen land aan het Nederlandse volk serveerde. Kennelijk betekent de Nederlandse wet niets voor de premier, en de brede volksbeweging die een referendum afdwong nog minder. Democratische rechten worden daarmee uitgehold.
Kort geding tegen de Staat
Het is tijd om iets terug te doen, vindt Erik de Vlieger. Daarom dreigt hij, samen met Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, de Nederlandse Staat met een kort geding als Rutte zich als huidige voorzitter van de Europese Unie niet sterker opstelt en uitspreekt tegen de overtreding van de Nederlandse referendumwet en de democratische schade die Brussel daarmee in de hand werkt. "Het is misschien een tikje megalomaan", zegt De Vlieger tegen GeenStijl, "Maar dat is de Brusselse overrompelingstactiek ook. Je moet ze met gelijke wapens bestrijden. Ik heb advocaat Huibert-Jan van Roest van Langerak/van Roest Advocaten paraat staan om de Staat te dagvaarden als Mark Rutte weigert om de Nederlandse wet uit te voeren en zich daar openlijk over uit te spreken." GeenPeil juicht het initiatief van De Vlieger en Forum voor Democratie toe, omdat het referendum niet gaat over één associatieverdrag, maar over de Nederlandse en Europese democratie als geheel. Het verdrag is slechts een kapstok om meer inspraak af te dwingen, maar als een half miljoen handtekeningen en een brede instemming van kiezers met het referendum als middel onvoldoende corrigerend effect heeft op de politieke omgang met de democratie, dan is een gang naar de rechter om de handhaving van de wet juridisch af te dwingen niet meer dan logisch. Uit een peiling van EenVandaag is immers gebleken dat een ruime meerderheid (pdf) van de kiezers grote vraagtekens heeft bij het associatieverdrag. Het zou derhalve niet in werking mogen treden vóór Nederland op 6 april haar democratische keuze over het verdrag kenbaar heeft gemaakt.
Vannacht tussen middernacht en 03:00 uur zal De Vlieger in de laatste aflevering van Opvliegers op 1 op Radio 1 dieper ingaan op zijn voornemen om de Staat voor het gerecht te dagen. Te gast over dit onderwerp zijn onder andere D66-fractieleider Alexander Pechtold, VVD-minister Stef Blok en SP-Kamerlid Harry van Bommel. In de Volkskrant van maandag zal een stuk van De Vlieger en Baudet verschijnen waarin zij hun eisen nader toelichten.